Roskilde Festival bliver laboratorium for bæredygtighed

20 forskere fra CBS, Kunstakademiets Arkitektskole, Københavns Universitet og Aalborg Universitet skal under CBS’ ledelse kortlægge genbrug af affald, madspild og forsyningskæden i udvalgte områder på festivalen.

Roskilde Festival er i år også et forsøgslaboratorium for forskere, der vil undersøge affald som en ressource samt madproduktion og madspild. Foto: Roskilde Festivalen/Christian Hjorth.

03.07.2013

CSR.dk

<p>"Roskilde giver med sit festivalliv og sin mentalitet en enestående mulighed for at afprøve og videreudvikle bæredygtige ideer, som både kan bidrage til løsning af nogle af de globale udfordringer og rummer forretnings-muligheder"</p>

Esben Rahbek, centerchef på CBS.

Roskilde Festival, som afvikles lige nu, samarbejdet med CBS - Handelshøjskolen i København - om et eksperiment om socialansvarlighed og bæredygtighed.

De to partnere vil følge op efter sidste års omdiskuterede klimatopmøde Rio20+. Projektet hedder Fra Rio til Roskilde t/r, og formålet er at komme med forslag til løsninger på nogle af de store globale udfordringer ved at starte i det nære, siger talskvinde Christina Bilde fra Roskilde Festival på projektets hjemmeside csr2013.dk.

"Roskilde har inviteret forskere til det laboratorium, som festivalen er. De skal give os forslag til, hvordan vi bliver en mere bæredygtig festival, og sammen kan vi forhåbentligt føde ideer, som kan gøre en forskel på globalt plan", siger hun.

Læs også: Økologisk partnerskab tager på festival

Affald, madspild og midlertidige boliger
Projektet er tænkt som starten på et større samarbejde, hvor forskernes analyse fra dette års festival skal føre til endnu bedre ideer og nye eksperimenter. I år vil forskere i tre teams undersøge affald som ressource, madproduktion & madspild og midlertidige boliger. Roskilde eksperimenterer allerede i campingområdet DreamCity med alternative boformer, og der er store forhåbninger til det projekt.

Centerchef for Center for Social Responsibility på CBS, Esben Rahbek siger til csr13.dk, at et forskerteam vil skanne DreamCity for inspiration og sammen med festivalgæster teste tre konkrete bud på midlertidige boligtyper ud fra, hvor godt boligerne fungerer, omkostninger og bæredygtighed. Projektet har stort potentiale for for foreksempel fattige i slumkvarterer eller flygtninge i lande ramt af krig eller naturkatastrofer.

CBS leder forskerteamet
De øvrige forskerteams går i dybden med affaldshåndtering. Forskerne vil blandt andet undersøge mulighederne for at få gæsterne på Roskilde til at genbruge affald, og madspild, og de vil analysere boderne på festivalpladsen ud fra supply chain management teori. I alt deltager cirka 20 forskere fra CBS, Kunstakademiets Arkitektskole, Københavns Universitet og Aalborg Universitet under CBS’ ledelse.

"Roskilde giver med sit festivalliv og sin mentalitet en enestående mulighed for at afprøve og videreudvikle bæredygtige ideer, som både kan bidrage til løsning af nogle af de globale udfordringer og rummer forretningsmuligheder", siger Esben Rahbek, centerchef på CBS, til csr2013.dk.

Grøn vækst kan løse globale problemer
Projektet har fået titlen Fra Rio til Roskilde t/r, fordi sidste års topmøde Rio+20 blandt andet sluttede af med at pege på grøn vækst som en af løsningerne på de globale problemer. Roskilde Festival og CBS forsøger med projektet at tage bolden op og senere på året inviteres ngo’ere og erhvervsliv til at videreudvikle bæredygtige løsninger.

Følg med i projektet på csr2013.dk. Der kommer løbende opdateringer.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online