Nyt håb for klimaet: Verdens kulstofudslip stod stille i 2016

Der er kommet nyt håb om fremgang i klimakampen, efter en rapport har vist, at udledningen af kulstof stod stille i 2016. Der er dog stadig lang vej igen, mener forskerne bag.

Den globale kulstofs-kurve fladede ud i 2016, viser hollandsk rapport. Det kræver dog stadig en større indsats fra blandt andet udviklingslande, hvis målsætningerne fra Paris-aftalen skal nås, understreger forskerne bag. .

03.10.2017

CSR.dk

Ikke alt på klimaområdet gik den forkerte vej i 2016. Verdens kulstofudledning steg nemlig ikke, men forblev statisk, hvilket vidner om en vis form for fremgang på klimafronten, skriver The Guardian. Det er første gang i mange år, at en flad CO2-kurve viser sig, og at det endda er i en tid med økonomisk vækst vidner om, at det globale kulstof-peak måske ved at være nået.

Det er data fra Nederlandenes Miljøvurderingbureau (NEAA) der viser, at på nær Indien har alle verdens fem største syndere, når det handler om kulstofudledning, rapporteret om enten en statisk eller en direkte faldende udledning af CO2. Udviklingen skyldes mindre kulafbrænding og mere vedvarende energi.

Læs også: Europæiske lande støtter fossil energi med 800 milliarder om året

”Disse resultater er en velkommen indikation på, at vi nærmer os højdepunktet for den årlige, globale udledning af drivhusgasser”, siger klimaøkonom og professor Lord Nicholas Stern til The Guardian.

Den hollandske rapport viser, at Kina – der er verdens største CO2-udleder – sænkede sin årlige udledning med 0,3 procent i 2016. USA reducerede sin udledning med to procent, mens Rusland reducerede med 2,1 procent og EU’s udledning var statisk.

Forskere: Det er stadig ikke nok
De positive nyheder er dog stadig langt fra nok til at vende den overordnede klimaudvikling. Flere udviklingslande, fx Indonesien, fortsætter med at hæve kulstofudledningen og den globale udledning af metan – der også har stor indvirkning på den globale opvarmning – stiger stadig. I 2016 steg metan-udledningen med én procent.

Læs også: Ny rapport fra Greenpeace gør svensk papirproducent til skurk

Derfor er Jos Oliver, chefforsker bag den hollandske rapport, også kun moderat glad:

”Der er ikke nogen garanti for at CO2-udledningen vil fortsætte med at flade ud eller falde”, siger han til The Guardian.

Han understreger, at selvom det er positivt, at så mange af de store, kulstofudledende lande har skåret ned på CO2-kontoen, skal alle lande have gang i CO2-reduktionen, hvis Paris-målene skal nås.

Læs hele NEAA’s rapport her.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle