Svensk erhvervsorganisation foreslår fælles nordisk strategi for cirkulær økonomi

En nylig rapport fra Hagainitiativet sætter spot på, hvordan et nordisk samarbejde kan føre til globalt lederskab inden for cirkulær økonomi. Fødevareproduktion, materialebrug og vedvarende energi er oplagte områder at starte den cirkulære omstilling, lyder det.

Et nordisk samarbejde vil fremme cirkulær økonomi, lette forsyningskæder og forbedre fremtidige EU-direktiver. Arkivfoto..

10.02.2023

CSR.dk

Udvind, producer, smid ud. Lineær økonomi er stadig den dominerende produktionsform på globalt plan.

Men ’køb-og-smid-væk’-kulturen er uholdbar, for mens lande bliver rigere følger stigende materialebrug, affaldsproduktion, CO2-udledninger, tab af biodiversitet og luftforurening også med.

Cirkulær økonomi er derfor vejen frem, hvis den globale klimakrise skal løses. Og her skal Norden gå forrest.

Læs også: Udbredelse af nordiske kriterier skal mindske plastaffald fra Europas hospitaler

Sådan lyder det i rapporten ’Circular Business Models – Nordic Opportunities and Challenges in the New Geopolitical Landscape’, som den svenske erhvervsorganisation Hagainitiativet står bag.

Rapporten har undersøgt, hvilke cirkulære tiltag de forskellige nordiske lande – Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland – allerede har sat i værk for derefter at påvise, hvor Norden bedst kan gå sammen om at fremme økonomiformen.

Det vil gavne klimaet, men også sørge for bedre synergi på tværs af forsyningskæder, mener Nina Ekelund, generalsektrær i Hagainitiativet.

”Der er et stort uudnyttet potentiale for Norden at gå forrest i den globale cirkulære omstilling. Cirkulær økonomi er også vigtig for mindre afhængighed af globale forsyningskæder, der let forstyrres af geopolitiske kriser. Men for at gå forrest kræves en fælles nordisk strategi for cirkulær økonomi,” siger hun.

I rapporten beskriver Hagainitativet tre områder, hvor den cirkulære forretningsmodel bedst kan implementeres på tværs af de nordiske lande: fødevareproduktion, råmaterialer og varme samt vedvarende energi.

Læs også: Nordisk samarbejde vil gøre kulturen CO2-neutral

Og da flere af områderne strækker sig udover landegrænser, mener Nina Ekelund, at ”den cirkulære omstilling vil gå hurtigere, hvis de nordiske lande arbejder sammen om en strategi, som kan lette politisk samarbejde og harmonisering af regeludformning og implementering af EU-direktiver,” lyder det.

Hagainitiativets rapport er udarbejdet i forbindelse med Nordisk Ministerrråds projekt ’Clima Neutral Nordics’, der drives af den svenske erhvervsorganisation, Skift Business Climate Leaders fra Norge og den finske Climate Leadership Coalition.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V