Planten, der kan det hele: Tangfarme skyder op i Europa

I Asien har man en stærk tradition for at dyrke tang. Men nu begynder vi europæere at få øjnene op for potentialet i den lille vandplante. Den optager CO2 fra luften, kræver ingen jord eller rent vand for at blive dyrket og kan bruges i både fødevarer, medicin, tekstiler og plastik.

Indtil videre står Asien stadig for 99 procent af de 33 millioner tons tang, der bliver produceret hvert år. Foto: grifco/123RF.

12.08.2021

CSR.dk

Ud for øen Frøya startede det norske firma Seaweed Solutions i 2009 en tangfarm. Den har siden vokset sig større og fylder i dag 65 hektarer og er en af Europas største. Seaweed Solutions er en af de europæiske pionervirksomheder, som er hoppet med på en voksende bølge, der ser fremtiden i tangproduktion.

For tang er nemlig en lille plante med et stort potentiale. Hvor afgrøder i landbruget har brug for både jord, rent vand, kemikalier og gødning for at blive dyrket, skal der blot havvand og snore til for, at tangen kan dyrkes som tøj på en tøjsnor. Men den har flere klare fordele.

Læs også: Ny tænketank: ”Vi skal også tale blå omstilling”

For når tangen vokser, opfanger den næringsstoffer fra havet, hvilket forbedrer vandkvaliteten. Og samtidig opfanger den også CO2 fra atmosfæren, hvilket den faktisk gør mere effektivt end træer på landjorden.

”Med tang får man det hele: Klimaforbedringer, havmiljøforbedringer og et produkt, der kan erstatte produkter med et højere klimaaftryk,” siger Annette Bruhn, der er seniorforsker på Aarhus Universitet ved Institut for Bioscience. 

Det klimavenlige alternativ

Men hvad kan vi så bruge tangen til? Det umiddelbare svar er naturligvis, at vi spiser den. Selvom det ikke er en tradition i Norden, er tang en spiselig delikatesse flere steder på Jorden. Det er dog ikke kun som tilbehør til maden, at tang kan gøre sig gavnlig.

Faktisk kan tang bruges til alt fra fødevarer, foder og medicin til tekstil, kosmetikprodukter og plastik. Derfor ligger potentialet også i hvad tang kan erstatte, som ellers har et højere CO2-aftryk.

Læs også: Ølinnovation er godt nyt for klimaudsatte landbrug

Ifølge Anette Bruhn kunne det for eksempel være som protein i plantefars eller erstatning for soyaprodukter til dyrefoder. ”Der er så mange udfordringer i vores fremtidige samfund, som tang vil kunne løse – det tror jeg, mange industrier vil få øjnene op for”, fortæller hun og fortsætter:

”Men tangindustrien bør gøre alt for ikke at gentage samme fejl som landbruget på land. Så tangproduktionen udvikles på en måde, så det bliver mere bæredygtigt i det store billede med biodiversitet, klima og havmiljø”.

85.000 nye jobs

Indtil videre er tangproduktionen i Europa stadig begrænset. Asien står stadig for 99 procent af de 33 millioner tons tang, der bliver produceret hvert år. Men det har taget til inden for de seneste ti til 15 år i Europa.

Ifølge en rapport fra koalitionen Seaweed for Europe, som arbejder for at fremme og skalere en bæredygtig tangindustri i Europa, kan den europæiske tangindustri i 2030 blive over ni milliarder euro værd og skabe 85.000 nye jobs.

Læs også: Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug

Ifølge Anette Bruhn har vi kun set starten på tangproduktion i Europa, der ser et stort potentiale for Danmark. ”Hvis vi anlagde tangproduktion i omkring bare fem procent af de områder, Danmark har planlagt havvindmølleparker i, kunne der produceres 76.000 tons tang om året. Samtidig vil der kunne fjernes næsten 500 tons kvælstof og 6.500 tons CO2”, afslutter Annette Bruhn.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart