Tøjproducenten Neutral øger sammen med EU-blomsten standarden for bæredygtighed

'Certified okay' er tøjvirksomheden Neutrals underspillede slogan. Men det vil ikke være forkert at sige, at virksomheden arbejder hårdt på at være mere end det.

07.06.2017

CSR.dk

På vegne af Forum for Bæredygtige Indkøb

I år kan EU-Blomsten fejre 25 års jubilæum. Det grønne og blå logo pryder i dag en bred vifte af produkter, der har det til fælles, at de hører til blandt de mindst miljøbelastende inden for produktets kategori.

Mærket har i et kvart århundrede gjort det lettere og mere overskueligt for indkøbere og forbrugere at købe miljøvenligt, men også virksomheder og producenter kan se fidusen i at have fælles standarder. Blandt de mange produkter med EU-Blomsten er bukser, t-shirts og bluser fra den danske tøjvirksomhed Neutral. Virksomheden har været licenshaver siden 2008, og mærket har i al den tid været en integreret del af virksomhedens forretning.

Neutral er resultatet af mere end 20 års erfaring med den konventionelle tekstilindustri, hvor grundlæggerne Lars Bech og Christina Larsen var vidner til, at et konstant pres for lavere priser medførte et stigende pres på natur og mennesker. Med den oplevelse i bagagen opstod ønsket om at gøre en forskel.

Målet blev at producere tøj, hvor sociale, etiske og miljømæssige aspekter er tænkt ind. Men at sælge bæredygtighed kan være som at sælge elastik i metermål, og derfor er standarder og certificeringer en måde at sikre, at løfterne om bæredygtighed ikke bare er tom snak, mener Josefine Koch Jürgensen, som er ansvarlig for kommunikation og forretningsudvikling hos Neutral:

Vejen mod at lykkes var at producere tøj i overensstemmelse med de højeste internationale bæredygtighedsstandarder, hvilket sikrer en uafhængig garanti for, at Neutrals produkter er i orden helt fra bomuldsmark til det endelige produkt. Det var derfor naturligt for Neutral at ansøge om EU-Blomsten, da vi mener, den har den højeste miljømæssige standard.”

Neutral er, udover EU-Blomsten, også certificeret med GOTS, Fairtrade, SA8000 og Oeko-Tex, og vedvarende energi bruges i produktionen.

Fra meromkostning til konkurrencefordel
Det er en grundlæggende præmis for Blomsten-certificeringen, at kravene hele tiden bliver skrappere. Og det har ikke altid været nemt at følge med de skærpede krav i Blomstens kriterier i løbet af de knap ti år, som Neutral har været licenshaver:

EU-Blomsten strammede kriterierne for, hvilke kemikalier der kunne bruges til farvning, og Neutral blev derfor nødt til at udvikle komplet nye farvemidler sammen med leverandørerne for at leve op til den nye standard”, fortæller Josefine Koch Jürgensen.

Det har været et langt og sejt træk for virksomheden, der har stået over for hård konkurrence fra meget større virksomheder på et svært marked. Men der tegner sig også et billede af, at det hårde arbejde har båret frugt. Virksomheden er vokset med omtrent 400 % over de seneste 3 år, i takt med at forbrugerne er blevet mere bevidste om tøjbranchens udfordringer. Og Neutral oplever, at bæredygtighed er ved at udvikle sig fra en meromkostning til en konkurrencefordel, fortæller Josefine Koch Jürgensen:

”For det første bliver forbrugere mere og mere bevidste om bæredygtighedsudfordringen, også i relation til tekstiler. For det andet begynder producenter at se fordelen i at producere bæredygtigt og at møde nye markedskrav såvel som at understøtte fundamentet for fremtidig business ved at bruge ressourcer ansvarsfuldt.”

EU-Blomsten og den bæredygtige fortælling
Når 74 % af danskerne går op i, hvad de selv kan gøre for at passe på miljøet, giver Blomsten rigtig god mening for både virksomheden og miljøet.

Men der er stadig meget, der kan gøres for at øge kendskabet. Derfor er bæredygtig storytelling en vigtig del af Neutrals markedsføring. Kunder, som eksempelvis UNHCR, L’Oréal, Malmö Kommune, Kolmården og Roskilde Festival, har mulighed for at co-brande sig med Neutral og dermed signalere deres engagement og støtte til en mere bæredygtig tøjindustri.

Og EU-Blomsten er et vigtigt hjælpemiddel i arbejdet med at skabe en positiv miljøkommunikation. Så gennem et tæt parløb med EU-Blomsten og stigende interesse blandt kunderne for bæredygtighed, er Neutral godt i gang med at gøre tøjindustrien lidt mere okay.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø