Organisationers opfordring til regeringen: Sådan skal dansk CSR styrkes

Virksomhederne bag 92-gruppen har sendt et åbent brev til erhvervs- og vækstministeren med anbefalinger til, hvordan regeringen kan styrke de danske virksomheders samfundsansvar.

Greenpeace og Folkekirkens Nødhjælp er blandt de organisationer, der er gået sammen om et åbent brev til Troels Lund Poulsen med anbefalinger til hvordan regeringen skal styrke dansk CSR..

14.06.2016

CSR.dk

92-gruppen, der består af en række danske civilsamfundsorganisationer, som sammen danner et forum for bæredygtig udvikling, har sendt et åbent brev til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), hvor der bliver givet en række anbefalinger til regeringens arbejde med de danske virksomheders samfundsansvar.

I brevet beretter gruppen om den positive udvikling, der er sket både nationalt og internationalt over de seneste ti år, når det kommer til virksomhedernes CSR–indsats, men påpeger derefter, at der stadig skal arbejdes hårdt for at fremme ansvarlig virksomhedsadfærd både inden- og udenfor EU’s grænser.

Hvem står bag brevet?

Afrika Kontakt

Amnesty International Danmark

Care

Danmarks Naturfredningsforening

Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife Danmark

Det Økologiske Råd

FN-forbundet

Folkekirkens Nødhjælp

Greenpeace

IBIS

IWGIA

Mellemfolkeligt Samvirke

Sex og Samfund

U-landsforeningen Svalerne

Verdens Skove

WWF Verdensnaturfonden

På den baggrund giver sammenslutningen af organisationer i alt fire anbefalinger, der, ifølge 92-gruppen, vil styrke regeringens indsats for at få forretning og bæredygtig udvikling til at gå hånd i hånd.

1. Fremme ansvarlig virksomhedsadfærd med respekt for internationale standarder og retningslinjer i forbindelse med udviklingen af relevante politikker i Danmark, EU og FN. 

Med internationale standarder og retningslinjer henvises der her til blandt andre FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UNGP), OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder og internationale miljøaftaler.

Under dette punkt bliver der endvidere lagt op til et specifikt fokus på den såkaldte due diligence (nødvendig omhu), der kort fortalt betyder, at virksomheder skal lave ordentlige analyser af deres risici og negative påvirkninger på menneskerettigheds-, miljø- og korruptionsområdet samt adressere og rapportere åbent om disse.

2. Sætte fokus på behovet for bæredygtighed og respekt for menneskerettigheder i virksomheders ageren for at indfri FNs nye verdensmål for bæredygtig udvikling.

Brevets anden anbefaling går på at inddrage virksomheder i arbejdet for at få FN’s verdensmål implementeret og opnået inden for de næste 15 år. For at dette skal lykkedes, pointerer 92-gruppen, kræver det fokus på klima- og miljøbeskyttelse, respekt for menneskerettigheder, ansvarlig skattepraksis, fattigdomsorientering samt ansvarlig afrapportering og resultatmåling.

3. Fremme efterlevelsen af virksomheders leverandørkædeansvar.

Under dette tredje punkt opfordres der til, at regeringen sætter fokus på at sikre bæredygtige, globale leverandørkæder med respekt for internationale menneskerettigheds-, miljø- og klimastandarder. Det indbefatter også, at der arbejdes på at sikre offentliggørelse af leverandørlister og transparens i forhold til virksomheders leverandørkæder.

4. Fremme ansvarlige og bæredygtige danske investeringer med global effekt.

For at sikre, at danske investeringer i globale virksomheder og projekter er ansvarlige, opfordrer 92-gruppen i det sidste punkt til en revision af de nuværende, officielle retningslinjer for ansvarlige investeringer, så de også tager hensyn til FN’s minimumsforventninger.

Læs også: Ny klimarapport giver grønne anbefalinger

92-gruppen består af i alt 23 danske miljø- og udviklingsorganisationer, som sammen arbejder for at fremme en global og bæredygtig udvikling. Gruppen blev dannet i forbindelse med FN’s Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992, hvorfor gruppen også hedder det den gør.

-CHM

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams