Ny bog giver tips til fair snak på fødevareemballage
Fair snak på fødevareemballager er navnet på en ny bog, som skal guide producenter i at undgå vildledning af forbrugerne.
En række forskere fra det CBS-forankrede forskningsprojekt FairSpeak har skrevet bogen Fair snak på fødevareemballager. Bogen er en guide til producenter, så de undgår at vildlede forbrugerne, skriver nyhedsbrevet CBS Research Reporter.
Bogen skal dog ikke kun hjælpe producenterne, den skal også hjælpe politikere og myndigheder til at få styr på kommunikationen på fødevareemballagerne, så forbrugerne i sidste ende har en chance for at træffe de rigtige valg foran køledisken.
Læs også: NGO: Fødevareproducenter skal have større fokus på etik
Der er en regel, der siger, at man som fødevareproducent ikke må vildlede forbrugerne. Alligevel er der masser af eksempler på vildledende fødevareemballager. Myndighedernes problem er håndhævelsen af reglen. Den er baseret på, at jurister foretager en række skøn af, hvordan emballagen virker på forbrugerne. For at gøre de skøn mere kvalificerede, byder vi ind med en række analyseredskaber og metoder, så det bliver lettere at håndtere reglerne, siger medforfatter Viktor Smith til CBS Research Reporter.
80 principper
Bogen byder blandt andet på 80 såkaldte fairness-principper, som klæder producenterne på til bedre at kommunikere til forbrugerne via fødevarernes emballage.
Et af eksemplerne på dette er varebetegnelserne. Viktor Smith nævner over for CBS Research Reporter, at vinen Primarone er et eksempel på en varebetegnelse, som vildleder. Primarone-vinen kan nemlig nemt forveksles med den noget dyrere Amarone-vin.
Læs også: Dagligvarebutikker tager bæredygtigt ansvar
Primarone-navnet er et eksempel på, at producenterne bør medtænke den enkelte forbrugers baggrundsviden, når et produkt navngives og en etiket designes. For forbrugere, der kun har et begrænset kendskab til italiensk vin, er der mulighed for, at forbrugeren vildledes, lyder det fra Viktor Smith.
Bogen udkommer i januar, og FairSpeak-gruppen, som står bag, er finansieret af Programkomiteen for Fødevarer, Sundhed og Velfærd under Det Strategiske Forskningsråd.
-KLZ