Tøjproducenten Neutral øger sammen med EU-blomsten standarden for bæredygtighed

'Certified okay' er tøjvirksomheden Neutrals underspillede slogan. Men det vil ikke være forkert at sige, at virksomheden arbejder hårdt på at være mere end det.

07.06.2017

CSR.dk

På vegne af Forum for Bæredygtige Indkøb

I år kan EU-Blomsten fejre 25 års jubilæum. Det grønne og blå logo pryder i dag en bred vifte af produkter, der har det til fælles, at de hører til blandt de mindst miljøbelastende inden for produktets kategori.

Mærket har i et kvart århundrede gjort det lettere og mere overskueligt for indkøbere og forbrugere at købe miljøvenligt, men også virksomheder og producenter kan se fidusen i at have fælles standarder. Blandt de mange produkter med EU-Blomsten er bukser, t-shirts og bluser fra den danske tøjvirksomhed Neutral. Virksomheden har været licenshaver siden 2008, og mærket har i al den tid været en integreret del af virksomhedens forretning.

Neutral er resultatet af mere end 20 års erfaring med den konventionelle tekstilindustri, hvor grundlæggerne Lars Bech og Christina Larsen var vidner til, at et konstant pres for lavere priser medførte et stigende pres på natur og mennesker. Med den oplevelse i bagagen opstod ønsket om at gøre en forskel.

Målet blev at producere tøj, hvor sociale, etiske og miljømæssige aspekter er tænkt ind. Men at sælge bæredygtighed kan være som at sælge elastik i metermål, og derfor er standarder og certificeringer en måde at sikre, at løfterne om bæredygtighed ikke bare er tom snak, mener Josefine Koch Jürgensen, som er ansvarlig for kommunikation og forretningsudvikling hos Neutral:

Vejen mod at lykkes var at producere tøj i overensstemmelse med de højeste internationale bæredygtighedsstandarder, hvilket sikrer en uafhængig garanti for, at Neutrals produkter er i orden helt fra bomuldsmark til det endelige produkt. Det var derfor naturligt for Neutral at ansøge om EU-Blomsten, da vi mener, den har den højeste miljømæssige standard.”

Neutral er, udover EU-Blomsten, også certificeret med GOTS, Fairtrade, SA8000 og Oeko-Tex, og vedvarende energi bruges i produktionen.

Fra meromkostning til konkurrencefordel
Det er en grundlæggende præmis for Blomsten-certificeringen, at kravene hele tiden bliver skrappere. Og det har ikke altid været nemt at følge med de skærpede krav i Blomstens kriterier i løbet af de knap ti år, som Neutral har været licenshaver:

EU-Blomsten strammede kriterierne for, hvilke kemikalier der kunne bruges til farvning, og Neutral blev derfor nødt til at udvikle komplet nye farvemidler sammen med leverandørerne for at leve op til den nye standard”, fortæller Josefine Koch Jürgensen.

Det har været et langt og sejt træk for virksomheden, der har stået over for hård konkurrence fra meget større virksomheder på et svært marked. Men der tegner sig også et billede af, at det hårde arbejde har båret frugt. Virksomheden er vokset med omtrent 400 % over de seneste 3 år, i takt med at forbrugerne er blevet mere bevidste om tøjbranchens udfordringer. Og Neutral oplever, at bæredygtighed er ved at udvikle sig fra en meromkostning til en konkurrencefordel, fortæller Josefine Koch Jürgensen:

”For det første bliver forbrugere mere og mere bevidste om bæredygtighedsudfordringen, også i relation til tekstiler. For det andet begynder producenter at se fordelen i at producere bæredygtigt og at møde nye markedskrav såvel som at understøtte fundamentet for fremtidig business ved at bruge ressourcer ansvarsfuldt.”

EU-Blomsten og den bæredygtige fortælling
Når 74 % af danskerne går op i, hvad de selv kan gøre for at passe på miljøet, giver Blomsten rigtig god mening for både virksomheden og miljøet.

Men der er stadig meget, der kan gøres for at øge kendskabet. Derfor er bæredygtig storytelling en vigtig del af Neutrals markedsføring. Kunder, som eksempelvis UNHCR, L’Oréal, Malmö Kommune, Kolmården og Roskilde Festival, har mulighed for at co-brande sig med Neutral og dermed signalere deres engagement og støtte til en mere bæredygtig tøjindustri.

Og EU-Blomsten er et vigtigt hjælpemiddel i arbejdet med at skabe en positiv miljøkommunikation. Så gennem et tæt parløb med EU-Blomsten og stigende interesse blandt kunderne for bæredygtighed, er Neutral godt i gang med at gøre tøjindustrien lidt mere okay.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Aeven og Schneider Electrics FFR-løsning sætter nye standarder

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V