Regeringens handlingsplan er snarere en opsummering end en decideret strategi

Hvordan omstiller vi affaldssektoren til cirkulær økonomi? Det spørgsmål forsøger regeringen at svare på med deres nye handlingsplan for cirkulær økonomi. Men planen er mere end opsummering af tidligere indsatser end en strategi for fremtiden, lyder kritikken.

COWI fastslår, at planen stadig vil have en positiv miljømæssig effekt, idet den vil flytte cirka 524.000 tons affald fra affaldsforbrænding primært til genanvendelse. Arkivfoto.

02.08.2021

CSR.dk

Da Miljøministeriet i december sidste år sendte sin nationale affaldsstrategi ”Handlingsplan for cirkulær økonomi” i høring, var det med store ord fra miljøministeren Lea Wermelin (S) selv, som kaldte det et ”vigtigt paradigmeskifte fra affaldspolitik til cirkulær økonomi”.

Samme positive ord blev dog ikke brugt om planen fra hverken kommunerne, affaldsselskaberne, de grønne organisationer og sågar industrien, der alle indsendte mere eller mindre kritiske høringssvar. Samme reaktion mødte Miljøministeriet midt i juli, da strategien endeligt blev lanceret.

”Ambitionsniveauet i planen er simpelthen for lavt. Det er eksempelvis godt med et mål om mindre affald per person, men hvor er planen for at nå målet? Én af vejene til at indfri det, kunne være øget brug af reparation, men det er der forbavsende lidt fokus på i handlingsplanen, selv om en central forudsætning for cirkulær økonomi er, at vi får tingene til at holde længere”, udtaler Aske Guldberg, tovholder for en ekspertgruppe for cirkulær økonomi i Ingeniørforeningen IDA, til WasteTech.

Læs også: Byggebranchen bliver bedre til sortering af byggeaffald

For det er ikke nok blot at indsamle og sortere affald, som indtil videre er en hjørnesten i planen, argumenterer han. Der skal også være en strategi for genanvendelse. Hvis vi fra start lægger et fokus på genanvendelse, kan vi udvikle en ny sektor og nye teknologier, samt sikre nye danske arbejdspladser.

Samme skuffelse finder man hos Danmarks Naturfredningsforening. ”Rammerne har fra starten af været, at der ikke var afsat nye midler til den her plan. Derfor er det ikke ligefrem overraskende, at resultatet ikke er nogen decideret strategi, men mere bærer præg af en opsummering af initiativer fra tidligere indsatser på området”, siger Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i miljøorganisationen og fortsætter:

”Jeg hæfter mig særligt ved, at det ser utroligt vagt ud, når man kigger på de oplistede initiativer til at forebygge affald. Vi mangler stadig en decideret strategi for affaldsforebyggelse med kvantitative mål for reduktion af affald”.

Konsulenthuset COWI, der udarbejdede miljøvurderingen af handlingsplanen for regeringen, kommer frem til samme afgørelse: Det kræver yderligere tiltag at komme i mål med planens visioner. Dog, fastslår COWI, at planen stadig vil have en positiv miljømæssig effekt, idet den vil flytte cirka 524.000 tons affald fra affaldsforbrænding primært til genanvendelse.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

04.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

AI og Forretning

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025CSR.dk

Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder i gang med takeback-løsninger

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online