Øjebliksbilleder dominerer danske mediers klimadækning
Ny forskning viser, at mediernes dækning af klimaet i højere grad fokuserer på ukritiske artikler om virksomheders CO2-regnskaber og historier, hvor politikere taler om grøn omstilling. De dybdegående historier fylder til gengæld meget lidt.
Når medier skriver om klimaforandringer, fylder ukritisk dækning af virksomheder og grøn omstilling utrolig meget i forhold til et bredere fokus på klimaforandringer – som eksempelvis alternative bud på at løse klimaudfordringerne eller, hvordan det påvirker mennesker at stå midt i en klimakrise.
Det skriver Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) på baggrund af forskning fra Line Weldingh, som er ph.d.-studerende på DMJX og Roskilde Universitet.
Læs også: Sprogforsker: Sprogligt fralægger politikerne sig ansvaret for den grønne omstilling
I forskningsprojektet ’Verdens vigtigste historie - værdier og normer i dansk klimajournalistik’ har hun undersøgt, hvordan danske journalister dækker klimakrisen.
Det er gjort gennem en indholdsanalyse af artikler fra Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten, Børsen og Information, BT og Ekstra Bladet fordelt over otte tilfældige uger mellem 2018 og 2021.
Proces i stedet for kortsigtet
Og her viser det sig, at såkaldte elitekilder – politikere, erhvervsfolk og eksperter – dominerer artiklerne sammenlignet med ’almindelige’ borgere og miljøorganisationers repræsentation.
Ifølge Line Weldingh er det med andre ord her-og-nu-artikler, der præger dækningen.
Læs også: Kommende klimasamling på KU skal gerne bringe provokerende klimaanbefalinger på banen
”Nye politiske tiltag, grøn omstilling i virksomhedernes årsregnskaber og større begivenheder som klimatopmøder. Men særligt virksomhedernes grønne tal og klimamål fylder meget og ofte helt uden, at der stilles kritiske spørgsmål til dem. Når det er noget med CO2, er medierne klar,” siger hun.
Line Weldingh opfordrer derfor til, at de danske medier fokuserer mere på at dække klimakrisen som en proces – eksempelvis gennem temaer, interviewrækker og serier, som kan give alternative perspektiver på klimaudviklingen og bidrage til en dybere forståelse.
- HCL