Midtjyske virksomheder tager sine første grønne skridt i vejledningsprojekt
Intet mindre end 193 midtjyske virksomheder har taget sine første skridt ned ad den grønne sti indenfor de sidste tre år. Det er sket i samarbejde med Region Midts gratis rådgivningsprojekt Energieffektivitet og CO2-besparelser.
Kunder kræver i stigende grad dokumentation for CO2-udledning og bæredygtige løsninger. Det oplever efterhånden mange virksomheder, som samtidig også selv ønsker at tage ansvar og løfte deres del i den grønne omstilling.
Blandt de små og mellemstore virksomheder er der dog begrænset ressourcer til at skabe indsigt og indhente medarbejdere, der kan tage forretningen i den grønnere retning.
Denne problemstilling har man set i Region Midt, hvor projektet Energieffektivitet og CO2-besparelser (ECSMV) i tre år har tilbudt professionel miljørådgivning med tilskud fra EU-regionalfondsmidler og kommunal støtte, så den i sidste ende har været gratis for de nu 193 virksomheder, der har været rådgivning.
”Vi oplever generelt, at de små og mellemstore virksomheder er blevet bedre til at taget et socialt ansvar og udvise samfundssind. Mange har et stort ønske om at igangsætte initiativer, men ved ikke, hvor de skal starte og har ikke de nødvendige ressourcer,” fortæller Henrik Westerby, der er projektleder hos ECSMV, og fortsætter:
”Der er således stor efterspørgsel på vores rådgivning, og vi udvælger derfor virksomhederne ud fra, hvor stærk deres motivation er, og hvor stort et potentiale de har for at nedbringe deres CO2-udledning.”
Blandt de 193 virksomheder er møbelproducenten ABC Pavillioner samt søstervirksomheden Concept Living, der holder til i midtjyske Engesvang.
Læs også: Undersøgelse: Lidt over halvdelen af danske byggerivirksomheder har sat bæredygtige målsætninger
ABC Pavilloners samarbejde med ECSMV’s rådgiver har varet i et år og har blandt andet helt konkret resulteret i, at ABC Pavilloner er begyndt udelukkende at vælge nye materialer med miljøvaredeklarationer samt løbende udskifte eksisterende materialer til nogle med dokumenteret lavere miljøpåvirkning. Derudover bliver næste skridt at kigge ind i nogle konkrete tiltag, der også skal spare på energien ved de moduler, virksomheden lejer ud.
”Vi har sat et helt konkret mål om at nedbringe vores CO2-udledning med 50 procent fra 2018 til 2025. Når man sætter så forholdsvist ambitiøst et mål, er det selvfølgelig vigtigt, at man sætter effektivt ind de rigtige steder, og i den forbindelse har vi sat stor pris på den professionelle hjælp og rådgivning, vi har fået igennem ECSMV”, lyder det fra Thomas K. Pedersen, som er miljøansvarlig hos ABC Pavilloner.
Fordi virksomheden både arbejder med præfabrikeret byggeri, byggeri på byggepladsen og udlejningsbygninger, har udregningerne af CO2-udledningerne ikke været helt lige til.
Læs også: Presset på betonbranchen for grøn omstilling stiger
”Her har miljøkonsulenten hjulpet os og givet os brugbare værktøjer til at inddele CO2-udledningen i forskellige lag, så det er nemmere at få et samlet overblik og arbejde videre med det – og ikke mindst løbende at udregne vores CO2-udslip, så vi kan følge udviklingen,” forklarer Thomas K. Pedersen.
”Nu bliver næste skridt at fortsætte det gode arbejde med miljøvaredeklarationerne og optimere klimaaftrykket på vores udlejningsmoduler endnu mere,” afslutter han.
- KCP