Socialøkonomiske virksomheder skal styrke reparation og genbrug
Dansk Affaldsforening foreslår, at kommuner og kommunale affaldsselskaber skal kunne oprette socialøkonomiske reparationsvirksomheder, der både giver affald nyt liv og samtidig hjælper borgere på kanten af arbejdsmarkedet.
Borgerne afleverer hver dag masser af genstande på genbrugspladserne, der stadig virker fint eller nemt kan repareres. Det gælder alt fra møbler, cykler og tøj til blendere, radioer og andre elektronikprodukter. Bl.a. viser tal fra Syddansk Universitet, at ét ud af fire af de elektronikprodukter, borgerne afleverer, stadig virker, mens halvdelen af de øvrige produkter ”virker med mindre problemer” eller ”kan repareres”.
Derfor foreslår Dansk Affaldsforening, at kommuner og affaldsselskaber skal have mulighed for at oprette socialøkonomiske reparationsvirksomheder på affaldsområdet.
”Hvis Danmark skal udvikle den cirkulære økonomi, skal produkterne have nyt liv og tilbage i brug. Derfor er det sund fornuft at skabe nogle socialøkonomiske virksomheder, hvor vi kan bringe borgere tættere på arbejdsmarkedet og samtidig reparere de genstande, borgerne afleverer på genbrugspladserne – til glæde for miljøet, økonomien og de mennesker, der sparer lidt penge”, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening.
Kommunale affaldsselskaber arbejder i forvejen med flere bundlinjer og har derfor solid erfaring med at løfte kompetencerne hos borgere, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Samarbejde med andre er afgørende
Borgerne skal ikke kunne få deres gamle TV repareret på genbrugspladserne. Men de genstande, borgerne afleverer som affald, skal virksomheder kunne reparere på og afsætte, så de kommer tilbage i spil – uanset om det gælder elektronik eller en gammel sofa.
”Det er vigtigt, at kommuner og affaldsselskaber afsøger mulighederne for samarbejde med lokale samarbejdspartnere – herunder private virksomheder. Det gælder både i selve driften såvel som i forhold til at aftage og sælge de genstande, der er blevet repareret”, siger Jacob Hartvig Simonsen.
Hvis kommunerne ikke kan finde lokale partnere, skal de have mulighed for at etablere og drive den socialøkonomiske virksomhed alene.