16.08.2017  |  Samfund

Rapport rangerer amerikanske byer efter SDG-præstationer

For første gang nogensinde er de 100 største byområder i USA blevet bedømt og rangeret efter hvor godt de formår at indarbejde, bruge og opnå FN’s mål for bæredygtig udvikling. Selv de bedste har et stykke vej endnu.

Udvalgte resultater

  • I gennemsnit er der i de 100 MSA’er en fattigdomsrate på 15,6 procent. Det betyder at over 33 mio. mennesker lever under den nationale fattigdomsgrænse i disse områder.
  • Andelen af børn, der lever i fattigdom i områder er betydeligt højere, nogen steder op mod 70 procent.
  • Fejlernæring og overvægt er et stort problem på landsplan. Selv i de bedste områder er 30 procent af de voksne indbyggere overvægtige.
  • Også et lavt uddannelsesniveau, stillestående industri og nedslidt infrastruktur udgør væsentlige udfordringer
  • Endelig er CO2-udledninger et massivt problem og et af de lavest scorende mål for alle MSA’erne. Udfordringen er specielt stor i midtvesten og byer som Detroit, Chicago, Kansas City, Milwaukee og Memphis.

Et pænt flertal på knap 63 procent af den amerikanske befolkning bor i byområder, så hvis det store land – en af verdens vigtigste økonomier og klodens næststørste udleder af CO2, kun overgået af Kina – skal udvikle sig i en bæredygtig retning, så er det afgørende at få byerne med.

Læs også: Alverdens byer går sammen om at bekæmpe klimaforandringer

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

For at gøre status på den udvikling, og inspirere til yderligere fremskridt, har en ny rapport derfor målt og vejet og derefter rangeret de 100 største metropolområder fra øst til vest i forhold til, hvor godt de præsterer når det kommer til at arbejde med og sigte efter at opnå FN’s mål for bæredygtig udvikling (SDG’erne), skriver IISD (International Institute for Sustainable Development)

Undersøgelsen er foretaget af FN’s Sustainable Development Solutions Network (SDSN) hedder ‘US Cities SDG Index 2017: Achieving a Sustainable Urban America’ og illustrerer, hvordan de forskellige byer og regioner performer på 16 ud af de 17 mål (kun mål 14 – Liv under vand er udeladt i denne sammenhæng).

Rangeringen viser, at selvom mange byer er godt på vej, så er målstregen langt væk. Byområderne (rapporten benytter termen MSA, Metropolitan Statistical Area, som omfatter mindst 50.000 indbyggere) er således blevet bedømt på de 16 mål og har fået karakterer fra 0 til 100, og en samlet score i samme interval, og kun et enkelt MSA sniger over de 60 point.

Enorme udfordringer
Det er regionen San José-Sunnyvale-Santa Clara midt på den californiske kyst, der med en score på 61,04 snupper indeksets førsteplads foran Provo-Orem i Utah (58,05) og Seattle-Tacoma-Bellevue i Washington (57,98). Også storbyer som San Francisco, San Diego, Boston og Portland er at finde i top-10. Fire ud af top-10-MSA’erne er i øvrigt i Californien.

Nederst på listen har Baton Rouge i Louisiana fået den dårligste karakter med 30,47. Kun lidt bedre er storbyerne Cleveland (31,41) og Detroit (31,82).

Det samlede billede, der tegner sig, er i rapportens optik ikke alt for positivt. Eksempelvis peger forfatterne på det faktum, at selv de bedste byer stadig kun er lidt over halvvejs i forhold til at opnå SDG’erne. Over en bred kam mener rapporten da også, at USA’s byer ”oplever enorme udfordringer”.

”Uligheder omkring indkomst og job bliver større. Mange byer er udsat for farlige niveauer af vandmangel og tørke, fødevaremangel og fattigdom, arbejdsløshed, sundhedsforskelle, oversvømmelser forårsaget af stigninger i havvand, og udbredt kriminalitet og vold”, hedder det.

Tre byer er foran resten

Rapporten peger specifikt på tre byer, som ”allerede har anerkendt den store værdi i SDG’erne som et rammeværktøj for planlægning og handling”:

  • San José i Californien er den 10. største by i USA og har ifølge rapporten længe være en pioner inden for miljømæssig bæredygtighed, bl.a. når det gælder genbrug, recirkulation af vand og vedvarende energi. En del af succesen tilskrives byens evne til at tiltrække ekstern finansiering, strategiske partnerskaber og demonstrationsprojekter, specielt med start-up virksomheder inden for teknologisektoren.
  • Baltimore i Maryland på den amerikanske østkyst har brugt SDG’erne som pejlemærke til at prioritere sin indsats og inddrage en lang række stakeholders i arbejdet med bæredygtig udvikling og til at forme sin politik. I april sidste år udmøntede det sig i en anbefalingsrapport, der bl.a. omfatter 56 indikatorer, der måler bredden i udviklingsagendaen i den lokale kontekst.
  • New York har været verdensledende indenfor urban bæredygtighed i mange år gennem strategier som PlaNYC og senest OneNYC, der er en af verdens første holistiske planer for bæredygtig byudvikling. Initiativet integrerer økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed, og illustrerer hvordan byer verden over kan indarbejde en så vidtfavnende strategi.

Lys i mørket – men der skal handles bæredygtigt nu
Undersøgelsen mener dog også, at der er grund til håb, når det kommer til at imødegå disse udfordringer frem mod 2030, som er SDG’ernes officielle deadline. Flere byer landet over har således sat sig for at beskytte miljøet ved at rette sig efter Parisaftalen, ligesom de vil tackle uligheder og sikre muligheder for alle gennem netop SDG’erne.

Læs også: Vandet kommer, danske byer investerer stort

Og det er der også brug for. Rapportens forfattere peger således på, at læringspunkterne fra indekset er klare. Hvis de amerikanske byer vil kunne stå imod fremtidens udfordringer, uanset karakter, så vil ”… en mere bæredygtig og integreret tilgang være essentiel”. Byerne bør arbejde bredt sammen og inddrage alle niveauer i samfundet, lige fra de lokale myndigheder til det private erhvervsliv, for at sætte konkrete mål frem mod 2030.

Eller som rapporten slår fast: ”Tiden til handling er nu”.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere