17.05.2016  |  Samfund

Ministerier bruger ikke anbefalede whistleblower-ordninger

Ingen ministerier har valgt at oprette en whistleblower-ordning, til trods for at et ekspertudvalg under justitsministeriet anbefalede det sidste år.

For et år siden anbefalede et ekspertudvalg under Justitsministeriet, at der skulle oprettes whistleblower-ordninger i statens myndigheder, herunder styrelser og ministerier, så embedsmænd anonymt kan anmelde ulovligheder på deres arbejdsplads.

Læs også: Whistleblowerordninger giver ikke mere åbenhed

Men ifølge en rundspørge foretaget af Politiken, har ingen af de 17 ministerier valgt at oprette en whistleblower-ordning. Det skriver Politiken.

At ordningen ikke er blevet brugt af ministerierne, undrer Henrik Hjortdal, tidligere kontorchef i Finansministeriet og projektleder i Forum for Offentlig Styring og Ledelse på CBS. En sådan whistleblower-ordning giver nemlig embedsmænd en chance for at råbe op om ulovlige forhold i ministerierne, uden at det får betydning for deres fremtidige arbejde.

”Man har set rigeligt med møgsager de seneste år, så der er bestemt brug for muligheden”, siger han til Politiken med henvisning til Tibet-sagen, hvor politiet krænkede borgeres ret til at demonstrere.

”Mon ikke en betjent eller to havde lyst til at råbe op, men ikke turde på grund af deres karriere. Det er fint, at kommuner og regioner er begyndt at følge op, men det er nok især staten, der har brug for whistleblowing”, tilføjer han til Politiken.

Tal fra Datatilsynet, der skal godkende whistleblower-ordningerne, viser ligeledes, at der endnu ikke er nogen styrelser eller ministerier, der har ansøgt om en ordning. Til en sammenligning har mere 200 virksomheder fået en tilladelse.

Det er dog ikke et lovkrav, at ministerierne skal oprette sådanne ordninger. Ekspertudvalget har nemlig afvist at gøre ordningerne lovpligtige og har i stedet anbefalet, at myndighederne selv skal tage stilling til, om de har behov for en whistleblower-ordning.

Læs også: To ugers frit lejde til VW-ansatte

Justitsminister Søren Pind afviser kritikken og skriver således i en mail til Politiken:

”Jeg har derfor opfordret de offentlige myndigheder til – hver især – at overveje, om det er relevant at oprette en whistleblowerordning hos dem. Det gælder også på Justitsministeriets område”.

-SSM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere