31.03.2022 | Klima, miljø og energi
Mærsk – smid skyklapperne og stop affaldstransporten
Indhold fra partner Hvad er dette?
Gid virkeligheden var som Mærsk forestiller sig. At formålet med affaldstransport var at sikre ansvarlig genanvendelse. Det er imidlertid ikke tilfældet.
I sidste uge opfordrede Plastic Change endnu engang Mærsk til at stoppe transport af plastikaffald (CleanTechWatch den 15. marts 2022). Det gjorde vi også i februar 2021 sammen med 51 andre miljøorganisationer fra Basel Action Network.
I den forgangne uge kom det nedslående svar endelig (ShippingWatch den 18. marts 2022). Mærsk har tilsyneladende ingen intentioner om at følge konkurrenten CMA CGM Group, som fra 1. juni 2022, ikke længere vil fragte plastikaffald rundt i verden. Mærsks begrundelse er, at et stop for transport af plastikaffald ”vil forhindre os (Mærsk) i at hjælpe ansvarlige virksomheder og organisationer med at fragte plastaffald og andet genbrugsmateriale til genanvendelse på ansvarlig vis”.
Gid virkeligheden var som Mærsk forestiller sig. At formålet med affaldstransport var at sikre ansvarlig genanvendelse. Det er imidlertid ikke tilfældet. Tværtimod. Hvert år eksporteres plastaffald fra verdens mest affaldsproducerende regioner (EU, UK og Nordamerika) til nogle af verdens mest udsatte områder. Lande der langt fra har den fornødne tekniske kapacitet til at håndtere affaldet forsvarligt, men tager imod det af økonomiske årsager, og hvor transporten ofte foregår ved hjælp af falske varedeklarationer.
Netop af denne grund opfordrede den engelske affaldsindustri forleden til et globalt forbud mod eksport af plastaffald. Opfordringen kommer i erkendelse af, at gældende lovgivning ikke forhindrer engelsk plastaffald i at ende på åbne lossepladser i det globale syd. På nuværende tidspunkt eksporterer Storbritannien 60 % af deres indsamlede plastaffald. Opfordringen er et godt eksempel på en industri, der tager globalt lederskab og ansvar fremfor at forlade sig på gældende lovgivning, når denne helt åbenbart er utilstrækkelig.
Mærsk bør spørge sig selv, hvorfor ”ansvarlige” europæiske virksomheder skulle vælge at sende plastaffald til genanvendelse uden for EU, når EU, herunder særligt Tyskland er verdens førende inden for genanvendelse af plastik. Den eneste årsag til at plastaffald transporteres ud af EU er, at der er tale om en restfraktioner, som er værdiløse for de europæiske genanvendelsesvirksomheder.
Det var netop for at dæmme op for denne uhensigtsmæssige eksport af affald fra det globale nord til det globale syd, at Baselkonventionen pr. 1. januar 2021 blev udvidet til at omfatte forbud mod eksport af farligt plastaffald og plastaffald, der er svært at genanvende, fra EU til ikke-OECD-lande såsom Malaysia, Filippinerne og andre lande overvejende i det globale syd.
Trods Baselkonventionen transporteres der dog fortsat enorme mængder plastaffald ud af Europa, hvoraf en del foregår via kriminelle netværk, der ifølge Global Initiative Against Transnational Organized Crime, involverer komplekse netværk af mæglere, genanvendelsesvirksomheder, logistik- og shippingvirksomheder samt korrupte embedsmænd (ofte i havne).
Hvad enten Mærsk uforvarende lægger skibe til kriminelle handlinger eller lovligt transporterer plastaffald fra Nordamerika og EU til det globale syd, bør rederiet overveje, om transporten kan forsvares ud fra såvel et etisk som et miljømæssigt synspunkt. Hertil må svaret tydeligvis være, at det kan det ikke.
Det handler nemlig ikke alene om risikoen for øget plastikforurening i verdenshavene. Det handler i høj grad også om de landarealer, der ødelægges af affald, om luftforurening fra åbne afbrændinger og det handler om menneskers liv og sundhed i disse udsatte områder.
Afslutningsvist fremhæver Mærsk, at de støtter Ocean Cleanup projektet, hvor ambitionen er at fjerne 90% af den plastik, der flyder i overfladen inden 2040. Held og lykke med det. Det svarer dog kun til ca. 3 % af den samlede plastikforurening i verdenshavene. Så meget desto mere grund er der til at tage ansvar for at slukke for hanen, og tage ansvar for plastaffaldet før det ender i miljøet.
Derfor – smid skyklapperne Mærsk, og tag jeres del af ansvaret og stop transport af plastaffald.
Klima, miljø og energi

Magnus Heunicke bruger folkesundhed som afledningsmanøvre og negligerer miljøforurening
Miljøminister Magnus Heunicke anerkender, at et forbud mod gummigranulat i kunstgræsbaner er godt for miljøet, men han er alligevel imod det. I sin argumentation bruger ministeren en klassisk afledningsmanøvre.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Heunicke må beskytte naturen mod tobaksindustrien
Cigaretfiltre er den største, globale kilde til plastikforurening, og filtrene gør ingen forskel sundhedsmæssigt – tværtimod. Derfor bør den nye miljøminister Magnus Heunicke arbejde for et forbud.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Åbent brev til miljøminister: Danmark bør gå forrest for at begrænse bevidst tilsat mikroplastik i forbrugerprodukter
EU-Kommissionen foreslår at begrænse tilsat mikroplastik i en række forbrugerprodukter som kosmetik, rengøringsmidler og kunstgræsbaner. Fire miljø og forbrugerorganisationer opfordrer på det kraftigste regeringen til uforbeholdent at støtte forslaget.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Plastikhelteskolen skal gøre børn klogere på plastikkrisen og de gode løsninger
Den 21. december udkom nyt materiale fra Plastikhelteskolen, som en særlig julegave til danske skolebørn og deres lærere. Plastikhelteskolen skal gøre børn og unge klogere på plastikkrisen og på, hvordan vi løser de udfordringer vi står overfor.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

De gode nyheder for vandloppen afliver IKKE risikoen ved mikroplastik i havene
Nyt studie konkluderer efter forsøg med vandlopper at vi ikke skal være bekymrede for mikroplastik ender på vores middagstallerken. Men listen over kritiske huller i studiet er lang, og vi forsøger her at give et mere nuanceret billede af kompleksiteten.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny plasthandlingsplan bør tackle vores overforbrug af plastik og favne langt bredere end det fremgår af regeringsgrundlaget
Det er meget positivt, at det nye regeringsgrundlag lægger op til, at der skal laves en ny plasthandlingsplan. Problemerne med plastik er ikke blevet mindre siden den første plasthandlingsplan fra 2019.
Indhold fra partner