Microsoft vil fjerne sin CO2-udledning tilbage til 1975
Med et mål om at blive CO2-negative i 2030, og at indfange alle de drivhusgasser, virksomheden har udledt siden starten i 1975 inden 2050, hæver Microsoft barren for virksomheders klimamål.
Microsoft, der har været CO2-neutral siden 2012, har for nylig meldt ud, at man inden 2030 er en CO2-negativ forretning, og at de i 2050 vil have fjernet al CO2, selskabet har udledt siden begyndelsen i 1975.
Læs også: CO2-lagringsteknologi deler vandene
Målet for 2030 dækker også hele værdikæden, og planen for at nå det indebærer, at Microsoft iværksætter en række aktiviteter:
- Den interne CO2-afgift, som Microsoft har arbejdet med siden 2012, vil blive udvidet til at dække både interne og og eksterne udledninger.
- Lancering af et projekt som med brug af Microsofts teknologi skal hjælpe leverandører og kunder reducere deres CO2-aftryk.
- Fra næste år vil virksomheden gøre CO2-reduktioner til et eksplicit krav i virksomhedens indkøb
- Microsoft vil aktivt og åbent tale for politiske tiltag, som fører til CO2-reduktioner og -fangst.
En milliard til forskning i fangst og lagring
Microsofts president, Brad Smith, anerkender, at den teknologi, der skal kunne løse problemet, ikke eksisterer endnu – i hvert fald ikke på en måde, der gør den prismæssigt overkommelig eller effektiv nok.
Det at fange CO2 kan i dag koste op til 600 dollars per ton. I 2020 forventer Microsoft at udlede 16 millioner ton CO2. En udledning, der rundt regnet, er den samme som 15 kulkraftværker. Så der skulle potentielt bruges op mod 9,6 milliarder dollars på at fjerne dette års emissioner alene.
Derfor investerer virksomheden en milliard dollars i innovationsprojekter, der skal forske i at reducere, fange og fjerne CO2’en fra atmosfæren, og i at finde en langsigtet løsning, som sikrer at, den indfangede CO2 ikke slipper ud igen.
Lagring må ikke erstatte reduktioner
Kritikere er bekymrede for, at lagringsmetoden vil fjerne noget af presset på de store klimasyndere for at udlede mindre CO2 og brænde færre fossile brændstoffer.
”Djævlen er altid i detaljen med sådan noget her. Og jeg tror det kommer til at blive rigtig vigtigt, at Microsoft er transparente i, hvad de præcist mener med CO2-negativitet og hvordan de planlægger at nå dertil”, siger Noach Deich, administrerende direktør hos nonprofitorganisationen Carbon180.
Læs også: De største klimasyndere undgår klimaafgifter
Ansatte i Microsoft har endvidere opfordret virksomheden til at tage større skridt i bekæmpelsen af klimaforandringer.
I et brev fra september 2019 krævede medarbejderne blandt andet, at virksomheden fremover ikke indgår samarbejdsaftaler med olieselskaber, ikke finansierer klimaskeptiske politikeres agendaer og tydelig opbakning til målsætningen om nul CO2-udledning inden 2030.
- HCL