23.10.2020 | Klima, miljø og energi
Reduktion af afskovning ligger højt på EUs klimaagenda
EU vil gøre det strafbart at importere produkter, der forårsager afskovning. Meget tyder på, at lovgivning er den eneste vej frem.
Europa-Parlamentets er kommet med et udkast til en due diligence-lovgivning, der skal reducere afskovning drevet af import af landbrugs- og skovbaserede produkter.
Det skriver Fagmediet Økologisk.
Mellem 1990 og 2016 er 1.3 millioner km2 skov blev ryddet. Bliver forslaget stemt igennem er det Kommissionens opgave at fremlægge et konkret lovforslag.
Virksomheder der arbejder i denne sektor må indstille sig på, at der med stor sandsynlighed kommer en obligatorisk due diligence-lovgivning, der stiller krav til virksomheder, om at de skal kunne redegøre for deres forsyningskæder og dokumentere, at de produkter, de importerer, ikke medvirker til ulovlig afskovning.
Læs også: Hvad skal der ske med de danske skove?
Simon Bager, der er ph.d.-studerende ved Université Catholique de Louvain i Belgien har igennem længere tid været fortaler for en due diligence-lovgivning, da man har set det fungere i andre sektorer.
“Jeg mener, at due-diligence er den bedste løsning på de problemer, som EU lige nu står overfor ift. afskovning. Meget tyder på, at en due diligence-lovgivning både er politisk og praktisk gangbar, og afhængigt af udformningen kan den have stor positiv indflydelse på både klima og mennesker,” siger Simon Bager.
Flere virksomheder har allerede efterspurgt en ensretning i reglerne, som vil skabe en mere fair konkurrence imellem virksomhederne.
Læs også: Salling Group og Danish Crown sætter ambitiøse mål for bæredygtig soja
I Frankrig har man en national due diligence-lovgivning, som tillader at indføre retslige sanktioner imod virksomheder, der bryder loven, hvilket har vist sig at være særdeles effektivt.
En due diligence-lovgivning vil naturligvis kræve ekstra ressourcer i form af arbejdskraft, hvilket kan gøre det dyrt særligt i lande som Danmark, hvor lønnen er høj.
Simon Bager påpeger at enhver strategi for at reducere afskovning vil have en pris, men at det handler om at finde den rette balance i mellem, hvad der er mest effektivt i forhold til reduktion af afskovning og de økonomiske risici, der vil opstå for virksomhederne.
- MTN
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.