Staten skal hjælpe kommunerne bedre med klimatilpasning

Kommunerne har brug for mere viden, enklere regler og flere penge fra staten, hvis den lokale klimatilpasning skal lykkes, konkluderer den grønne tænketank Concito i ny rapport.

Kommunerne har svært ved at sikre byer og kyster mod skybrud og højere vandstand uden mere støtte fra staten, konkluderer tænketanken Concito i ny rapport. Foto: Flickr/Lisa Risager. .

07.09.2017

CSR.dk

Landets kommuner er kommet godt i gang med at følge op på klimadagsordenen med konkrete, lokale tiltag. Alligevel er arbejdet for at klimatilpasse blandt andet Danmarks kyster utilstrækkelig. Det konkluderer en ny rapport fra den grønne tænketank Concito med titlen ’Robusthed i kommunale klimatilpasningsplaner’.

I rapporten undersøger Concito kommunernes lokale planer for klimatilpasning. Undersøgelsen går blandt andet i dybden med hvorvidt kommunerne administrerer både nuværende og fremtidige risici forbundet med klimaforandringerne samt klimatilpasningsplanernes samspil med byudvikling, beredskabet og andre kommuner.

Læs også: Vandet kommer, danske byer investerer stort

Derudover undersøger rapporten også de nationale rammebetingelser for kommunernes indsats – altså om staten kan hjælpe kommunerne i klimatilpasningsarbejdet. Og til det er svaret ’ja’, fortæller Jarl Krausing, international chef i Concito:

”Det er imponerende hvor langt kommunerne på kort tid er kommet med klimatilpasningen, men forudsætningerne for en effektiv og hensigtsmæssig klimatilpasning er endnu ikke tilstede. Staten bør spille en langt større rolle i understøttelsen af kommunernes indsats med sikring og formidling af ny viden, regelforenkling og finansiering, og overordnede indsatser og prioriteringer bør fastlægges på vandoplandsniveau og langs fælles kyststrækninger”, siger Jarl Krausing. Han tilføjer:

”Vandet respekterer ingen kommunegrænser, og det er nødvendigt, at der skabes fælles beslutningsgrundlag på tværs af kommunerne og for Danmark som helhed”, siger han.

Mere samarbejde og klarere rammer
Selvom kommunerne har viljen og forståelsen, er der altså fortsat en meget uensartet tilgang til, hvordan forskellige kommuner vil løse konsekvenserne af klimaforandringerne, konkluderer rapporten. Netop på grund af manglende viden om lokale klimaudfordringer, komplekse love på området og udfordringer med at finansiere planerne.  

Concito foreslår i rapporten at staten i højere grad skal støtte kommunerne – både økonomisk og strategisk. Det kan for eksempel være med mere viden om de samlede vandudfordringer og et kortgrundlag, der løbende bliver opdateret.

Læs også: DMI hjælper kommuner med klimaudfordringerne

Derudover bør staten ifølge Concito også støtte med et opdateret klimascenarie, en risikovurdering og ved at sikre en bedre balance mellem beredskabsindsatsen på nationalt og kommunalt niveau.

Sidst men ikke mindst er, skriver Concito, der stor usikkerhed om fremtidens klima. Derfor forslår tænketanken at man investere i forskning, særligt i relation til global havvandsstigning, nedskalerede scenarier for Danmark, klimaudfordringen efter år 2100 samt samspillet mellem alle relevante vandtyper på kommunalt niveau.

Læs også: Sverige som verdens klimaduks: Klar med historisk klimareform

Concitos undersøgelse vil blive fulgt op af både løsningsnotater og dialogarrangementer med kommunerne, hvor fokus bliver vidensdeling af best practice-tilgange i arbejdet med klimatilpasning.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V