UDSATTE UNGE SKAL HAVE CHANCEN I BRANCHEN
Hos Copenhagen Concepts er det ikke altafgørende, om du har en ren straffeattest. Mash, Le Sommelier og Umami har altid ønsket rummelighed og hjælper gerne unge på rette vej igen, hvis de har mødt modstand.
Siden den første restaurant åbnede dørene for 20 år siden, har der været plads til alle og derfor har restaurantkæden ansatte, der står i vidt forskellige livssituationer. Nogle har afsonet en dom og skal lære at begå sig socialt ude i virkeligheden igen, imens andre har haft det svært på andre måder i ungdomsårene. For hos MASH gælder det, at når en person har afsonet sin dom, så har han eller hun også betalt sin gæld til samfundet og skal have lov til at starte forfra.
“Vi afviser ikke medarbejdere på baggrund af deres historie og synes som ledelse, at folk skal have en chance for at komme op på hesten igen. Jeg har mødt mange socialrådgivere og sagsbehandlere, der er tilknyttet de unge, som bliver meget forbavsede over, at vi er fløjtende ligeglade med hvad, der står på deres straffeattest. Men det er ikke vigtigt for os som virksomhed. Vi har aldrig bedt om straffeattest – jeg kan ikke se, at den skulle være relevant for ansættelsen”, siger Dorthe Witting, HR-manager hos MASH.
Ifølge Dorthe Witting er det især vigtigt, at de udsatte unge havner det rigtige sted og får hjælp på en måde, hvor de føler sig genkendt og føler sig set. Og det kan restaurationsbranchen tilbyde.
“Det er en meget stærk tradition både hos os og i restaurationsbranchen, at vi tager folk ind, der har haft noget at kæmpe med. Det er vigtigt at understrege, at vi kun er en del af den helhed, der ønsker at yde en indsats på det her område”, siger Dorthe Witting.
Det kan godt være, at bølgerne går højere i køkkenet under service end på et almindeligt kontor, men der eksisterer også et fællesskab og et engagement, som man ikke finder på samme måde andre steder, mener Dorthe Witting. Alle medarbejdere, uanset historie, indgår som en del af fællesskabet, og der bliver passet godt på alle.
At få muligheden for at starte forfra og være en del af et stærkt arbejdsfællesskab kan skabe succeshistorier for de unge, der på den måde kan komme videre. Men for Dorthe Witting handler det ikke kun om arbejdskraft. For hende handler det både personligt og professionelt om at lære mere om hvad og hvor de unge kommer fra, og hvordan en restaurant som MASH kan hjælpe dem ind i samfundet igen.
“Flere og flere unge bliver diagnosticeret med ADHD, angst og stress – det skal vi kunne håndtere professionelt.” Dorthe Witting mener, at der er en samfundsudvikling i gang, hvor restauratørerne skal være vågne, vide hvilke problemer, der er i samfundet og hvordan branchen kan afhjælpe dem.
“Branchen har gennem årene løftet et stort socialt ansvar, det ligger nærmest i vores DNA. Selvom nogle af vores medarbejdere har mødt mere modstand end andre, så fortjener de i lige så høj grad at få muligheden for at gøre noget andet med deres liv, uanset om det er afsoning eller psykiske problemer, de har måtte håndtere”, siger Dorthe Witting.
MASH er med i REGA, et nyt branchefællesskab, der arbejder målrettet og ambitiøst med samfundsansvar. Ved sit engagement i REGA har MASH forpligtet sig til at arbejde systematisk med at forebygge negative indvirkninger på menneskerettigheder, både medarbejderes, gæsters og naboers, at reducere negative indvirkninger på miljøet og at skærpe fokus på antikorruption.