Organisationers opfordring til regeringen: Sådan skal dansk CSR styrkes

Virksomhederne bag 92-gruppen har sendt et åbent brev til erhvervs- og vækstministeren med anbefalinger til, hvordan regeringen kan styrke de danske virksomheders samfundsansvar.

Greenpeace og Folkekirkens Nødhjælp er blandt de organisationer, der er gået sammen om et åbent brev til Troels Lund Poulsen med anbefalinger til hvordan regeringen skal styrke dansk CSR..

14.06.2016

CSR.dk

92-gruppen, der består af en række danske civilsamfundsorganisationer, som sammen danner et forum for bæredygtig udvikling, har sendt et åbent brev til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), hvor der bliver givet en række anbefalinger til regeringens arbejde med de danske virksomheders samfundsansvar.

I brevet beretter gruppen om den positive udvikling, der er sket både nationalt og internationalt over de seneste ti år, når det kommer til virksomhedernes CSR–indsats, men påpeger derefter, at der stadig skal arbejdes hårdt for at fremme ansvarlig virksomhedsadfærd både inden- og udenfor EU’s grænser.

Hvem står bag brevet?

Afrika Kontakt

Amnesty International Danmark

Care

Danmarks Naturfredningsforening

Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife Danmark

Det Økologiske Råd

FN-forbundet

Folkekirkens Nødhjælp

Greenpeace

IBIS

IWGIA

Mellemfolkeligt Samvirke

Sex og Samfund

U-landsforeningen Svalerne

Verdens Skove

WWF Verdensnaturfonden

På den baggrund giver sammenslutningen af organisationer i alt fire anbefalinger, der, ifølge 92-gruppen, vil styrke regeringens indsats for at få forretning og bæredygtig udvikling til at gå hånd i hånd.

1. Fremme ansvarlig virksomhedsadfærd med respekt for internationale standarder og retningslinjer i forbindelse med udviklingen af relevante politikker i Danmark, EU og FN. 

Med internationale standarder og retningslinjer henvises der her til blandt andre FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UNGP), OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder og internationale miljøaftaler.

Under dette punkt bliver der endvidere lagt op til et specifikt fokus på den såkaldte due diligence (nødvendig omhu), der kort fortalt betyder, at virksomheder skal lave ordentlige analyser af deres risici og negative påvirkninger på menneskerettigheds-, miljø- og korruptionsområdet samt adressere og rapportere åbent om disse.

2. Sætte fokus på behovet for bæredygtighed og respekt for menneskerettigheder i virksomheders ageren for at indfri FNs nye verdensmål for bæredygtig udvikling.

Brevets anden anbefaling går på at inddrage virksomheder i arbejdet for at få FN’s verdensmål implementeret og opnået inden for de næste 15 år. For at dette skal lykkedes, pointerer 92-gruppen, kræver det fokus på klima- og miljøbeskyttelse, respekt for menneskerettigheder, ansvarlig skattepraksis, fattigdomsorientering samt ansvarlig afrapportering og resultatmåling.

3. Fremme efterlevelsen af virksomheders leverandørkædeansvar.

Under dette tredje punkt opfordres der til, at regeringen sætter fokus på at sikre bæredygtige, globale leverandørkæder med respekt for internationale menneskerettigheds-, miljø- og klimastandarder. Det indbefatter også, at der arbejdes på at sikre offentliggørelse af leverandørlister og transparens i forhold til virksomheders leverandørkæder.

4. Fremme ansvarlige og bæredygtige danske investeringer med global effekt.

For at sikre, at danske investeringer i globale virksomheder og projekter er ansvarlige, opfordrer 92-gruppen i det sidste punkt til en revision af de nuværende, officielle retningslinjer for ansvarlige investeringer, så de også tager hensyn til FN’s minimumsforventninger.

Læs også: Ny klimarapport giver grønne anbefalinger

92-gruppen består af i alt 23 danske miljø- og udviklingsorganisationer, som sammen arbejder for at fremme en global og bæredygtig udvikling. Gruppen blev dannet i forbindelse med FN’s Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992, hvorfor gruppen også hedder det den gør.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V