23.10.2020  |  Klima, miljø og energi

Reduktion af afskovning ligger højt på EUs klimaagenda

EU vil gøre det strafbart at importere produkter, der forårsager afskovning. Meget tyder på, at lovgivning er den eneste vej frem.

Europa-Parlamentets er kommet med et udkast til en due diligence-lovgivning, der skal reducere afskovning drevet af import af landbrugs- og skovbaserede produkter.

Det skriver Fagmediet Økologisk.

Mellem 1990 og 2016 er 1.3 millioner km2 skov blev ryddet. Bliver forslaget stemt igennem er det Kommissionens opgave at fremlægge et konkret lovforslag.

Virksomheder der arbejder i denne sektor må indstille sig på, at der med stor sandsynlighed kommer en obligatorisk due diligence-lovgivning, der stiller krav til virksomheder, om at de skal kunne redegøre for deres forsyningskæder og dokumentere, at de produkter, de importerer, ikke medvirker til ulovlig afskovning.

Læs også: Hvad skal der ske med de danske skove?

Simon Bager, der er ph.d.-studerende ved Université Catholique de Louvain i Belgien har igennem længere tid været fortaler for en due diligence-lovgivning, da man har set det fungere i andre sektorer.

“Jeg mener, at due-diligence er den bedste løsning på de problemer, som EU lige nu står overfor ift. afskovning. Meget tyder på, at en due diligence-lovgivning både er politisk og praktisk gangbar, og afhængigt af udformningen kan den have stor positiv indflydelse på både klima og mennesker,” siger Simon Bager.

Flere virksomheder har allerede efterspurgt en ensretning i reglerne, som vil skabe en mere fair konkurrence imellem virksomhederne.

Læs også: Salling Group og Danish Crown sætter ambitiøse mål for bæredygtig soja

I Frankrig har man en national due diligence-lovgivning, som tillader at indføre retslige sanktioner imod virksomheder, der bryder loven, hvilket har vist sig at være særdeles effektivt.

En due diligence-lovgivning vil naturligvis kræve ekstra ressourcer i form af arbejdskraft, hvilket kan gøre det dyrt særligt i lande som Danmark, hvor lønnen er høj.

Simon Bager påpeger at enhver strategi for at reducere afskovning vil have en pris, men at det handler om at finde den rette balance i mellem, hvad der er mest effektivt i forhold til reduktion af afskovning og de økonomiske risici, der vil opstå for virksomhederne.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere