18.10.2017  |  Menneskerettigheder

Norge annoncerer lige løn for herre- og kvindelandsholdet i fodbold

I Norge har herre- og kvindelandsholdet indgået en aftale med fodboldforbundet om at dele lønpuljen ligeligt - en aftale, der vækker begejstring i begge lejre.

I Danmark har debatten om lønniveauet mellem mændenes og kvindernes fodboldlandshold fyldt en del i medierne i den seneste tid.

Det skyldes, at kvinderne vil have flere penge i de såkaldte stipendier, der udbetales som økonomisk kompensation, når de repræsenterer landsholdet – et beløb, der ligger langt fra det, som de danske landsholdsherre får.

I Norge er situationen imidlertid en helt anden. Her indgik Norges Fotballforbund (NFF) og landsholdsspillerne på både herre- og kvindelandsholdet for nylig en aftale om spillerløn.

Læs også: Engelsk klub først til at give mandlige og kvindelige fodboldspillere ligeløn

Samme løn ved årsskiftet
Op til aftalen besluttede herrelandsholdet sig for at donere cirka 440.000 årligt fra sin spillerpool til kvindelandsholdet, hvorfor herrernes honorar ved årsskiftet vil være på cirka 4,8 millioner kroner.

Det betyder, at begge hold fra årsskiftet vil få udbetalt det samme i løn. Herrelandsholdet har førhen tjent næsten det dobbelte af de norske kvinder, men med den nye aftale går de lidt over 400.000 ned i løn, mens kvinderne stiger 2,3 millioner.

Dermed får begge landshold 4,8 millioner kroner i lønpuljen fra og med 2018:

”I forhold til kvinderne er vi på herrelandsholdet vældig privilegerede, hvorfor det ikke har været svært for os at give lidt fra vores markedsbonus. Vi spiller jo ikke på landsholdet for pengenes skyld, og vi modtager heller ingen kampbonus på landsholdet, når vi ikke deltager i mesterskaber”, siger Stefan Johansen, der er anfører på det norske herrelandshold.

Læs også: Arsenal skifter til grøn energi

Og det er noget, man sætter stor pris på hos det kvindelige landshold:

”Det er rigtig gode nyheder, som vil gøre en stor forskel for de rammevilkår, der er for spillerne på landsholdet. Reguleringen kommer på et belejligt tidspunkt, når man tænker på det kvindelige landsholds udvikling. Med bedre rammer bliver det nemmere for spillerne at få et øget fokus på træning og fodbold i hverdagen”, siger Ingrid Moe Wold.

Forbedring af rammebetingelser for kvindelandsholdet
Også i spillerforeningen NISO og  NFF er man glade for den nye aftale:

”Vi er ganske tilfredse med udfaldet af forhandlingerne om en ny aftale for begge landshold. Kvindernes rammer er næsten fordoblet, mens mændenes aftale er blevet nedjusteret en del for at opnå lige markedsindtægter”, siger Joachim Walltin, der får støtte fra fodboldpræsidenten:

”Den nye aftale vil forbedre rammebetingelserne betragteligt for det norske kvindelandshold og forhåbentlig bidrage til øget sportslig udvikling. Samtidig er det en anerkendelse af, at kvindefodbold og især kvindelandsholdet får en øget markedsværdi”.

- EL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere