06.05.2020  |  Klima, miljø og energi

Sorø Bioenergi nærmer sig første spadestik

Indhold fra partner Hvad er dette?

På Kragelundsvej 12 i Sorø er AffaldPlus netop nu i gang med at bygge Sorø Bioenergi. Et helt nyt fjernvarmeværk, som i stedet for naturgas kommer til at køre på lokalt have- og parkaffald.

De store maskiner er godt i gang med at byggemodne grunden, og omkring 1. juni forventer vi at tage første spadestik til selve byggeriet. Et byggeri, som ikke bare er med til at sænke varmepriserne for fjernvarmekunderne i Sorø, men et byggeri som også producerer el svarende til 2.200 borgeres årlige forbrug.

Herudover er bygningen designet med bæredygtige materialevalg. Mængden af beton er fx reduceret med 25 %, taget bliver et grønt sedum-tag, som er med til at styrke biodiversiteten, og facaden beklædes med trælameller, som er behandlet mod råd uden brug af kemikalier.

Ressourcerne i have- og parkaffaldet recirkuleres
En tur på genbrugspladsen med traileren fuld af haveaffald vil i fremtiden give grøn varme i radiatoren i Sorø og recirkulerer vitale næringsstoffer, herunder fosfor, til dansk landbrug. Hele den grønne affaldsressource bruges. De mindre næringsrige dele i form af grene og træaffald bliver til grøn energi, og de mere næringsrige og lettere bionedbrydelige dele i form af bl.a. blade, planterester og græs bliver til jordforbedring på marker.

Grøn energi og lokal cirkulær økonomi
Have- og parkaffald er den mest bæredygtige form for biomasse. Affaldet er indsamlet eller afleveret på genbrugs- og haveaffaldspladser i de seks AffaldPlus-kommuner. Dvs. minimal transport og brug af grønt haveaffald, der er en fornybar og årlig tilbagevende ressource fra beskæringer og havearbejde fra lokalsamfundets egne haver og parker.

Klimagevinst
Ved at gå fra naturgas til biomasse sparer vi hvert år 10.000 tons CO2. Vi giver dermed vores bidrag til at nå målet om at reducere Danmarks udledning med 70 % i 2030 og opnå klimaneutralitet i senest 2050.

Mere fra AffaldPlus

AffaldPlus

https://www.affaldplus.dk/

AffaldPlus er affaldsselskab for Faxe, Næstved, Ringsted, Slagelse, Sorø og Vordingborg Kommuner. Vi skal sikre et rent miljø på affaldsområdet, og vores opgave er at modtage og behandle affaldet fra områdets 309.000 borgere og 30.000 virksomheder. Affald er i dag en vigtig og værdifuld ressource, og vi arbejder for, at den udnyttes bedst muligt…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere