03.10.2017  |  Klima, miljø og energi

Nyt håb for klimaet: Verdens kulstofudslip stod stille i 2016

Der er kommet nyt håb om fremgang i klimakampen, efter en rapport har vist, at udledningen af kulstof stod stille i 2016. Der er dog stadig lang vej igen, mener forskerne bag.

Ikke alt på klimaområdet gik den forkerte vej i 2016. Verdens kulstofudledning steg nemlig ikke, men forblev statisk, hvilket vidner om en vis form for fremgang på klimafronten, skriver The Guardian. Det er første gang i mange år, at en flad CO2-kurve viser sig, og at det endda er i en tid med økonomisk vækst vidner om, at det globale kulstof-peak måske ved at være nået.

Det er data fra Nederlandenes Miljøvurderingbureau (NEAA) der viser, at på nær Indien har alle verdens fem største syndere, når det handler om kulstofudledning, rapporteret om enten en statisk eller en direkte faldende udledning af CO2. Udviklingen skyldes mindre kulafbrænding og mere vedvarende energi.

Læs også: Europæiske lande støtter fossil energi med 800 milliarder om året

”Disse resultater er en velkommen indikation på, at vi nærmer os højdepunktet for den årlige, globale udledning af drivhusgasser”, siger klimaøkonom og professor Lord Nicholas Stern til The Guardian.

Den hollandske rapport viser, at Kina – der er verdens største CO2-udleder – sænkede sin årlige udledning med 0,3 procent i 2016. USA reducerede sin udledning med to procent, mens Rusland reducerede med 2,1 procent og EU’s udledning var statisk.

Forskere: Det er stadig ikke nok
De positive nyheder er dog stadig langt fra nok til at vende den overordnede klimaudvikling. Flere udviklingslande, fx Indonesien, fortsætter med at hæve kulstofudledningen og den globale udledning af metan – der også har stor indvirkning på den globale opvarmning – stiger stadig. I 2016 steg metan-udledningen med én procent.

Læs også: Ny rapport fra Greenpeace gør svensk papirproducent til skurk

Derfor er Jos Oliver, chefforsker bag den hollandske rapport, også kun moderat glad:

”Der er ikke nogen garanti for at CO2-udledningen vil fortsætte med at flade ud eller falde”, siger han til The Guardian.

Han understreger, at selvom det er positivt, at så mange af de store, kulstofudledende lande har skåret ned på CO2-kontoen, skal alle lande have gang i CO2-reduktionen, hvis Paris-målene skal nås.

Læs hele NEAA’s rapport her.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere