Regeringens handlingsplan er snarere en opsummering end en decideret strategi

Hvordan omstiller vi affaldssektoren til cirkulær økonomi? Det spørgsmål forsøger regeringen at svare på med deres nye handlingsplan for cirkulær økonomi. Men planen er mere end opsummering af tidligere indsatser end en strategi for fremtiden, lyder kritikken.

COWI fastslår, at planen stadig vil have en positiv miljømæssig effekt, idet den vil flytte cirka 524.000 tons affald fra affaldsforbrænding primært til genanvendelse. Arkivfoto.

02.08.2021

CSR.dk

Da Miljøministeriet i december sidste år sendte sin nationale affaldsstrategi ”Handlingsplan for cirkulær økonomi” i høring, var det med store ord fra miljøministeren Lea Wermelin (S) selv, som kaldte det et ”vigtigt paradigmeskifte fra affaldspolitik til cirkulær økonomi”.

Samme positive ord blev dog ikke brugt om planen fra hverken kommunerne, affaldsselskaberne, de grønne organisationer og sågar industrien, der alle indsendte mere eller mindre kritiske høringssvar. Samme reaktion mødte Miljøministeriet midt i juli, da strategien endeligt blev lanceret.

”Ambitionsniveauet i planen er simpelthen for lavt. Det er eksempelvis godt med et mål om mindre affald per person, men hvor er planen for at nå målet? Én af vejene til at indfri det, kunne være øget brug af reparation, men det er der forbavsende lidt fokus på i handlingsplanen, selv om en central forudsætning for cirkulær økonomi er, at vi får tingene til at holde længere”, udtaler Aske Guldberg, tovholder for en ekspertgruppe for cirkulær økonomi i Ingeniørforeningen IDA, til WasteTech.

Læs også: Byggebranchen bliver bedre til sortering af byggeaffald

For det er ikke nok blot at indsamle og sortere affald, som indtil videre er en hjørnesten i planen, argumenterer han. Der skal også være en strategi for genanvendelse. Hvis vi fra start lægger et fokus på genanvendelse, kan vi udvikle en ny sektor og nye teknologier, samt sikre nye danske arbejdspladser.

Samme skuffelse finder man hos Danmarks Naturfredningsforening. ”Rammerne har fra starten af været, at der ikke var afsat nye midler til den her plan. Derfor er det ikke ligefrem overraskende, at resultatet ikke er nogen decideret strategi, men mere bærer præg af en opsummering af initiativer fra tidligere indsatser på området”, siger Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i miljøorganisationen og fortsætter:

”Jeg hæfter mig særligt ved, at det ser utroligt vagt ud, når man kigger på de oplistede initiativer til at forebygge affald. Vi mangler stadig en decideret strategi for affaldsforebyggelse med kvantitative mål for reduktion af affald”.

Konsulenthuset COWI, der udarbejdede miljøvurderingen af handlingsplanen for regeringen, kommer frem til samme afgørelse: Det kræver yderligere tiltag at komme i mål med planens visioner. Dog, fastslår COWI, at planen stadig vil have en positiv miljømæssig effekt, idet den vil flytte cirka 524.000 tons affald fra affaldsforbrænding primært til genanvendelse.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V