Norwegian: Luftfarten skal også bidrage til reduktion af CO2

Skal der skat på CO2 fra skibs- og luftfarts? Det mener mange, er den rigtige løsning. Det er Norwegians administrerende direktør, Bjørn Kjos, enig i. Så længe det foregår globalt og på en fair måde.

Bjørn Kjos mener at ny teknologi og global regulering skal bane vejen for en grønnere måde at flyve på..

12.02.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Efter COP21 har flere stemmer argumenteret højlydt for en CO2-afgift på udledninger fra både skibs- og luftfart. En af lavprisflyenes pionerer, Norwegiantopchef Bjørn Kjos, er en del af koret.

”Luftfart burde have været med i den globale klimaaftale indgået i Paris i december 2015. Luftfarten skal jo også gøre sit, det synes jeg er helt åbenbart. Alle bør have et forhold til klima og klimaforandringer og nogen må gå foran. Vi vil gerne bidrage til at gøre luftfarten carbon-neutral inden 2050, f.eks. gennem udvikling af nye teknologier”, siger Bjørn Kjos.

Læs også: Easyjet har hybridfly på tegnebrættet    

To veje til CO2-reduktion på fly
De to afgørende veje til at reducere udledningerne fra lufttransport er ved at skifte til nyere fly og at benytte biobrændstof til at drive dem. 

”Forskellen mellem gamle og nye fly i forhold til brændstofforbrug og dermed udledninger er som forskellen på en gammel dieselbil og en hybridbil fra i dag. Så både for at være konkurrencedygtig på pris og for at reducere CO2-udledninger giver nye fly mening”, siger Bjørn Kjos.

Nye fly er også den primære drivkraft bag Norwegians reduktion af CO2-udledning, som gør at flyselskabet nåede sit mål om en reduktion på 30 procent per passager mellem 2008 og 2015. Ligesom selskabet glæder sig over, at de er blevet udnævnt til det ’mest miljøvenlige selskab over Atlanten’ i en analyse fra The International Council on Clean Transportation (ICCT). Samme organisation udgav dog også en rapport i 2015, som baseret på egne beregninger konstaterede, at luftfartselskaberne på verdensplan er omkring 12 år bagud i forhold til at nå målsætningen fastsat af FN-organet ICAO, der regulerer den internationale civile luftfart.

Læs også: Flyene oser stadig for meget

Biofuels – vejen frem men ikke endnu
Bjørn Kjos mener, at det kun er et spørgsmål om tid før flyene kommer til at kunne flyve på biofuel. Norwegian gennemførte i 2014 en enkelt flyvning på biobrændstof, hvilket reducerede udslippet med 40 procent i forhold til en gennemsnitlig flyvning med almindeligt brændstof.

”Biofuels skal bare gøres kommercielt tilgængeligt. F.eks. kan man med afgifter incentivere det at bruge af biofuel,” siger direktøren.

Alligevel har Norwegian valgt ikke at deltage i et biobrændstofprojekt i Oslo Lufthaven, hvor SAS, KLM og Lufthansa garanterer, at de fast vil aftage biobrændstof, som lufthavnen til gengæld garanterer at kunne levere. Målet er med sikret efterspørgsel at stimulere produktion, som skal biddrage til at gøre biobrændstof kommercielt interessant. Biobrændstof produceres i dag i små mængder og er dyrere end fossilt flybrændstof, men med øget efterspørgsel forventes det, at priserne vil falde. Det skriver Airport World og SAS på deres websites.

”På nuværende tidspunkt mener vi, at prisen på biobrændstof er alt for høj og tilgængeligheden for lav, men vi vil bestemt være positivt stemt, hvis førnævnte parametre ændrer sig. Endvidere mener vi, at dette tiltag (i Oslo, red.) mest har signalværdi. Blandingen af biobrændstof svarer kun til under en procent,” forklarer Norwegian i en mail fra David Kirchoff, informationschef i Danmark.

Så længe det er ens for alle
Bjørn Kjos er ikke skræmt af udsigter til afgifter eller skatter. Det gælder også det seneste bud fra den Den Internationale Valutafond, som spekulerer i at man med en skat på 30 dollar pr ton CO2 kunne få skibs- og luftfart til at levere 25 milliarder dollar til finansieringen af udviklingslandenes håndtering af klimaforandringer.

”Politikerne skal spille deres store rolle og afgifter og incitamenter kan sagtens være med til at hjælpe udviklingen på vej. Så længe det er et kommercielt, fælles, globalt system, som ikke favoriserer bestemte regioner. Det skal gøres globalt og ikke nationalt. Der skal være lige konkurrencevilkår, det skal være ens for alle,” siger Bjørn Kjos.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online