02.08.2021  |  Strategi & ledelse

Regeringens handlingsplan er snarere en opsummering end en decideret strategi

Hvordan omstiller vi affaldssektoren til cirkulær økonomi? Det spørgsmål forsøger regeringen at svare på med deres nye handlingsplan for cirkulær økonomi. Men planen er mere end opsummering af tidligere indsatser end en strategi for fremtiden, lyder kritikken.

Da Miljøministeriet i december sidste år sendte sin nationale affaldsstrategi ”Handlingsplan for cirkulær økonomi” i høring, var det med store ord fra miljøministeren Lea Wermelin (S) selv, som kaldte det et ”vigtigt paradigmeskifte fra affaldspolitik til cirkulær økonomi”.

Samme positive ord blev dog ikke brugt om planen fra hverken kommunerne, affaldsselskaberne, de grønne organisationer og sågar industrien, der alle indsendte mere eller mindre kritiske høringssvar. Samme reaktion mødte Miljøministeriet midt i juli, da strategien endeligt blev lanceret.

”Ambitionsniveauet i planen er simpelthen for lavt. Det er eksempelvis godt med et mål om mindre affald per person, men hvor er planen for at nå målet? Én af vejene til at indfri det, kunne være øget brug af reparation, men det er der forbavsende lidt fokus på i handlingsplanen, selv om en central forudsætning for cirkulær økonomi er, at vi får tingene til at holde længere”, udtaler Aske Guldberg, tovholder for en ekspertgruppe for cirkulær økonomi i Ingeniørforeningen IDA, til WasteTech.

Læs også: Byggebranchen bliver bedre til sortering af byggeaffald

For det er ikke nok blot at indsamle og sortere affald, som indtil videre er en hjørnesten i planen, argumenterer han. Der skal også være en strategi for genanvendelse. Hvis vi fra start lægger et fokus på genanvendelse, kan vi udvikle en ny sektor og nye teknologier, samt sikre nye danske arbejdspladser.

Samme skuffelse finder man hos Danmarks Naturfredningsforening. ”Rammerne har fra starten af været, at der ikke var afsat nye midler til den her plan. Derfor er det ikke ligefrem overraskende, at resultatet ikke er nogen decideret strategi, men mere bærer præg af en opsummering af initiativer fra tidligere indsatser på området”, siger Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i miljøorganisationen og fortsætter:

”Jeg hæfter mig særligt ved, at det ser utroligt vagt ud, når man kigger på de oplistede initiativer til at forebygge affald. Vi mangler stadig en decideret strategi for affaldsforebyggelse med kvantitative mål for reduktion af affald”.

Konsulenthuset COWI, der udarbejdede miljøvurderingen af handlingsplanen for regeringen, kommer frem til samme afgørelse: Det kræver yderligere tiltag at komme i mål med planens visioner. Dog, fastslår COWI, at planen stadig vil have en positiv miljømæssig effekt, idet den vil flytte cirka 524.000 tons affald fra affaldsforbrænding primært til genanvendelse.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere