23.10.2020 | Klima, miljø og energi
Reduktion af afskovning ligger højt på EUs klimaagenda
EU vil gøre det strafbart at importere produkter, der forårsager afskovning. Meget tyder på, at lovgivning er den eneste vej frem.
Europa-Parlamentets er kommet med et udkast til en due diligence-lovgivning, der skal reducere afskovning drevet af import af landbrugs- og skovbaserede produkter.
Det skriver Fagmediet Økologisk.
Mellem 1990 og 2016 er 1.3 millioner km2 skov blev ryddet. Bliver forslaget stemt igennem er det Kommissionens opgave at fremlægge et konkret lovforslag.
Virksomheder der arbejder i denne sektor må indstille sig på, at der med stor sandsynlighed kommer en obligatorisk due diligence-lovgivning, der stiller krav til virksomheder, om at de skal kunne redegøre for deres forsyningskæder og dokumentere, at de produkter, de importerer, ikke medvirker til ulovlig afskovning.
Læs også: Hvad skal der ske med de danske skove?
Simon Bager, der er ph.d.-studerende ved Université Catholique de Louvain i Belgien har igennem længere tid været fortaler for en due diligence-lovgivning, da man har set det fungere i andre sektorer.
“Jeg mener, at due-diligence er den bedste løsning på de problemer, som EU lige nu står overfor ift. afskovning. Meget tyder på, at en due diligence-lovgivning både er politisk og praktisk gangbar, og afhængigt af udformningen kan den have stor positiv indflydelse på både klima og mennesker,” siger Simon Bager.
Flere virksomheder har allerede efterspurgt en ensretning i reglerne, som vil skabe en mere fair konkurrence imellem virksomhederne.
Læs også: Salling Group og Danish Crown sætter ambitiøse mål for bæredygtig soja
I Frankrig har man en national due diligence-lovgivning, som tillader at indføre retslige sanktioner imod virksomheder, der bryder loven, hvilket har vist sig at være særdeles effektivt.
En due diligence-lovgivning vil naturligvis kræve ekstra ressourcer i form af arbejdskraft, hvilket kan gøre det dyrt særligt i lande som Danmark, hvor lønnen er høj.
Simon Bager påpeger at enhver strategi for at reducere afskovning vil have en pris, men at det handler om at finde den rette balance i mellem, hvad der er mest effektivt i forhold til reduktion af afskovning og de økonomiske risici, der vil opstå for virksomhederne.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Selvom de globale udledninger stiger, konkluderer ny rapport, at de virksomheder, der sætter videnskabsbaserede mål arbejder både hurtigere og mere effektivt med at reducere CO2.
Kommunikation

Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.
Klima, miljø og energi

Covid-19 sænkede CO2-udledninger drastisk, men nu er verden på vej tilbage til sin sædvanlige praksis
Coronakrisen udløste et historisk stort fald i CO2-udledninger, men nu viser ny data at en kraftig stigning allerede er på vej tilbage.
Samfund

Nykredit går forrest med at koble ESG-rådgivning, ratings og prisen på penge
Prisen på penge bliver i stadig oftere koblet til bæredygtighed. Nykredit har taget usædvanligt skridt for at komme på kunders gode side.
Klima, miljø og energi

Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil
Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.
Klima, miljø og energi

Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner
Ny CONCITO rapport viser, at grøn citylogistik kan bidrage væsentligt til at nedbringe CO2-udledningen fra byernes vare- og lastbiltrafik. Klimazoner, der fremmer elektrificering af køretøjsparken, er det tiltag, der vurderes at have det største potentiale for CO2-reduktion. Men det kræver klare politiske rammer og nye lokale partnerskaber at få omstillingen sat i gang.