Regeringens handlingsplan er snarere en opsummering end en decideret strategi

Hvordan omstiller vi affaldssektoren til cirkulær økonomi? Det spørgsmål forsøger regeringen at svare på med deres nye handlingsplan for cirkulær økonomi. Men planen er mere end opsummering af tidligere indsatser end en strategi for fremtiden, lyder kritikken.

COWI fastslår, at planen stadig vil have en positiv miljømæssig effekt, idet den vil flytte cirka 524.000 tons affald fra affaldsforbrænding primært til genanvendelse. Arkivfoto.

02.08.2021

CSR.dk

Da Miljøministeriet i december sidste år sendte sin nationale affaldsstrategi ”Handlingsplan for cirkulær økonomi” i høring, var det med store ord fra miljøministeren Lea Wermelin (S) selv, som kaldte det et ”vigtigt paradigmeskifte fra affaldspolitik til cirkulær økonomi”.

Samme positive ord blev dog ikke brugt om planen fra hverken kommunerne, affaldsselskaberne, de grønne organisationer og sågar industrien, der alle indsendte mere eller mindre kritiske høringssvar. Samme reaktion mødte Miljøministeriet midt i juli, da strategien endeligt blev lanceret.

”Ambitionsniveauet i planen er simpelthen for lavt. Det er eksempelvis godt med et mål om mindre affald per person, men hvor er planen for at nå målet? Én af vejene til at indfri det, kunne være øget brug af reparation, men det er der forbavsende lidt fokus på i handlingsplanen, selv om en central forudsætning for cirkulær økonomi er, at vi får tingene til at holde længere”, udtaler Aske Guldberg, tovholder for en ekspertgruppe for cirkulær økonomi i Ingeniørforeningen IDA, til WasteTech.

Læs også: Byggebranchen bliver bedre til sortering af byggeaffald

For det er ikke nok blot at indsamle og sortere affald, som indtil videre er en hjørnesten i planen, argumenterer han. Der skal også være en strategi for genanvendelse. Hvis vi fra start lægger et fokus på genanvendelse, kan vi udvikle en ny sektor og nye teknologier, samt sikre nye danske arbejdspladser.

Samme skuffelse finder man hos Danmarks Naturfredningsforening. ”Rammerne har fra starten af været, at der ikke var afsat nye midler til den her plan. Derfor er det ikke ligefrem overraskende, at resultatet ikke er nogen decideret strategi, men mere bærer præg af en opsummering af initiativer fra tidligere indsatser på området”, siger Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i miljøorganisationen og fortsætter:

”Jeg hæfter mig særligt ved, at det ser utroligt vagt ud, når man kigger på de oplistede initiativer til at forebygge affald. Vi mangler stadig en decideret strategi for affaldsforebyggelse med kvantitative mål for reduktion af affald”.

Konsulenthuset COWI, der udarbejdede miljøvurderingen af handlingsplanen for regeringen, kommer frem til samme afgørelse: Det kræver yderligere tiltag at komme i mål med planens visioner. Dog, fastslår COWI, at planen stadig vil have en positiv miljømæssig effekt, idet den vil flytte cirka 524.000 tons affald fra affaldsforbrænding primært til genanvendelse.

- KCP

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams