NorthSide: Bæredygtighed er en merværdi for gæsterne
Den århusianske musikfestival NorthSide har både rykket de bæredygtige visioner og resultater et hak op i 2015. Og selvom det er tidskrævende at drive en bæredygtig festival, så giver det en merværdi for gæsterne og sender et vigtigt signal til andre events, lyder det fra festivalens talsmand.
Da NorthSide første gang bød gæsterne velkommen i 2010, var det til en endags begivenhed med fem danske kunstnere. Til gengæld var der allerede dengang bæredygtige ambitioner. Fem år senere besøgte 35.000 gæster festivalen i løbet af tre dage, og de bæredygtige ambitioner og resultater er også rykket et hak op.
Læs også: Virksomheder: Roskilde Festival er et vigtigt bæredygtighedslaboratorium
I 2015 sorterede NorthSide mere end halvdelen af alt affald, hvilket er en fremgang på 13 procent i forhold til 2014. I alle madboder var der indført et minimumskrav på 60 procent økologi, hvilket medførte en samlet økologiprocent på over 80 procent. Fødevarebanken indsamlede og uddelte 940 kilo overskudsmad, og 57 procent af alt træ, der blev brugt på festivalen, var FSC-certificeret.
Det er blot nogle af resultaterne, som præsenteres i en ny bæredygtighedsrapport fra NorthSide.
Vi kan se, at de bæredygtige værdier, som vi har internt i organisationen, også reflekterer sig hos publikum. Der er 94 procent af vores gæster, der forbinder os med bæredygtighed. Og vi kan se på vores brugerundersøgelser, at de sætter pris på, at vi tager bæredygtighed seriøst og eksempelvis arbejder med økologi
John Fogde, talsmand og booker hos NorthSide
Giver en merværdi
Og bæredygtighed er en central del af festivalen, for det giver gæsterne noget ekstra, lyder det fra festivalens talsmand.
”Som udgangspunkt vil vi være gerne være en ansvarlig organisation og festival. Og vi tror på, at der også er en merværdi i det for gæsterne, når vi arbejder med de her ting”, siger John Fogde, talsmand og booker hos NorthSide.
På NorthSide er gæsterne villige til at bruge festivalens skraldespande og sorteringssystem, og der ikke nogen, der vil være den første til at smide affald, så der er rent og pænt hele tiden, forklarer John Fogde.
”Og når gæsterne får den oplevelse, så har det en merværdi for dem, og det gør dem mere tilbøjelige til at komme tilbage”, siger han.
Ifølge talsmanden er der tale om en merværdi, som gæsterne virkelig har taget til sig og sætter pris på:
”Vi kan se, at de bæredygtige værdier, som vi har internt i organisationen, også reflekterer sig hos publikum. Der er 94 procent af vores gæster, der forbinder os med bæredygtighed. Og vi kan se på vores brugerundersøgelser, at de sætter pris på, at vi tager bæredygtighed seriøst og eksempelvis arbejder med økologi”, siger John Fogde.
Flere udgifter end indtægter
Men det er ikke uden omkostninger at drive en bæredygtig festival, der hele tiden ønsker at sætte barren lidt højere.
”Det er klart, at der er flere udgifter end indtægter forbundet med at arbejde med bæredygtighed. Forstået på den måde, at vi investerer en hel masse tid på at udvikle det her. Og det er besværligt på nogle fronter. Men vi har opdaget, at hvis vi sorterer affaldet, så går det fra at være affald til at være en ressource. Og lige så snart du sidder inde med en ressource, kan du få penge for det i stedet for at betale for at komme af med det, og det hjælper da på regnskabet. Men jeg tror ikke, at vi er kommet på plus endnu, og jeg tror også, at der kommer til at gå lang tid, inden vi gør”, siger talsmanden og fortsætter:
”Så det handler egentlig ligeså meget om at sende et signal om, at vi er en ansvarlig festival. Ådalen (hvor festivalen afholdes red.) er jo ikke vores, det er byens område, og vi skal passe godt på den, mens vi er der. Derfor bliver vi nødt til at tage det her seriøst, så det ikke ligner en losseplads. Vi håber, at både gæsterne tager noget med sig, men at vi også sender et signal ud til andre events om, at det godt kan lade sig gøre. Man skal investere noget tid og energi i det, men det er ikke umuligt at lave en bæredygtig festival”.
90 procent økologi
Når NorthSide igen til sommer lukker festivalgæsterne ind, er det til en endnu mere bæredygtig festival. NorthSide har nemlig et mål om at sortere og genanvende 60 procent af alt affald i 2016, ligesom minimumskravet nu lyder på 90 procent økologi for alle madboder.
Læs også: Northside opruster på økologi-fronten
Festivalen har forsat en ambition om at blive en 100 procent økologisk og affaldsfri festival, men talsmanden kan ikke sætte et præcist årstal på, hvornår den ambition bliver en realitet.
”Der er en masse eksterne faktorer, som kan være svære at styre. En af de ting, der har været svært indtil for nylig, har været at få fat i økologisk alkohol af en ordentlig kvalitet, og det lykkedes for første gang i 2015. Med affald er det meget sværere, men der sker hele tiden udvikling på området. Da vi startede festivalen var der eksempelvis ikke noget sted, hvor man kunne aflevere sorteret plastik, men det er der nu”, lyder det afslutningsvist fra John Fogde.
NorthSide løber af stablen den 17.-19. juni i 2016.