Regnefejl får Klimarådet til at opjustere de grønne ambitioner
En fejl fra Energistyrelsen er nu blevet rettet, og det får Klimarådet til at skrue yderligere op for sin vurdering af, hvor meget Danmark skal reducere i CO2-udledningen frem mod 2030.
Energistyrelsen har rettet sit skøn for fremskrivningen af Danmarks reduktion af CO2 frem mod 2030, skriver DR. Og det har fået Klimarådet til at udgive et indstik til sin hovedrapport for 2017, hvori rådet skruer markant op for vurderingen af Danmarks reduktionsbehov.
Læs også: Rapport: Cirkulær økonomi kræver en gentænkning af vores samfund
”Man har opjusteret fra 9,4 millioner ton til 13,4 millioner ton CO2. Det er baggrunden for, at vi har lavet et notat, der tager bestik af den nye situation, hvor der er et større reduktionsbehov, end det vi tidligere har lagt til grund”, siger formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, til DR.
Opjusteringen skyldes blandt andet, at reduktionen i CO2 allerede er bindende fra 2020, skriver DR. De fire millioner tons CO2, der nu mangler i reduktionsregnskabet, svarer til det samlede strømforbrug for 1,3 millioner danske husstande.
Danmark bør reducere mere end EU kræver
Som EU-kravene er nu, er Danmark kun forpligtiget til at reducere den samlede udledning fra 2021 til 2030 med fire procent. Men Klimarådet anbefaler, at vi sigter efter at reducere mere:
”Det kan forhindre, at vi bremser omstillingen indtil 2030 for så at skulle opskrue tempoet voldsomt efter 2030. En sådan ujævn omstilling vil med al sandsynlighed være unødig dyr”, skriver Klimarådet på sin hjemmeside.
Derudover vil en større reducering end de fire procent også betyde, at Danmark er rustet til at imødekomme større krav, hvis EU vælger at skærpe klimamålene:
”Den internationale klimaaftale fra Paris er et skidt i den rigtige retning, men de indmeldte løfter er – selv med USA’s deltagelse – langt fra tilstrækkelige. Derfor er det sandsynligt, at EU vil skærpe sine klimamål, og det vil betyde skrappere klimakrav til Danmark. Derfor er det et udtryk for rettidig omhu, at Danmark allerede nu planlægger efter at omstille hurtigere, end vi er forpligtet til over for EU”, skriver Klimarådet videre.
Læs også: Masser af amerikanske virksomheder bakker op om Paris
Midlerne, der skal bruges til at nå klimamålene, omfatter blandt andet energirenoveringer af bygninger, og omstilling til varmepumper og solenergi.
Læs hele Klimarådets rapport og tilhørende anbefalinger her.
-CHM