Mere grønt byggeri i Forum
Cirkulær økonomi, en frivillig bæredygtighedsklasse, masser af udstillere og besøgende samt uddelingen af Det Bæredygtige Element. Dag et på Building Green 2018 bød på lidt af hvert.
For ottende gang lægger Forum i København i disse dage gulv til Building Green-messen, hvor hundredvis af udstillere fra alle hjørner af byggebranchen viser grønne produkter og løsninger frem for tusindvis af besøgende, ligesom en lang række organisationer med tilknytning til industrien er på plads for at tage del i debatter og skabe opmærksomhed.
Læs også: Der skal bygges grønt for samfundet
Efter at professor i CSR, Steen Hildebrandt, havde budt velkommen med en påmindelse i klimaforandringernes navn om, at ”hvis vi ikke gør noget, så er fanden løs”, så tog Innobyg hul på en diskussion om cirkulær økonomi og muligheden for at lave en god forretning ud af at omstille i den retning.
At det kan lade sig gøre, er Komproment et udmærket eksempel på, sådan som selskabets CSR-chef, Mads Røge, også tidligere har forklaret for CSR.dk og også uddybet for vores søstersite, SCM.dk. Fra scenen i Forum fortalte han om den aktuelle status på klimaindsatsen i virksomheden.
”I dag er 20 procent af vores produkter bæredygtige, dvs. Cradle-to-Cradle-certificerede, og på langt sigt er ambitionen naturligvis, at det hele skal med. Udover de finansielle gevinster ved at genanvende mere, så kan vi også mærke, at det cirkulære arbejde har en positiv indvirkning på kulturen i vores virksomhed, fordi det giver et åndehul for personalet; det hele skal ikke nødvendigvis handle om bundlinjen, det sociale er også vigtigt”, sagde han.
Udfordringer for den bæredygtige byggeplads
For en af messens store udstillere, entreprenøren NCC, er den cirkulære økonomi et ”redskab til at agere i den bæredygtige udvikling”, som koncernens bæredygtighedschef, Anna-Mette Monnelly, forklarede. Det er ikke mindst ude på byggepladserne, at man gør en indsats.
”Vi samarbejder meget med vores leverandører for at kunne implementere nogle materialekrav fra start, og det hjælper os på vej i vores arbejde med den bæredygtige byggeplads, hvor vi lige nu sender 65 procent af byggeaffaldet fra én byggeplads til genanvendelse. Og vi vil jo helst derhen, hvor det kun er skraldeposen fra skurvognen, der skal på forbrændingen, mens resten bliver recirkuleret”, sagde hun og fortsatte:
"Vi har et stykke vej endnu. Nogle af vores samarbejdspartnere er meget fokuserede på denne her agenda, mens andre stadig ser mere på prisen. Så vi bruger den viden, der er, til at skabe forandring, men vi er også underlagt nogle logistiske udfordringer i forhold til at komme af med affaldet.”
Seniorkonsulent for Bygninger og Miljø ved Teknologisk Institut, Katrine Hauge Schmidt, pegede på behovet for at ”opkvalificere branchen” og at indføre ”flere certificeringer, fx til at understøtte og ensarte nedrivninger”.
Anna-Mette Monnelly bemærkede i den forbindelse, at man fra NCC’s side ”kan mærke, at der er kommet mere dialog og vilje i samarbejdet med leverandørerne, når det gælder materialer, transparens og sporbarhed”, også omkring byggevaredeklarationer.
Dialog og gennemsigtighed centralt
I tråd med den debat greb IDA Byg fat i snakken om den frivillige bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet, som man mener ”bør blive et pejlemærke for at udvikle sundt byggeri, fremme byggebranchens muligheder for at levere bæredygtige produkter og løsninger til byggeriet og øge eksporten af danske løsninger”, som det hed i oplægget.
Bæredygtighedskonsulent for Danske Arkitektvirksomheder, Peter Andreas Sattrup, understregede i den forbindelse, at ”der er et kæmpe potentiale for danske virksomheder, hvis vi kan få en international lederrolle, men samtidig er det vigtigt at holde fast i frivilligheden, så det ikke bliver en spændetrøje”.
Fra brancheforeningen Dansk Byggeri er man opmærksom på det behov for samarbejde i sektoren omkring råmaterialer og deres oprindelse og indhold, som Anna-Mette Monnelly omtalte som voksende.
”Det er yderst vigtigt med dialog og gennemsigtighed, så vi ved, hvad de enkelte elementer består af. Før vi kan benchmarke og rangere noget som helst, er vi nødt til at starte med at finde ud af – og ikke mindst blive enige om – hvordan vi måler ting og sager”, sagde direktør Michael H. Nielsen.
Og prisen går til…
Et af eftermiddagens højdepunkter i Forum, var årets uddeling af Det Bæredygtige Element, der som altid blev givet i både en personlig version og til et produkt.
Professor Per Heiselberg fra Aalborg Universitet, der står i spidsen for en række forskningsprojekter indenfor energi og indeklima i den bæredygtige omstilling, løb med Personprisen, som Anna-Mette Monnelly i øvrigt også var nomineret til.
”Per er en ildsjæl, som kobler sin forskning til innovation og ofte arbejder i samarbejdsprojekter med erhvervslivet. Han formår at sprede ringe i vandet – både nationalt og internationalt. Han inspirerer både ph.d.-studerende og nyuddannede ingeniører, som tager deres viden med i det videre arbejde og til resten af branchen”, sagde strategisk projektchef for Velux Group, Lone Feifer, på vegne af juryen.
Læs også: Hybridløsninger kan give mere bæredygtighed i byggeriet
Vinderen af Produktprisen blev Fischer Lightings designerlampe August, der er produceret efter cirkulære principper.
”Vi har at gøre med et produkt, som sender forskellige signaler inden for den bæredygtige dagsorden. Det er en innovativ og dagsordensættende lampe. I modsætning til mange andre produkter er lampen designet således, at alle dele kan skilles ad og genbruges. Desuden er dele af den lavet af genbrugte materialer i form af gamle fiskenet. Den er et modstykke til vores brug-og-smid-væk kultur og en del af den cirkulære dagsorden”, forklarede Lone Feifer.
Denne artikel er del af et tema:
I fokus: bæredygtigt byggeri