Verdens første soldrevne tog er på skinnerne i Indien

På en 20 km lang strækning i millionbyen Delhi kører der nu, som det første sted i verden, en stribe togsæt udelukkende drevet af strøm hentet fra solpaneler på vognenes tage.

Det soldrevede tog var selvfølgelig pyntet efter alle kunstens regler til den første afgang d. 14. juli. Foto: BCCL/Times Group of India.

11.08.2017

CSR.dk

I midten af juli rullede et tog ud fra stationen Safdarjung i den sydvestlige del af den indiske millionby New Delhi, hvilket ikke sig selv er usædvanligt. Det der skilte toget ud fra de øvrige på den travle station, befandt sig på taget af de seks vogne, der udgjorde togsættet.

Læs også: Hollandske tog skal køre udelukkende på vind

Her har Indian Railways (IR) nemlig installeret 16 solpaneler pr. vogn, som sammenlagt producerer energi nok til at drive hele toget på en 20 km lang strækning til Farukh Nagar længere sydvestpå. Dermed er toget verdens første af sin slags, der indsættes i kommerciel drift, skriver Economic Times India.

Teknisk set er toget en såkaldt DEMU (diesel electrical multiple unit), hvilket betyder at det også har en dieselmotor som backup, men i praksis vil det køre på ren solenergi. Panelerne, der koster i omegnen af 50.000 kr. pr. vogn, producerer optimalt 300 W hver, og er forbundet til et batteri, der kan holde toget kørende i 72 timer.

I alt har IR indsat omkring 50 af disse vogne i regulær rutefart i Delhi og omegn, i første omgang på kortere pendlerruter, men på sigt skal de også bruges på langdistanceture, skriver Global Construction Review.

Gevinster for både økonomi og miljø
Sammenlagt har IR planer om at installere 1 GW solenergi og 130 MW vindkraft over de næste fem år, hvoraf halvdelen skal bruges til at drive selskabets stationer, og den anden halvdel er udset til selve togdriften. Det går i øvrigt godt i spænd med Indiens overordnede mål for solenergi.

Ifølge CEO for Indian Railways Organisation for Alternative fuel, Ravinder Gupta, vil disse planer kunne spare IR for næsten 700 mio. kr. om året, når de er fuldt implementerede.

Også for miljøet er der pæne gevinster i udsigt. I løbet af en periode på 25 år, kan IR ifølge Gupta spare 525.000 liter diesel pr. togsæt, hvilket vil betyde et mindsket CO2-udslip på 1350 ton for hvert tog i samme periode.

Læs også: Verdens første CO2-neutrale lufthavn ligger i Indien

Endelig har IR også planer om at gøre sine mange ejendomme mere bæredygtige ved bl.a. at skifte til LED-belysning, opsamle regnvand og plante 50 mio. træer.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V