21.11.2022  |  Samfund

Sveriges største CO2-udledere vil på forkant med nationale klimamål

I 2045 vil Sverige nå netto nul-udledning på klimaregnskabet. Syv af landets tyve største udledere har sat mål om nå netto nul – eller tæt på nul – allerede i 2035.

Sveriges 20 største udledere af drivhusgasser står for næsten en tredjedel af Sveriges samlede udledninger. Hvordan de formår at justere og reducere deres udledning, bliver helt afgørende for, om de svenske klimamål kan nås.

I en ny rapport kortlægger Haga-initiativet de tyves klimamålsætninger og -initiativer for at begrænse de direkte udledninger.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Effekten af ​​disse udledningsreducerende ambitioner kan også være flere gange større, da omstillingen i flere af virksomhederne rammer hele værdikæder med reduceret udledning til følge,” siger Nina Ekelund, generalsekretær i Haga-initiativet, i en pressemeddelelse.

Syv virksomheder har sat som mål at udlede netto nul eller tæt på nul allerede i 2035. Disse virksomheder er Stockholm Exergi, Göteborg Energi, Renova, Sysav, Preem, E.ON og Höganäs, mens Stockholm Exergi også ved hjælp af BECCS (karbonfangst) vil opfange mere kuldioxid, end virksomheden udleder.

Læs også: Trecifret millionbeløb skal mindske H&M’s scope 3-udledninger

”Det er glædeligt, at vi er på forkant med vores klimastrategi, og vi håber, at flere virksomheder gør os kunsten efter. Hvis virksomhederne reducerer deres emissioner og modvirker resten med minus-emissioner gennem BECCS, når de netto nul klimapåvirkning. Med klare og separate mål for både reduktion og minus på alle niveauer, når vi sikkert og effektivt vores mål,” siger Anders Egelrud, adm. direktør i Stockholm Exergi.

Hvis man ser på mængder, er det Preem, der er den største emissionsreducer. Brændstofgiganten har besluttet at nå netto-nul-emissioner i hele værdikæden i 2035. Det betyder, at over 2,1 millioner tons CO2 vil blive fjernet fra raffinaderidriften, et tal, der vil bidrage til store emissionsreduktioner i Sverige.

”Rapporten viser tydeligt, at Preems omstillingsarbejde er vigtigt for, at Sverige kan opfylde klimamålene. Preem er midt i en ambitiøs transformation, hvor vi vil være klimaneutrale langs hele værdikæden allerede i 2035,” siger Katarina Thorling, der er Head of Sustainability Development hos Preem.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere