09.11.2020 | Supply chain
Norsk hotel- og restaurationsbranche kræver sporbarhed på alle fødevarer
Indhold fra partner Hvad er dette?
Kan man kræve af sine mange leverandører, at de skal kunne dokumentere sporbarhed på alt? Det har den norske hotel- og restaurationsbranche (HORECA) besluttet sig for at gøre, for at sikre indsigt og vished for, at produktionsforholdene er i orden.
Har du prøvet at stå ved en morgenmadsbuffet på et hotel, og kigge ud over et uoverskuelige udvalg af croissanter, ost, kaffe, frisk frugt og meget mere? Den overdådige morgenbuffet er sejlet, fløjet og kørt ind fra hele verden, og kan være produceret i køkkenet ved siden af eller på den anden side af jorden – Købt i bulk, som halvfabrikata og handlet på det åbne marked.
At gå baglæns gennem buffetens varekæde lyder uoverskueligt, men det er det ikke længere for norske hoteller og restauranter. De har valgt at stille krav om sporbarhed for at sikre, at de etiske krav som HORECA stiller til leverandørerne af deres produkter, bliver overholdt.
”Aftalen vi har lavet med Factlines giver os en tryghed og meget bedre overblik over de krav om bæredygtighed vi stiller til vores leverandører.”, Siger Morten Karlsen, director of procurement and sales, NHO Reiseliv.
Et løft af bæredygtigheden
Valget af Factlines bliver et løft af arbejdet med bæredygtighed for hele branchen, fortæller Siri Engesæth, CEO i Factlines.
”I Factlines er vi vældig glade for, at de største aktører i hotel- restaurations og cateringbranchen nu går sammen om et initiativ som vil løfte arbejdet med bæredygtighed og arbejdet med etisk handel for hele branchen.”, siger Siri Engesæth, CEO i Factlines.
Blandt virksomhederne i aftalen er Norrek Dypfrys AS der producerer frosne fødevarer. De mener også, at aftalen betyder, at hele branchen må skærpe sig i arbejdet med bæredygtighed:
”Vi importerer omkring 8000-9000 tons frugt og grøntsager fra hele verden. Vi er naturligvis optaget af kvalitet, men i lige så høj grad af, hvordan forholdene er på de forskellige fabrikker. Det gælder jo især plukkerne. Nu bliver det mere konkretiseret, og det vil sige, at det ikke bare er os, men at hele branchen må skærpe sig. Vi må tænke på slutbrugerne og plukkerne som gør arbejdet. Factlines hjælper os med at sætte dette i system”, fortæller Hege Svendson, Sales and marketingmanager Norrek Dypfrys AS.
Factlines integreret i indkøbsportalen Millum
Millum er en indkøbsportal der håndterer indkøb for knap 9 mia. norske kroner årligt for norske fødevarevirksomheder. Factlines løsning er blevet integreret i Millums løsning, så det er nemt og overskueligt at vælge varer der lever op til etiske standarder.
”Nu kobler vi vores indkøbsløsning med løsningen fra Factlines, og så bliver det enklere at indhente information, og det bliver naturligt at levere information om leverandører på samme sted som vi tilbyder information om produkterne som indkøbes”, siger Susanne Hegg, business developer Millum & Matinfo.
Løsningen er nu på plads og implementeret, og virksomhederne der køber gennem Millum eller bruger Factlines løsning separat, er nu rustet til en fremtid, hvor kravene til at sikre ordentlige forhold i produktionskæden bliver almindelige.
Og kunderne på norske hoteller og restauranter kan fremover være trygge ved, at der er orden i produktionsforholdene, og kan lægge alt deres fokus på hvor i buffeten de skal starte.
Læs mere: https://www.factlines.com/csr-og-baerekraft-for-horeca/?lang=no
Strategi & ledelse

Hvorfor Factlines? - Vi har kigget indad, og her er hvad vi lærte
Vi gav os selv den opgave, at gøre det endnu mere konkret hvorfor Factlines eksisterer, og da vi gjorde det blev ord som ’bæredygtig’, ’ansvarlig’ og ’grøn’ erstattet med ordet ordentlig.
Indhold fra partner
Supply chain

Derfor er kortlægning god forretning
Det er et stigende fokus på leverandørkæden. Mange virksomheder oplever, at kunderne forventer mere end bare en underskrift på en code of conduct. Seriøs leverandørstyring inkluderer kortlægning og evaluering af leverandører, og offentlige indkøbere kræver indsigt i hele kæden, når det gælder særlige risikoprodukter. Kædeansvar er et kendt begreb i flere brancher.
Indhold fra partner
Supply chain

Velkommen til 2020 – har du hørt om etikinformationsloven?
2020 starter godt for dig som allerede arbejder systematisk med opfølgning i leverandørkæden. Den 28. november fik den norske regering udleveret et udkast til en ny lov: ”Forslag til lov om virksomheters åpenhet om leverandørkjeder, kunnskapsplikt og aktsomhetsvurderinger.” En lov som denne skaber mere retfærdige spilleregler – det skal kunne betale sig at tage ansvar. Resultatet er en klar konkurrencefordel for ansvarlige virksomheder. Men hvad står det i lovudkastet? Og hvad kan det konkret betyde for dig som virksomhed?
Indhold fra partner
Supply chain

Tekstilbranchen: Direktører har fået øjnene op for bæredygtighed
Der skal tænkes anderledes i tekstilbranchen. Det er den fundamentale erkendelse som Sourcing House blev grundlagt på. Selvom CSR er blevet mainstream siden opstarten i 2004, er der stadig stort behov for løsninger, der omsætter de overordnede ambitioner til konkret virkelighed. Sourcing House er for nyligt begyndt at bruge Factlines til opfølgning på blandt andet FNs Verdensmål.
Indhold fra partner
Supply chain

Case: Leverandøroppfølging i praksis
Mange spør oss hvordan man rent praktisk gjennomfører en kartlegging effektivt. Hvordan man følger opp etterpå er også et spørsmål vi hører ofte. I dette caset om en fiktiv elektronikk leverandør som vil inn i den offentlige sektor blir du klokere på begge deler.
Indhold fra partner
Supply chain

”Søg hjælp!” – Tre gode råd om ansvarlige indkøb fra Sourcing House
Siden opstarten i 2004 har ansvarlige indkøb og produktion været virksomheden Sourcing Houses DNA. Og trods års erfaring og et veletableret netværk af leverandører, er det fortsat en proces at være bæredygtig. Sourcing House giver her tre gode råd til hvordan man arbejder med ansvarlig produktion af tøj og tekstiler.
Indhold fra partner