Rådet for Grøn Omstilling: Byggeriets cirkulære økonomi kræver politisk handling
Der er brug for en langt mere ambitiøs politisk indsats, hvis byggeriets cirkulære omstilling skal komme op i tempo, og sektorens enorme ressourceforbrug skal nedbringes. Det skriver Anna Fenger Schefte, seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling, i et debatindlæg.
Hvis verdensamfundene ikke skal blive ved med at overforbruge Jordens ressourcer, er der blandt andet brug for at kigge på byggeriet og få sektoren op i gear, når det gælder cirkulær omstilling.
Det skriver Anna Fenger Schefte, seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling, i et debatindlæg hos Altinget.
Læs også: Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
Hun mener nemlig, at branchen er langt fra en virkelighed, hvor der er sket noget - tværtimod er debatten blevet ved snakken, og kun få projekter med cirkulær økonomi in mente har set dagens lys.
"Det cirkulære marked er endnu ikke etableret i større skala, det er småt med cirkulære partnerskaber og forretningsmodeller, og efterspørgslen lader også vente på sig. Det går med andre ord langt fra hurtigt nok," skriver hun blandt andet.
Politikere skal skrue op for bissen
Anna Fenger Schefte påpeger derudover, at selvom der er kommet flere krav og reguleringer på området - blandt andet med rapporten 'Strategi for bæredygtigt byggeri' - er det langt fra nok.
Derfor skal den politiske indsats opskaleres, så de nødvendige rammevilkår og incitamenter kan bane vej for en cirkulær omstilling af byggebranchen.
Læs også: Byggebranchen byder 2023 og tilhørende nye klimakrav velkommen
Det kan eksempelvis være en mere ambitiøs CO2-afgift og udvikling af cirkulære værdikæder.
Der er brug for at stramme klimakravene i bygningsreglementet, så de reelt fremmer cirkulære valg i branchen. Og til sidst er det helt afgørende, at den offentlige indkøbsmuskel kommer i spil til at drive efterspørgslen på cirkulært byggeri," skriver Anna Fenger Schefte.
- HCL