Svenskerne tænker bæredygtigt

Flere svenske byer har søsat en række initiativer, som skal mindske udledningen af drivhusgasser. Tiltagene tæller blandt andet brugen af fjern og -kropsvarme.

På Stockholms Hovedbanegård, hvor tusinder hver dag passerer, opfanger et geotermisk system kropsvarmen fra de rejsende. Varmen bruges til opvarmning af nærliggende kontorbygning. Foto: Flickr..

27.06.2016

CSR.dk

Vores svenske naboer er godt med, når det handler om bæredygtighed og klimavenlige tiltag. Gennem syv initiativer i en række byer vil svenskerne (fortsat) reducere landets CO2-udledning, skriver sweden.se. Her kan du læse mere om tre af tiltagene:

Det første koncept omhandler brugen af fjernvarme i Göteborg, Sveriges næststørste by. I 1990’erne overgik byen fra olie til fjernvarme, hvilket er en af hovedårsagerne til Sveriges formindskede udledning af drivhusgasser. Göteborg huser et stort fjernvarmenet, som er 1.200 kilometer langt og leverer varme til 90 procent af byens lejlighedskomplekser og 12.000 separate hjem.

Læs også: Sverige pumper flere penge i elbiler

Med tiltag nummer tre befinder vi os i Malmø, Sveriges tredjestørste by. Her forsøger man at bekæmpe klimaforandringer med innovation. Blandt andet kan man i Malmø finde området Västra Hamnen, hvor moderne arkitektur blandes med økologisk bæredygtighed – området kaldes sågar Europas første kulstofneutrale nabolag. Området benytter udelukkende vedvarende energi, mens madrester omdannes til biogas til offentlig transport.

Også Malmø-områderne Augustenborg og Hyllie er med på den klimavenlige bølge. I sidstnævnte område er det eksempelvis planen, at man i 2020 kun anvender vedvarende energi.

Passivhuse og kropsvarme
Det syvende tiltag omhandler blandt andet konceptet ’passivhuse’, hvor energiforbruget reduceres ved at bygge lavenergiboliger, som opvarmer sig selv gennem energi fra kropsvarme, el-apparater og sollys. Disse former for huse er blevet bygget flere steder i Sverige – eksempelvis i Helsingborg, hvor en række kontorbygninger gør brug af konceptet.

På Stockholms hovedbanegård opfanger et geotermisk system også netop folks kropsvarme, hvilket omdannes til varme på kontorbygningen Kungsbrohuset, som ligger i nærheden af banegården.

Læs også: Sverige størst på vindkraft i Skandinavien

Du kan læse mere om både de omtalte tre og de fire resterende tiltag her

- KLZ

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V