Hæmmer biomassecertifikater den grønne omstilling?

Rådet for Grøn Omstilling peger på biomasse som en forhindring for investeringer i sol og vind.

30.01.2025

CSR.dk

Danmark kan fremme udbygningen af vedvarende energi uden at bruge offentlige midler. Et nyt notat fra Rådet for Grøn Omstilling viser, at oprindelsesgarantier fra biomasse forsinker investeringer i sol- og vindenergi.

Virksomheder bruger de billige biomassecertifikater til at ’green-washe’ deres elforbrug, men de tilfører ikke ny grøn strøm til systemet. Ordningen sikrer blot ekstra profit til biomasseværker, som i forvejen modtager statsstøtte.

Hvis Danmark stopper med at udstede oprindelsesgarantier til biomasse, vil virksomheder være nødt til at investere i ny sol- og vindenergi. Notatet anslår, at det kan udløse investeringer på op til 3 milliarder kroner årligt.

Dobbelt statsstøtte

Biomasseværker modtager statsstøtte både gennem direkte tilskud og afgiftsfritagelse. Samtidig sælger de oprindelsesgarantier, hvilket giver dem en ekstra indtægt, som sol- og vindenergi ikke har adgang til.

Ifølge Rådet for Grøn Omstilling står biomasseanlæg til at modtage 4,6 milliarder kroner i statsstøtte i perioden 2022-2028. Samtidig anslår Danmarks Statistik, at biomasseafbrænding i den danske elproduktion i 2022 medførte en reel udledning på 7,9 millioner ton CO2.

Denne dobbeltstøtte giver biomasse en konkurrencefordel, da værkerne både modtager offentlig støtte og kan profitere på salg af certifikater. Og med FN’s klassificering af biomasse som CO₂-neutral giver det et direkte incitament til at bruge biomasse frem for andre vedvarende energikilder.

Kan komme på tværs af EU

EU-Kommissionen har tidligere foreslået at afskaffe certifikater til statsstøttede anlæg, da de skaber konkurrenceforvridning. Flere eksperter bakker op om, at Danmark bør følge trop.

EU’s regler fastslår, at oprindelsesgarantier skal fremme udbygningen af vedvarende energi. Flere medlemslande har allerede stoppet udstedelsen af certifikater til statsstøttede anlæg for at undgå konkurrenceforvridning.

Hvis Danmark fortsætter den nuværende praksis, risikerer staten at være i strid med EU-reglerne. Eksperter advarer om, at det kan føre til krav om tilbagebetaling af statsstøtte til biomasseværker.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

04.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

AI og Forretning

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online