Værdien af netværk og åbne døre
Project Access for Refugees og OneDay Health er to af de mange startups, der skylder Unleash en stor del af æren for deres position i dag – sidstnævnte ville faktisk ikke eksistere uden, fortæller stifterne. CSR.dk har talt med begge projekter om deres deltagelse i acceleratorprogrammet Unleash+.
Da Unleash Lab 2019 løb af stablen i Shenzhen i november, var det tredje udgave af eventen, som Dalberg-direktør Henrik Skovby fortæller om her. Samtidig var det første gang at pre-acceleratorprogrammet Unleash+ var med på agendaen, med det på en gang simple og komplicerede mål at ”få idéer flyttet fra tanke til handling”, som Henrik Skovby siger.
Læs også: Unleash 2018: Den svære toer lykkedes
Unleash+ er skabt til at tage hånd om tidligere deltagende projekter, der har fået fungerende prototyper eller koncepter på plads, og som står foran at skulle på markedet for alvor. Hele programmet varer et halvt år, hvor selve ugen under Unleash Lab i Shenzhen var udformet som en bootcamp, hvor holdene arbejdede sammen med eksperter og rådgivere på lokale virksomheder i byen (se figur).
Til denne anden af tre artikler, der ser tilbage på Innovation Lab-eventen i den kinesiske megaby, har CSR.dk talt med to af de startups, der har deltaget i acceleratorprogrammet, det britisk-rwandiske Project Access for Refugees (PA4Refugees) og OneDay Health fra Uganda.
Danske Emil Bender Lassen er medstifter af og CEO gennem godt to år for Project Access, som han startede i 2016 med landsmanden Rune Kvist og svenske Anna Gross. Formålet med nonprofit-organisationen er at få flere danskere ind på verdens eliteuniversiteter som Oxford, Harvard og Princeton.
”Det handler om at sikre social mobilitet”, har Emil Bender tidligere sagt til Børsen, og på sigt at skabe mere diversitet blandt topledere på verdensplan. Redskabet til det er et netværk på over 3.300 mentorer i mere end 20 lande, styret af godt 200 frivillige og et mindre lønnet lederhold (to på fuld tid og tre på deltid), herunder Emil Bender, med base i London.
Med PA4Refugees, som startede op i 2018, fokuserer projektet specifikt på studerende med en baggrund som flygtning eller asylansøger, ikke mindst i klodens udviklingslande. Indtil videre har man gang i et pilotforløb med 20 deltagere i flygtningelejren Mahama Refugee Camp i Rwanda.
Hele idéen fik i høj grad luft under vingerne gennem Unleash, fortæller Emil Bender Lassen.
”Jeg var med som deltager i Unleash Lab 2018, mens jeg studerede i Singapore, og deltog derfor i uddannelsessporet, som jo også lå tæt op ad Project Access’ formål. Det var helt sikkert en af de sjoveste og mest overvældende uger i mit liv, med et konstant program. Det var næsten for meget af det gode”, siger han med et grin over en telefon fra den britiske hovedstad.
Branding og åbne døre
Forløbet i Singapore brugte han sammen med sin gruppe til at udvikle idéen i forhold til netop gruppens sammensætning og komme op med et mere konkret koncept, som dog ikke ligefrem blev flyvefærdigt i første omgang.
”Det var ikke den bedste løsning, vi fandt på ved den lejlighed, men vi blev så kontaktet en repræsentant fra Unleash et par måneder efter, der spurgte, om vi kunne hjælpe en ung gut fra Rwanda, og derfra udviklede vi så det nye projekt”, forklarer Emil Bender og fortsætter:
”Her var Unleash-netværket meget værdifuldt, og på den baggrund ansøgte vi så om at komme med i Unleash+, også på anbefaling af Flemming Besenbacher (fra bl.a. Carlsberg Fonden, red.), som er en del af vores advisory board.”
Gennem programmet har man, med Emil Benders ord, fået testet alle aspekter omkring udviklingen af konceptet – brugernes holdning, markedsføringen, finansieringen osv. Det har også været med til at danne grundlaget for planerne om at ekspandere til andre lande.
Læs også: SDG’erne skal leves og ’teknikkes’ ind i forretningen
PA4Refugees var blandt de præmierede teams i Shenzhen, hvor man fik 5.000 dollars (godt 35.000 kr.) fra Hempel Fonden. Midlerne vil ifølge Emil Bender blive investeret i implementering og test, men ligeså vigtigt, så har udmærkelsen åbnet nogle døre og skabt noget opmærksomhed om projektet.
”Vores deltagelse i Unleash+ har i det hele taget værdifuld på grund af netop networking-mulighederne. Vi har mødt en masse menneske og skabt nogle kontakter på en anden måde, end vi ellers selv ville kunne. Og så er der helt sikkert noget branding i det, både for virksomheden og mig personligt; det er godt at kunne skrive Unleash på cv’et”, siger Emil Bender.
Af samme årsag regner PA4Refugees da også med at vende tilbage til eventen i år, med ”et par fra holdet”, som Emil Bender siger. Selv vil han gerne være facilitator, ”for at prøve at sidde på den anden side af bordet, hvilket helt sikkert vil være lærerigt, og for at give noget tilbage.”
Skæbne og held på Unleash 2017
En anden af vinderne fra Unleash+ i 2019 er ugandiske OneDay Health, der ligesom PA4Refugees modtog $5.000 fra Hempel Fonden. OneDay Health er en socialøkonomisk virksomhed, der etablerer centre for basal, men grundig medicinsk behandling i afsidesliggende regioner i Uganda, hvor man på sine ti faciliteter indtil videre har behandlet over 35.000 patienter og sparet de fattige indbyggere i landområderne for omkring 200.000 kr. i rejseudgifter.
De to stiftere, Nicolas Laing, der er uddannet børnelæge, og iværksætteren Pranav Sridhar, mødte hinanden ved Unleash 2017 i Danmark, gennem en blanding af ”skæbne eller held”, som de to skriver til CSR.dk. Var det ikke sket, havde OneDay Health ikke eksisteret i dag, understreger de.
”Vi endte tilfældigvis i den samme gruppe om ’health access’ og fandt ud af, at vi i vores hjemlande Uganda og Indien begge to havde observeret ’healthcare black holes’ i form af landområder, hvor folk ikke havde adgang til medicinsk behandling. Efter at have undersøgt en række potentielle løsninger, besluttede vi os for, at vi kunne blive store ved at holde det småt; ved at etablere et bæredygtigt 'health center’ i hvert af disse sorte huller”, forklarer de.
Siden da har de arbejdet hårdt for at stable virksomheden, der er nonprofit, og de ti centre på benene, og generere noget omtale af projektet, al sammen med den ”enorme udfordring” at Pranav passede et fuldtidsjob hjemme i Indien, mens Nicolas var i Uganda. Her kom pre-acceleratorprogrammet til sin ret.
”Unleash+ var et fantastisk øjeblik af 'connection and joy’, hvor vores ugandiske team første gang mødte Pranav. Hans dedikation til OneDay Health oven i hans arbejde i Indien har været en stor motivationsfaktor for teamet”, skriver de to og fortsætter:
“Under Unleash+ blev vi chokerede, da Nic blev prikket på skulderen og nogen sagde ”OneDay Health er på CNN!” Unleash delte vores historie med to vindere af Nobels fredspris, og de inkluderede os som en ledende løsning for unge (youth lead solution)”, skriver de, og peger videre på de andre forbindelser til potentielle partnere i forhold til bl.a. skalering, som eventen har skabt.
På den baggrund vil Nicolas og Pranav, der pitchede OneDay Health for bl.a. Hempel Fonden i Shenzhen, også hellere end gerne vende tilbage til Unleash i år, selvom det i så fald skulle være i nogle lidt andre roller, på samme måde som Emil Bender er inde på.
Læs også: Soldrevne mikro-køkkener skal hjælpe flygtninge og fattige
”Unleash satte skub i vores idé og gav os forbindelserne og evnerne til at få OneDay Health til at ske. Nu er det op til os at bruge alt det vi har lært, til at nå nye højder. Vi vil meget gerne returnere til Unleash, men næste gang som facilitatorer eller mentorer, der kan hjælpe andre med at forme og vækste deres løsninger, sådan at den næste generation af ’Unleashers’ også kan forvandle deres idéer til virkelighed.”
CSR.dk har også talt med Hempel Fondens direktør Anders Holm om fondens engagement i Unleash. Det, og input fra Rambøll og Deloitte, kan du læse om i den tredje artikel i denne serie, der vil være online inden længe.