Skovrejsningen står stille: Branchen kalder på handling
Ifølge politikerne skal der være 70.000 hektar ny skov i Danmark inden 2030. Spørger man rundt i skovbruget, ryster alle på hovedet.
Foto: 123rf.com
Skovrejsningen i Danmark er på sit laveste niveau i mange år. Branchen oplever en nedgang i aktiviteten på 25-50 procent, og planteskolerne holder igen med at producere træer.
I år forventes kun 1.000-1.500 hektar ny skov, hvilket er langt fra det politiske mål om 9.500 hektar i 2025. Selvom politikerne taler om en mangedobling af indsatsen, ser virkeligheden helt anderledes ud.
Projekter sættes på pause, fordi lodsejere stadig afventer støtteordninger, hvilket skaber usikkerhed om efterspørgslen. Den manglende økonomiske sikkerhed får planteskolerne til at tøve med at udvide produktionen.
Planternes korte holdbarhed øger risikoen for overproduktion, hvilket er dyrt for planteskolerne. Derfor tør ingen øge produktionen uden garantier, hvilket betyder, at kapaciteten risikerer at forblive lav i flere år fremover.
’Det kommer slet ikke til at ske’
Den skrantende aktivitet i skovbruget står i stærk kontrast til de politiske aftaler på området.
Et flertal i Folketinget vedtog sidste efterår den grønne trepartsaftale, der blandt andet skal finansiere omkring 9.500 hektar ny skov i 2025. Frem mod 2030 skal bevillingerne øges for at nå målet om 70.000 hektar.
Ifølge Peter Ladegaard Jensen, direktør og indehaver af Johansens Planteskole, er de politiske ambitioner dog urealistiske.
"Det dér politiske mål med 70.000 hektar inden 2030, det ryster alle på hovedet af. Alle i branchen ved, at det ikke kan lade sig gøre. Det ved politikerne også. Det kommer slet ikke til at ske," fastslår han over for Jyllands-Posten.
Selvom planteskolerne har kapacitet til at øge produktionen, er der stadig mange udfordringer. Selv hvis alt går efter planen fra nu af, forventes aktiviteten tidligst at stige i 2027.
- lhs