SMV'er tager samfundsansvar alvorligt trods krisen

Ny undersøgelse viser, at næsten 80 procent af de små og mellemstore virksomheder arbejder med samfundsansvar - også under lankonjunkturen. De fleste er drevet af et moralsk samfundsansvar.

09.04.2013

CSR.dk

Krisen betyder ikke, at små og mellemstore virksomheder tager samfundsansvar mindre alvorligt end i opgangstiderne. Det viser en ny undersøgelse, 'Muligheder og barrierer for samfundsansvar i små og mellemstore virksomheder', som Epinion har udarbejdet for Erhvervsstyrelsen.

I følge undersøgelsen, som er gennemført blandt 347 danske små og mellemstore virksomheder (SMV'ere) med mellem 10 og 200 ansatte, svarer 79 procent af virksomhederne, at de arbejder med samfundsansvar; 21 procent gør det ikke. Kun 23 procent af de adspurgte mener, at samfundsansvar kan betale sig økonomisk.

Læs også: Finanskrisen bremser CSR-initiativer

Grundlæggende god opførsel
”Det handler om en grundholdning til, hvordan man skal opføre sig i verden (…) Kald det miljø, andre kalder det sund fornuft", udtaler en direktør til rapporten.

Undersøgelsens formål er at afdække barrierer for virksomhedernes arbejde med samfundsansvar.   

<p>"Det er blevet tydeligt via undersøgelsen, at det ikke kun er de forretningsmæssige drivkræfter, der betyder noget"</p>

CSR-eksperten Anne Mette Christiansen, Deloitte.

23 procent af dem, der arbejder med samfundsansvar, gør det, fordi de vurderer, det kan betale sig. Resten handler af moralske årsager eller for at få et bedre omdømme og tiltrække nye kunder og samarbejdspartnere. Virksomhederne er altså primært drevet af værdier i deres arbejde med samfundsansvar.

Læs også om Anne Mette Christiansens CSR-pris

Den værdimæssige drivkraft
CSR-eksperten Anne Mette Christiansen, der er partner i Deloitte, siger om undersøgelsen:

”Vi undervurderer alt for ofte den værdimæssige drivkraft, særligt hos de mindre virksomheder. Det er interessant, at undersøgelsen viser, at netop ’det at gøre det rigtige’ er den vigtigste drivkraft for de mindre virksomheder".

Anne Mette Christiansen vil som rådgiver gerne understøtte og hjælpe virksomhederne med at strukturere CSR-arbejdet, men "Det er blevet tydeligt via undersøgelsen, at det ikke kun er de forretningsmæssige drivkræfter, der betyder noget", siger hun.

Halvdelen oplever barrierer
Omkring halvdelen af virksomhederne oplever ikke barrierer i deres arbejde med samfundsmæssigt ansvar. Den anden halvdel oplever, at mangel på tid og ressourcer samt bureaukrati, krav om dokumentation og kontrol er barrierer for at arbejde samfundsansvarligt.

”Det interessante er, at så mange virksomheder allerede arbejder med samfundsansvar. Det kan godt være, at de ikke kalder det ’CSR’, men i stedet taler om at passe på miljøet, tage sig af medarbejderne, eller involvere sig i lokalsamfundet. Selvfølgelig er dokumentation, struktur og dokumentation altid relevant for CSR-indsatsen, men om det kaldes CSR er ikke afgørende. Det er jo indsatsen, der gør en forskel”, siger Anne Mette Christiansen.

Læs hele undersøgelsen her

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V