27.12.2017 | Kommunikation
Uden fælles sprog får man måske dårligere innovation
Flere konsulentvirksomheder i København har umiddelbart problemer med at forklare, hvordan de anvender bæredygtighed i deres innovationsprocesser. Det er resultatet af et speciale på CBS fra 2017.
Bæredygtighed kan ligesom økonomiske incitamenter drive innovation. Hvis virksomheder integrerer bæredygtighedsparametrene miljø, social og økonomisk bæredygtighed i sine innovationsprocesser, vil virksomhederne antageligt opleve, at deres innovationsprocesser ændres, da virksomheden herved formår at finde en givende balance mellem forretningsmæssige interesser (i traditionel forstand) og virksomhedens stakeholders (i bredeste forstand).
Tanken er, at virksomheden i denne balance opnår muligheden for at generere nye produkter, services, processer, forretningsmodeller mv. Således kan man anvende bæredygtighedsprincipper til at drive sin innovation i en retning, som ikke bare gavner én bundlinje, men hele tre.
For at kortlægge forståelsen og den praktiske anvendelse af bæredygtighed i innovationsprocesser er 14 konsulentvirksomheder i København blevet interviewet til et speciale ved CBS. Specialets tese var, at integrationen af bæredygtighedsprincipper i en virksomheds innovationsprocesser kan flytte virksomheden tættere på at integrere bæredygtighed i virksomhedens kerneforretning. Det skriver bl.a. Harvard Business Review vil være en fordel for virksomhedens konkurrenceevne.
Ved vi, hvad vi mener?
I specialets undersøgelse havde kun 3 ud af 14 konsulentvirksomheder konkrete begreber med afsæt i faglitteraturen i deres ordforråd, når de blev spurgt om bæredygtighed.
En elementær årsag, til at flere konsulentvirksomheder i København ikke tydeligt kunne forklare deres forståelse af eller praktiske arbejde med bæredygtighed, viste sig at have at gøre med, at man internt i virksomheden ikke havde defineret, hvad man mener med bæredygtighed.
Forvirringen, mellem alt hvad der er grønt, csr, corporate accountability og bæredygtighed, synes tilmed at have medvirket til besværliggørelsen af den praktiske anvendelse af bæredygtighed. F.eks. ville et stærkt fundament for et bæredygtighedssprog blandt medarbejderne i virksomheden kunne påvirke virksomhedskulturen i en retning, hvor man værdsætter og forstår, hvad bæredygtighed kan have af betydning for virksomhedens kunder.
Sproget er vigtigt
De fleste innovationsprocesser i dag baserer sig på en eller anden form for brugerinddragelse, hvor potentielle brugere bliver stillet spørgsmål. Innovationsprocessen tager så udgangspunkt i disse menneskers udsagn, oplevelser mv.
Sproget er essentielt i den type processer, som ofte kaldes design thinking processer, da resultatet aldrig bliver bedre end de spørgsmål, du stiller brugerne. Det er altså op til spørgsmålsstilleren at inkludere bæredygtighedselementer i de spørgsmål der stilles, således at innovationsprocessen allerede fra begyndelsen tager højde for de prædefinerede bæredygtighedsprincipper din virksomhed har valgt at arbejde ud fra. Så mens den enkeltes opfattelse af bæredygtighed ikke hverken skal eller kan ensrettes, så kan måden, man taler om bæredygtighed – altså det sprog man bruger - internt i virksomheden godt.
Artiklen er skrevet af Simon Kjær Jørgensen, cand.soc. i Organisational Innovation and Entrepreneurship fra Copenhagen Business School med specialet ”Sustainability as a Driver for Innovation”, hvor 14 konsulentvirksomheder i København med fokus på innovationsprocesser, undersøgte hvordan disse dels forstår ’bæredygtighed’, og dels hvordan konsulenterne arbejder med bæredygtighed i deres processer. Spørgsmål kan rettes til simonbraum@gmail.com.
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Supply chain

Aalborg Havns guldæg er Power-to-x
Det spirende marked inden for klimavenlige brændstoffer er et betydeligt vækstpotentiale for Aalborg Havn. Men det handler også om at tiltrække andre spillere i branchen, mener udviklingschef.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.