Staten skal hjælpe kommunerne bedre med klimatilpasning

Kommunerne har brug for mere viden, enklere regler og flere penge fra staten, hvis den lokale klimatilpasning skal lykkes, konkluderer den grønne tænketank Concito i ny rapport.

Kommunerne har svært ved at sikre byer og kyster mod skybrud og højere vandstand uden mere støtte fra staten, konkluderer tænketanken Concito i ny rapport. Foto: Flickr/Lisa Risager. .

07.09.2017

CSR.dk

Landets kommuner er kommet godt i gang med at følge op på klimadagsordenen med konkrete, lokale tiltag. Alligevel er arbejdet for at klimatilpasse blandt andet Danmarks kyster utilstrækkelig. Det konkluderer en ny rapport fra den grønne tænketank Concito med titlen ’Robusthed i kommunale klimatilpasningsplaner’.

I rapporten undersøger Concito kommunernes lokale planer for klimatilpasning. Undersøgelsen går blandt andet i dybden med hvorvidt kommunerne administrerer både nuværende og fremtidige risici forbundet med klimaforandringerne samt klimatilpasningsplanernes samspil med byudvikling, beredskabet og andre kommuner.

Læs også: Vandet kommer, danske byer investerer stort

Derudover undersøger rapporten også de nationale rammebetingelser for kommunernes indsats – altså om staten kan hjælpe kommunerne i klimatilpasningsarbejdet. Og til det er svaret ’ja’, fortæller Jarl Krausing, international chef i Concito:

”Det er imponerende hvor langt kommunerne på kort tid er kommet med klimatilpasningen, men forudsætningerne for en effektiv og hensigtsmæssig klimatilpasning er endnu ikke tilstede. Staten bør spille en langt større rolle i understøttelsen af kommunernes indsats med sikring og formidling af ny viden, regelforenkling og finansiering, og overordnede indsatser og prioriteringer bør fastlægges på vandoplandsniveau og langs fælles kyststrækninger”, siger Jarl Krausing. Han tilføjer:

”Vandet respekterer ingen kommunegrænser, og det er nødvendigt, at der skabes fælles beslutningsgrundlag på tværs af kommunerne og for Danmark som helhed”, siger han.

Mere samarbejde og klarere rammer
Selvom kommunerne har viljen og forståelsen, er der altså fortsat en meget uensartet tilgang til, hvordan forskellige kommuner vil løse konsekvenserne af klimaforandringerne, konkluderer rapporten. Netop på grund af manglende viden om lokale klimaudfordringer, komplekse love på området og udfordringer med at finansiere planerne.  

Concito foreslår i rapporten at staten i højere grad skal støtte kommunerne – både økonomisk og strategisk. Det kan for eksempel være med mere viden om de samlede vandudfordringer og et kortgrundlag, der løbende bliver opdateret.

Læs også: DMI hjælper kommuner med klimaudfordringerne

Derudover bør staten ifølge Concito også støtte med et opdateret klimascenarie, en risikovurdering og ved at sikre en bedre balance mellem beredskabsindsatsen på nationalt og kommunalt niveau.

Sidst men ikke mindst er, skriver Concito, der stor usikkerhed om fremtidens klima. Derfor forslår tænketanken at man investere i forskning, særligt i relation til global havvandsstigning, nedskalerede scenarier for Danmark, klimaudfordringen efter år 2100 samt samspillet mellem alle relevante vandtyper på kommunalt niveau.

Læs også: Sverige som verdens klimaduks: Klar med historisk klimareform

Concitos undersøgelse vil blive fulgt op af både løsningsnotater og dialogarrangementer med kommunerne, hvor fokus bliver vidensdeling af best practice-tilgange i arbejdet med klimatilpasning.

-CHM

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J