Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

"Vi mener, at vi som samfund bør udfase brugen af gas, olie og kul så hurtigt som muligt". Med ophør af krav fra staten kan Ørsted nu fortsætte med at gå foran i den udvikling.

Biomasse erstatter kul og olie i energiproduktionen på kraftværker i Danmark..

29.08.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ørsted er i dag et af verdens største selskaber inden for vedvarende energi og markedsleder inden for havvind. Tidligere var samme selskab - under navnet DONG -  et af de mest kulintensive energiselskaber i Europa, men siden 2006 har Ørsted reducere antallet af kraftvarmeværker og erstattet kul med certificeret bæredygtig biomasse.

Nu lukker Ørsted sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk, hvilket gør selskabets energiproduktion “stort set fossilfri”, som de skriver i en pressemeddelelse. 

”Nedlukningen af det sidste kulfyrede kraftvarmeværk markerer afslutningen på et kapitel i vores grønne omstilling. Esbjergværket har i mange år bidraget væsentligt til det danske energisystem ved at levere el og systemydelser til elnettet og fjernvarme til Esbjerg Kommune. Med nedlukningen af kraftvarmeværket er vi godt på vej til at blive det første store energiselskab, der gennemfører en fuldstændig omstilling af energiproduktionen fra fossil energi til vedvarende energi,” siger Ole Thomsen, som er chef for Ørsteds kraftværksforretning. 

Det årlige forbrug af kul på Esbjergværket har ligget på ca. 500.000 tons, hvilket svarer til en CO2-udledning på ca. 1,2 mio. tons (eller den årlige udledning fra ca. 600.000 biler i EU, der kører på fossile brændstoffer). Lukningen af Esbjergværket er sidste store skridt på Ørsteds rejse mod at opnå en grøn andel af energiproduktionen på 99 % i 2025.

De 50 medarbejdere, der arbejder på Esbjergværket, vil enten få en anden stilling i Ørsted, gå på pension eller blive opsagt.

Danmark er ikke i mål

Brancheorganisationen for vedvarende energi, Green Power Denmark, roser i en kommentar Ørsted for at have gennemført ’en stor og flot’ omstilling over ganske få år. De advarer dog også om, at holde snuden i sporet og fokus på forsyningssikkerhed, som nu skal sikres med biomasse,  når sol og vind ikke leverer nok. 

“Ørsted har gennemført en flot omstilling, men det danske samfund er ikke i mål. Vi har brug for elektricitet fra flere vindmølle- og solcelleparker til elektrificeringen af transport, opvarmning og industri. Af hensyn til forsyningssikkerheden skal vi også fastholde en række kraftvarmeværker,” siger afdelingschef Martin Dam Wied.

“Det er vigtigt, at de økonomiske rammebetalinger for de resterende biomassefyrede kraftvarmeværker er fornuftige også på længere sigt. Den stabilitet, kraftvarmeværkerne repræsenterer, er fortsat vigtige for elsystemet, hvor vind- og solenergi nu dominerer,” fortsætter han.

Trukket ud på grund af staten - og Putin

Af hensyn til elforsyningssikkerheden i Danmark efter Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 besluttede de danske myndigheder i oktober samme år at pålægge Ørsted at fortsætte og genetablere driften af tre kraftværksblokke, der anvender olie og kul som brændsel: Esbjergværkets blok 3 og Studstrupværkets blok 4, som begge anvender kul som primært brændsel, samt Kyndbyværkets blok 21, der anvender olie som brændsel. De to sidstnævnte blokke var ellers allerede blevet taget ud af drift.

“De danske myndigheder pålagde os at fortsætte driften af Esbjergværket frem til den 31. august af hensyn til elforsyningssikkerheden. Det har vi selvfølgelig efterkommet, men vi mener, at vi som samfund bør udfase brugen af gas, olie og kul så hurtigt som muligt,” siger Ole Thomsen. 

Nu lukker Ørsted så Esbjergværket,  Studstrupværket og Kyndbyværkets blok 21. Om end der stadig vil være kul at finde på Studstrupværket, da en stor træpillesilo er i gang med at blive ombygget efter en brand. Ørsted forventer, at siloen vil stå klar igen inden udgangen af 2024, og derefter vil Ørsted ikke længere hverken have eller bruge kul som reservebrændsel.

Det eneste kraftvarmeværk på kul er nu Nordjyllandsværket under Aalborg Forsyning, der er i gang med en udfasning af det fossile brændsel.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V