Miljømærkede fisk kontrolleres med DNA-tests
Organisationen MSC, der certificerer bæredygtige fisk og skaldyr, har netop undersøgt, om de MSC-mærkede produkter i supermarkederne lever op til kravene. Metoden var DNA-tests.
Retsmedicinske metoder som DNA-tests bliver ikke kun brugt til at opklare kriminelle forbrydelser. Teknikken er også et vigtigt værktøj i arbejdet for at sikre bæredygtige fisk og skaldyr i supermarkedernes frostbokse. Således har MSC- organisationen (Marine Stewardship Council) netop anvendt DNA-analyser for at sikre, at produkter med det blå MSC-logo rent faktisk kan spores hele vejen tilbage til bæredygtige fiskeindustrier.
Hvad er MSC?
- MSC står for Marine Stewardship Council
- MSC blev grundlagt i 1997, da de to globale organisationer, WWF og Unilever gik sammen om at løse problemet med bæredygtige fisk og skaldyr. Sammen grundlagde de MSC.
- I samarbejde med eksperter har MSC udviklet standarder for bæredygtigt fiskeri og sporbarhed af fisk og skaldyr. De sikrer, at MSC-mærkede fisk og skaldyr stammer fra og kan spores tilbage til bæredygtige fiskerier.
11 markeder under lup
I en ny undersøgelse har 196 tilfældigt udvalgte MSC-produkter været igennem DNA-tests, som viste, at 98 procent var mærket korrekt. Fisken stemte med andre ord overens med, hvad pakken lovede. Den omfattende test bestod af prøver fra 11 markeder i USA, Australien, Asien og Europa – herunder Danmark. Fire produkter i den globale undersøgelse bestod ikke teksten for korrekt mærkning, og alle led i værdikæden er derfor siden blevet undersøgt til bunds.
”MSC’s sporbarhedscertificering er designet til at sikre, at de certificeret bæredygtige fisk ikke bliver blandet med produkter, som ikke lever op til de strenge krav, der gælder for det blå MSC-mærke. Vores kontrol med DNA-test giver forbrugere og andre interessenter en ekstra sikkerhed for, at de fiskeprodukter, de køber, er korrekt mærket,” forklarer David Agnew, der er direktør for standarder i MSC.
Nye arter DNA-testes
De første 240 stikprøver på tre MSC-certificerede fiskearter fandt sted i 2009 – hvoraf ingen var mærket forkert. Siden har MSC videreudviklet undersøgelsen, og der kommer løbende nye arter, som DNA-testes. Sidste år kom sydafrikansk kulmule, stillehavstorsk og hoki på listen i samarbejde med TRACE Wildlife Forensics Network. DNA-test for rødspætte og kuller er på trapperne.
DNA-testerne er finansieret gennem en kombination af økonomisk støtte fra private fonde og licensindtægter fra virksomheder, som anvender MSC’s miljømærke.
-LA