Uden fælles sprog får man måske dårligere innovation

Flere konsulentvirksomheder i København har umiddelbart problemer med at forklare, hvordan de anvender bæredygtighed i deres innovationsprocesser. Det er resultatet af et speciale på CBS fra 2017.

27.12.2017

Simon Kjær Jørgensen, CSR.dk

Bæredygtighed kan ligesom økonomiske incitamenter drive innovation. Hvis virksomheder integrerer bæredygtighedsparametrene miljø, social og økonomisk bæredygtighed i sine innovationsprocesser, vil virksomhederne antageligt opleve, at deres innovationsprocesser ændres, da virksomheden herved formår at finde en givende balance mellem forretningsmæssige interesser (i traditionel forstand) og virksomhedens stakeholders (i bredeste forstand).

Tanken er, at virksomheden i denne balance opnår muligheden for at generere nye produkter, services, processer, forretningsmodeller mv. Således kan man anvende bæredygtighedsprincipper til at drive sin innovation i en retning, som ikke bare gavner én bundlinje, men hele tre.

For at kortlægge forståelsen og den praktiske anvendelse af bæredygtighed i innovationsprocesser er 14 konsulentvirksomheder i København blevet interviewet til et speciale ved CBS. Specialets tese var, at integrationen af bæredygtighedsprincipper i en virksomheds innovationsprocesser kan flytte virksomheden tættere på at integrere bæredygtighed i virksomhedens kerneforretning. Det skriver bl.a. Harvard Business Review vil være en fordel for virksomhedens konkurrenceevne.

Ved vi, hvad vi mener?
I specialets undersøgelse havde kun 3 ud af 14 konsulentvirksomheder konkrete begreber med afsæt i faglitteraturen i deres ordforråd, når de blev spurgt om bæredygtighed.

En elementær årsag, til at flere konsulentvirksomheder i København ikke tydeligt kunne forklare deres forståelse af eller praktiske arbejde med bæredygtighed, viste sig at have at gøre med, at man internt i virksomheden ikke havde defineret, hvad man mener med bæredygtighed.

Forvirringen, mellem alt hvad der er grønt, csr, corporate accountability og bæredygtighed, synes tilmed at have medvirket til besværliggørelsen af den praktiske anvendelse af bæredygtighed. F.eks. ville et stærkt fundament for et bæredygtighedssprog blandt medarbejderne i virksomheden kunne påvirke virksomhedskulturen i en retning, hvor man værdsætter og forstår, hvad bæredygtighed kan have af betydning for virksomhedens kunder.

Sproget er vigtigt
De fleste innovationsprocesser i dag baserer sig på en eller anden form for brugerinddragelse, hvor potentielle brugere bliver stillet spørgsmål. Innovationsprocessen tager så udgangspunkt i disse menneskers udsagn, oplevelser mv.

Sproget er essentielt i den type processer, som ofte kaldes design thinking processer, da resultatet aldrig bliver bedre end de spørgsmål, du stiller brugerne. Det er altså op til spørgsmålsstilleren at inkludere bæredygtighedselementer i de spørgsmål der stilles, således at innovationsprocessen allerede fra begyndelsen tager højde for de prædefinerede bæredygtighedsprincipper din virksomhed har valgt at arbejde ud fra. Så mens den enkeltes opfattelse af bæredygtighed ikke hverken skal eller kan ensrettes, så kan måden, man taler om bæredygtighed – altså det sprog man bruger - internt i virksomheden godt.

Artiklen er skrevet af Simon Kjær Jørgensen, cand.soc. i Organisational Innovation and Entrepreneurship fra Copenhagen Business School med specialet ”Sustainability as a Driver for Innovation”, hvor 14 konsulentvirksomheder i København med fokus på innovationsprocesser, undersøgte hvordan disse dels forstår ’bæredygtighed’, og dels hvordan konsulenterne arbejder med bæredygtighed i deres processer. Spørgsmål kan rettes til simonbraum@gmail.com.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Schneider Electrics vidensportal overgår til mySchneider

08.01.2025Schneider Electric

Sponseret

20.12.2024CSR.dk

Millionbøde til endnu bilproducent for greenwashing

17.12.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

04.12.2024CSR.dk

Ny genbrugskampagne skal bekæmpe elektronikaffald

25.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Governance på agendaen i ESG

22.11.2024Accura Advokatpartnerselskab

Sponseret

En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J