Planten, der kan det hele: Tangfarme skyder op i Europa

I Asien har man en stærk tradition for at dyrke tang. Men nu begynder vi europæere at få øjnene op for potentialet i den lille vandplante. Den optager CO2 fra luften, kræver ingen jord eller rent vand for at blive dyrket og kan bruges i både fødevarer, medicin, tekstiler og plastik.

Indtil videre står Asien stadig for 99 procent af de 33 millioner tons tang, der bliver produceret hvert år. Foto: grifco/123RF.

12.08.2021

CSR.dk

Ud for øen Frøya startede det norske firma Seaweed Solutions i 2009 en tangfarm. Den har siden vokset sig større og fylder i dag 65 hektarer og er en af Europas største. Seaweed Solutions er en af de europæiske pionervirksomheder, som er hoppet med på en voksende bølge, der ser fremtiden i tangproduktion.

For tang er nemlig en lille plante med et stort potentiale. Hvor afgrøder i landbruget har brug for både jord, rent vand, kemikalier og gødning for at blive dyrket, skal der blot havvand og snore til for, at tangen kan dyrkes som tøj på en tøjsnor. Men den har flere klare fordele.

Læs også: Ny tænketank: ”Vi skal også tale blå omstilling”

For når tangen vokser, opfanger den næringsstoffer fra havet, hvilket forbedrer vandkvaliteten. Og samtidig opfanger den også CO2 fra atmosfæren, hvilket den faktisk gør mere effektivt end træer på landjorden.

”Med tang får man det hele: Klimaforbedringer, havmiljøforbedringer og et produkt, der kan erstatte produkter med et højere klimaaftryk,” siger Annette Bruhn, der er seniorforsker på Aarhus Universitet ved Institut for Bioscience. 

Det klimavenlige alternativ

Men hvad kan vi så bruge tangen til? Det umiddelbare svar er naturligvis, at vi spiser den. Selvom det ikke er en tradition i Norden, er tang en spiselig delikatesse flere steder på Jorden. Det er dog ikke kun som tilbehør til maden, at tang kan gøre sig gavnlig.

Faktisk kan tang bruges til alt fra fødevarer, foder og medicin til tekstil, kosmetikprodukter og plastik. Derfor ligger potentialet også i hvad tang kan erstatte, som ellers har et højere CO2-aftryk.

Læs også: Ølinnovation er godt nyt for klimaudsatte landbrug

Ifølge Anette Bruhn kunne det for eksempel være som protein i plantefars eller erstatning for soyaprodukter til dyrefoder. ”Der er så mange udfordringer i vores fremtidige samfund, som tang vil kunne løse – det tror jeg, mange industrier vil få øjnene op for”, fortæller hun og fortsætter:

”Men tangindustrien bør gøre alt for ikke at gentage samme fejl som landbruget på land. Så tangproduktionen udvikles på en måde, så det bliver mere bæredygtigt i det store billede med biodiversitet, klima og havmiljø”.

85.000 nye jobs

Indtil videre er tangproduktionen i Europa stadig begrænset. Asien står stadig for 99 procent af de 33 millioner tons tang, der bliver produceret hvert år. Men det har taget til inden for de seneste ti til 15 år i Europa.

Ifølge en rapport fra koalitionen Seaweed for Europe, som arbejder for at fremme og skalere en bæredygtig tangindustri i Europa, kan den europæiske tangindustri i 2030 blive over ni milliarder euro værd og skabe 85.000 nye jobs.

Læs også: Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug

Ifølge Anette Bruhn har vi kun set starten på tangproduktion i Europa, der ser et stort potentiale for Danmark. ”Hvis vi anlagde tangproduktion i omkring bare fem procent af de områder, Danmark har planlagt havvindmølleparker i, kunne der produceres 76.000 tons tang om året. Samtidig vil der kunne fjernes næsten 500 tons kvælstof og 6.500 tons CO2”, afslutter Annette Bruhn.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V