Svenskerne tænker bæredygtigt
Flere svenske byer har søsat en række initiativer, som skal mindske udledningen af drivhusgasser. Tiltagene tæller blandt andet brugen af fjern og -kropsvarme.
Vores svenske naboer er godt med, når det handler om bæredygtighed og klimavenlige tiltag. Gennem syv initiativer i en række byer vil svenskerne (fortsat) reducere landets CO2-udledning, skriver sweden.se. Her kan du læse mere om tre af tiltagene:
Det første koncept omhandler brugen af fjernvarme i Göteborg, Sveriges næststørste by. I 1990’erne overgik byen fra olie til fjernvarme, hvilket er en af hovedårsagerne til Sveriges formindskede udledning af drivhusgasser. Göteborg huser et stort fjernvarmenet, som er 1.200 kilometer langt og leverer varme til 90 procent af byens lejlighedskomplekser og 12.000 separate hjem.
Læs også: Sverige pumper flere penge i elbiler
Med tiltag nummer tre befinder vi os i Malmø, Sveriges tredjestørste by. Her forsøger man at bekæmpe klimaforandringer med innovation. Blandt andet kan man i Malmø finde området Västra Hamnen, hvor moderne arkitektur blandes med økologisk bæredygtighed – området kaldes sågar Europas første kulstofneutrale nabolag. Området benytter udelukkende vedvarende energi, mens madrester omdannes til biogas til offentlig transport.
Også Malmø-områderne Augustenborg og Hyllie er med på den klimavenlige bølge. I sidstnævnte område er det eksempelvis planen, at man i 2020 kun anvender vedvarende energi.
Passivhuse og kropsvarme
Det syvende tiltag omhandler blandt andet konceptet ’passivhuse’, hvor energiforbruget reduceres ved at bygge lavenergiboliger, som opvarmer sig selv gennem energi fra kropsvarme, el-apparater og sollys. Disse former for huse er blevet bygget flere steder i Sverige – eksempelvis i Helsingborg, hvor en række kontorbygninger gør brug af konceptet.
På Stockholms hovedbanegård opfanger et geotermisk system også netop folks kropsvarme, hvilket omdannes til varme på kontorbygningen Kungsbrohuset, som ligger i nærheden af banegården.
Læs også: Sverige størst på vindkraft i Skandinavien
Du kan læse mere om både de omtalte tre og de fire resterende tiltag her.
- KLZ