Nyt EU-udspil: Plast skal ikke kun sorteres, men også genanvendes

Plastikemballage skal reguleres, så virksomheder i højere grad tager genanvendt plastik i brug i stedet for at indkøbe ny råolie. Sådan lyder tonerne fra EU i et nyt bæredygtighedsudspil.

Der er ikke nok af den slags plastik, RPET, i Danmark eller Europa, som har kvalitet nok til at blive genanvendt, vurderer Dansk Industri. Foto: Roman Zaiets / 123RF.

01.12.2022

CSR.dk

I Danmark såvel som EU har plastiksortering fået øget opmærksom i takt med en voksende miljøbevidsthed har bredt sig. Målet har været genanvendelse. Men selvom der bliver sorteret mere plastik i dag end tidligere, bliver for lille en andel reelt genanvendt.

Den opfattelse har man i Dansk Affaldsforening, men også i Bruxelles, hvorfra der netop er blevet lækket et udkast til et nyt udspil om cirkulær økonomi.

”Det er en positiv udvikling, fordi for første gang tager EU fat om emballagerne og vil regulere dem. Tidligere har fokus næsten udelukkende været på sorteringen af vores plastaffald” siger Niels Toftegaard, der er kommunikationschef i Dansk Affaldsforening, ifølge Ritzau. 

”Men nu forholder EU-Kommissionen sig også til, hvordan det her plast produceres og designes”, uddyber han.

Læs også: Tekstilgenanvendelse er et guldæg, der venter på at blive klækket

Det er afgørende, at der skabes incitamenter og regulering, som presser erhvervslivet til at inkludere mere genanvendt plastik i deres emballageproduktion, mener Niels Toftegaard. Sortering alene udgør ingen cirkulær økonomi.

Samme entusiasme for forslaget er dog ikke at finde hos Dansk Industri. Men det skyldes ikke, at erhvervsorganisationen ikke er klar på den cirkulære økonomi, understreger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i interesseorganisationen Dansk Industri (DI).

”Der er rigtig mange virksomheder, der er med på den grønne bølge, og som meget gerne vil bruge flere genanvendte materialer i deres produktion. Men det er vigtigt, at der er genanvendte materialer nok i den rette kvalitet,” siger hun.

Læs også: Miljøorganisationer rydder op i verdens floder

Blandt andet fordi der ikke er nok af den slags plastik, RPET, i Danmark eller Europa, som har kvalitet nok til at blive genanvendt, vurderer Dansk Industri, at virksomhederne får svært ved at efterleve reglerne i EUs nye udspil.

Det kræver bedre sortering af plasten og investeringer i genanvendelsessektoren, hvis EU seneste tiltag på plastområdet skal få positive effekter, tilføjer Karin Klitgaard.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V