04.06.2021  |  Kommunikation

Podcastserie om verdensmålsnøl med verdens bedst kvalificerede værter

Danskerne skal kende Verdensmålene og handle på dem. Det er formålet i et nyt, stort projekt fra Verdens Bedste Nyheder, der i første omgang kommer ud i landet via danskernes ører.

Selvom ens formål – som det er tilfældet for Verdens Bedste Nyheder – er at dele nyt om positive resultater fra hele verden, så betyder det jo ikke, at man ikke kan undre sig.

Og det gør de også hos – sammen med har tidligere klimaminister og EU-kommissær Connie Hedegaard og professor og FN-ekspert Kathrine Richardson, som i en ny podcastserie, "De utålmodige", derfor sat sig for endelig at finde ud af, hvordan vi når Verdensmålene i tide.

De har igennem deres karrierer hørt på utallige skåltaler og set nok grafer, der råber på handling. ”Danmark er verdensmester i grønne løsninger og Verdensmål”, lyder det tit. Men på flere områder har vi faktisk nogle ret pinlige rekorder.

Igennem fem programmer leder de to utålmodige værter derfor, sammen med en række prominente gæster, efter svarene på, hvorfor vi ikke rykker ud over stepperne herhjemme, når klodens alarmsignaler blinker rødt, og vi allerede ved, hvad der skal til?

En del af noget større
”De utålmodige” er første aktivitet i projektet Dansker, kend dine Verdensmål, som har til formål at tage danskernes store kendskab til Verdensmålene videre til handling.

Igennem 2021 vil borgere, erhvervslivet og landets beslutningstagere udover podcasten kunne finde projektet på Folkemødet og blive mødt af events og challenges, artikler og undervisningsmaterialer. Alt sammen for at sikre, at der kommer skub i den handling, der er brug for, hvis vi skal nå i mål på de ni år, der er tilbage inden Verdensmålenes deadline.

”76 procent af danskerne kender allerede Verdensmålene. Det er muligvis det højeste kendskab på globalt plan. Det er et unikt udgangspunkt for at rykke til next level, hvor vi alle sammen ved, hvad vi skal gøre,” siger Thomas Ravn-Pedersen, der er direktør i Verdens Bedste Nyheder.

I 2020 gav over 6.000 danskere deres bud på, hvordan vi kan måle på Verdensmålene i Danmark, så vi kan følge udviklingen på egen bane. Det kom der 197 danske målepunkter ud af, kendt som ’Vores Mål’, som gør Verdensmålene relevante i en dansk kontekst. Dansker, kend dine Verdensmål tager udgangspunkt i relevante dilemmaer i de danske statistikker, så de kommer ud og leve og bliver handlet på.

Dansker, kend dine Verdensmål er støttet af Lundbeckfonden, Industriens Fond, Nordea-fonden, foreningen Realdania og Spar Nord Fonden. Verdens Bedste Nyheder står for at udvikle og føre de forskellige aktiviteter i projektet ud til danskerne.

Alle fem podcasts er tilgængelige fra i dag og kan findes på alle podcastkanaler og på https://verdensbedstenyheder.dk/de-utalmodige/

Hvad er på programmet?
1: Biodiversitet handler om vores eksistens
Den sjette masseuddøen er i gang, og mange har endelig fået øjnene op for, at tabet af biodiversitet ikke kun handler om den bengalske tiger eller det hvide næsehorn. Det handler om hele vores eksistens. Så hvorfor i alverden er det så svært at komme fra ord til handling? Og hvordan gik det til, at Danmark blev verdens mest opdyrkede land på linje med Bangladesh? Det har de utålmodige værter inviteret Bo Fritzbøger, der er ekspert i dansk miljø- og klimahistorie, i studiet for at finde svarene på.

2: Brug-og-smid-væk er utrendy
Hvis alle mennesker i verden levede, som vi gør i Danmark, ville vi have brug for fire jordkloder. Når man kigger på forbrug, madspild og affald, har vi masser af pinlige rekorder i Danmark. Heldigvis der er også mange, der allerede er i fuld gang med at arbejde med nye, innovative løsninger. En af dem er Camilla Haustrup Hermansen, der er direktør i emballagevirksomheden Plus Pack. De utålmodige har inviteret hende ind i studiet for at blive klogere på, hvorfor vi er så langt fra et cirkulært forbrug, hvor vi genanvender i stedet for at smide ud og brænde af. Og ikke mindst hvad der skal til for at ændre det.

3: Markedet skriger på bæredygtigt byggeri
Hvert år produceres 1,3 milliarder tons affald på verdensplan. Halvdelen kommer fra byggeriet. Samtidig står vi overfor historiens måske største byggeboom; Flere og flere flytter til byerne. Ifølge FN vil 2/3 dele af klodens befolkning være byboere i 2050. Cirkulært byggeri, hvor gamle materialer får nyt liv er allerede opfundet. Så hvorfor er det ikke mere udbredt? Det, og hvordan vi accelererer udviklingen, spørger de utålmodige Anders Lendager om. Han er frontrunner på området og står bl.a. bag verdens første byggeri, der er designet ud fra alle Verdensmålene.

4: Over 90 procent af danske mænd mener ikke, vi har et ligestillingsproblem
Mænd tjener fortsat mere end kvinder og har langt større chancer for at få en lederstilling herhjemme. Kvindelige ledere i det private tjener næsten 100.000 kroner mindre om året end deres mandlige kolleger. Det har Morten Hübbe, der står i spidsen for Tryg, sat sig fra at ændre. De utålmodige har inviteret ham til en snak i studiet om, hvordan ligestilling giver bedre resultater for virksomheden. Og ikke mindst hvordan vi på samfundsplan kan accelerere udviklingen, så Mortens egen 14-årige datter har bedre chancer for at blive CEO, når hun bliver voksen.

5: Alle venter på, at politikerne kommer op i gear
Efter fire udsendelser med kloge mennesker, der på hver deres måde arbejder med Verdensmålene, er konklusionen klar: Danmark rykker ikke hurtigt nok, og alle venter på, at politikerne også kommer i gang. De utålmodige har derfor inviteret Kristian Jensen og Pelle Dragsted i studiet til en konstruktiv debat om, hvordan vi får de folkevalgte politikere til at handle og tænke langsigtet på klodens og de kommende generationers vegne. Og hvordan vi skaber bæredygtig udvikling uden at lade nogen grupper i samfundet i stikken. Kan socialisten og liberalisten enes om, hvad der skal til, hvis vi skal lykkes med Verdensmålene?

- EHS

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere