Min vej til CSR-jobbet: Claes Amundsen

CSR må aldrig blive et rent marketing- eller pr-projekt, men mange af elementerne i strategisk CSR-arbejde lykkes kun, hvis man har styr på kommunikationen. Det mener Claes Amundsen, der driver rådgivningsvirksomheden Humankind.

11.09.2012

CSR.dk

-

Hvilke kvalifikationer har sikret dig din nuværende stilling?
Jeg valgte i 2007 at etablere mit eget kommunikationsfirma med fokus på CSR og humanitære emner. Jeg er uddannet journalist og har arbejdet med strategisk kommunikation i godt 20 år. Derfor var det også naturligt, at jeg gik ind i CSR-arbejdet med en kommunikationsvinkel. CSR må aldrig blive et rent marketing- eller pr-projekt. Men mange af elementerne i strategisk CSR-arbejde lykkes kun, hvis man har styr på kommunikationen. Det gælder internt, fordi kommunikation altid er forudsætningen for forankring. Og det gælder eksternt i dialogen med de mange stakeholders.

Hvad tændte din lyst til at arbejde med CSR?
Da jeg var kommunikationschef i Røde Kors, indgik vi en hel del humanitære samarbejder med virksomheder. Det var tydeligt, at nogle samarbejder fungerede bedre end andre, og jeg begyndte at interessere mig for det strategiske: Hvilke typer af projekter passer til de forskellige virksomheder og organisationer? Samtidig blev det klart, at verden har brug for bæredygtige løsninger, hvis ikke de fattigste i al evighed skal være afhængige af nødhjælp og bistand. Derfra var springet kort. Noget af det, der især tændte mig, var den forskel, vi som kommunikatører kan gøre i CSR-arbejdet. De virksomheder, som kommunikerer mest bevidst og modigt om CSR-indsatsen, belønnes næsten altid for det i form af omtale og indtjening. Omvendt kan mangel på kommunikation være med til at undergrave et i øvrigt godt arbejde.

Om Claes Amundsen

Claes Amundsen er stifter af virksomheden Humankind CSR & Kommunikation

Uddannelse:

  • Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, 1991

Tidligere ansættelser

  • Reporter, TV2-nyhederne
  • Kommunikationsrådgiver, Jøp, Ove & Myrthu
  • Kommunikationschef, Dansk Røde Kors
  • Kommunikationschef, Københavns Universitet
  • Fungerende kommunikationschef, PsykiatriFonden

Hvad har du gjort for at brande dig selv i forhold til CSR-stillinger?
Egentlig ikke noget bevidst, og faktisk er jeg et forholdsvist blufærdigt menneske. Men gennem årene har jeg fået opbygget et godt professionelt netværk, som spænder fra NGO’er til offentlige og private virksomheder.  Og så har jeg tidligt besluttet mig for at tage alle opgaver lige alvorligt og altid gøre mig umage, uanset om kunden er en international koncern eller et en-mands-firma med en god idé.

Hvem har hjulpet dig på vej?
Jeg har fået uvurderlig hjælp af flere, blandt andet hos Novo Nordisk og Novozymes og af tidligere kolleger i Telenors globale CSR-afdeling. Men også ledere og CSR-folk i mindre virksomheder og en række sociale entreprenører har generøst delt ud af deres viden, erfaringer og indsigter. Vi løber jo hyppigt på hinanden i denne ret lille CSR-verden, og generelt synes jeg, at der er en meget stor åbenhed og velvilje blandt mennesker, der arbejder med bæredygtighed. Men det bør vel også være en del af konceptet.

Hvilke råd vil du give til andre, der gerne vil have et lignende job?
Man skal være i besiddelse af i hvert fald to ting: Et brændende ønske om at skabe bæredygtige forandringer og en stærk forretningsforståelse. I disse år kommer der heldigvis mange kandidater ud fra universiteter og handelshøjskoler med en egentlig CSR-uddannelse. Det er nyt, og jeg gætter på, at de vil være godt stillet, når fremtidige CSR-stillinger skal besættes.

Hvad vil du gerne arbejde med i fremtiden?
Blandingen af CSR og andre strategiske kommunikationsopgaver passer mig rigtig godt. Det sikrer blandt andet, at jeg ikke mister kontakten til de mange andre problemstillinger, som virksomheder og organisationer også er optaget af. Når jeg er til en stor, velbesøgt CSR-konference, spørger jeg nogen gange mig selv: Mon det her er en massebevægelse eller en sekt? Jeg er stadig ikke helt sikker på svaret.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Studentermedhjælper med stærke evner inden for eventafvikling og -koordinering

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø