NKT: Global Compact-rapporten skal være kort
Hvis Global Compact-rapporten er kort og konkret, stiger chancen for, at nogen gider læse den, lyder det fra NKT. I sidste uge fik koncernen en pris for sin rapportering.
NKT-koncernen fik i sidste uge prisen for bedste Global Compact-rapport, da FSR brancheorganisation for danske revisorer uddelte priser til de danske virksomheder, der er bedst til CSR-rapportering.
NKT får prisen, fordi de på kun 33 sider formår at give indsigt i status og resultater i arbejdet med UN Global Compacts 10 principper. Det sker på en så klar og struktureret måde, at man som læser helt glemmer, at der er tale om en international koncern med fire meget forskellige forretningsenheder. Og så tør NKT også sætte ord på dilemmaerne i CSR-arbejdet, lød juryens begrundelse.
Hos NKT Holding har koncerndirektør Søren Isaksen klare holdninger til rapporteringsarbejdet.
Kort og konkret
Er det et bevidst valg, at rapporten ikke er længere end 33 sider?
Ja, det er det. Jeg ved godt, at der skrives mange og lange rapporter, men det er vigtigt at holde for øje, at formålet med en Global Compact-rapport er at fortælle om det CSR-arbejde, man udfører. Hvis man gør rapporten meget langt og litterær, så risikerer man, at den bliver meget ukonkret - og ikke gavner nogen. Vi har valgt at gøre rapporten relativt kort, og dermed tvinger vi os selv til at være meget konkrete. Det er en sund øvelse, for jo mere konkret man er, jo større er sandsynligheden for, at nogen læser rapporten og husker det, man har skrevet.
I skriver flere steder i rapporten, at I ikke har nået jeres C02-reduktionsmål. Hvordan har du det med at kommunikere det ud?
Vi nåede faktisk de mål, vi havde sat op. Men sådan så det ikke ud, da vi skrev rapporten. Derfor kommunikerede vi, at målene ikke var nået, men at vi gjorde, hvad vi kunne. For mig handler Global Compact ikke bare om at sætte mål, men også om at skabe transparens omkring det, man arbejder med. Det gør man blandt andet ved også at skrive om de ting, der ikke ser ud til at lykkedes.
Dilemmaer er vigtige
I får generel ros for at skrive om dilemmaer i rapporten blandt andet antikorruption. Hvorfor er det vigtigt at skrive om dilemmaer i rapporten?
I min optik er transparens helt afgørende i CSR-arbejdet, hvis man vil gøre fremskridt. Der er ikke noget, der hedder, at man ser den anden vej og lader tingene ske alligevel, som man gjorde tidligere, når vi taler om korruption. Den eneste måde, man kan arbejde med det på, er at vide, hvad der foregår. Og medarbejderne skal vide, hvad politikken er, og hvad man gør på området.
Læs også: NKT har sat CSR-rapporteringen i system
Hvad skal I gøre for at lave en endnu bedre rapport næste år?
Vi vil forsøge at rapportere endnu mere specifikt for de tre virksomheder, vi har under NKT Holding (NKT Cables, Nilfisk-Advance og Photonics Group, red.) Det vil vi gøre, fordi der skal være sammenhæng mellem de mål, vi definerer og de handlinger, vi udfører. Det kan være svært at gøre på koncernniveau, fordi forretningerne er meget forskellige. Samtidig vil vi lave nogle overbliksdiagrammer for hele koncernen, som skal give en forståelse af, hvordan vi arbejder på CSR-området som helhed.
Globalt Compact-rapporter har fået ry for at ligge og samle støv. Bliver jeres læst?
Det er et godt spørgsmål! I hvert fald har vi arbejdet på at gøre den kort og konkret. Derudover har vi delt den op, så man kan lave nogle ret præcise opslag, hvis man ønsker. Men jeg vil sige, at jeg forventer, at de medarbejdere, som arbejder med CSR, læser rapporten, og jeg håber også, at alle ledere og aktionærer læser den. Derudover vil jeg gætte på, at der er en del konkurrenter, der kaster et blik på den.
Læs NKTs Global Compact-rapport her