Verdensmålsværktøjet der kommer hele vejen rundt

SDG Action Manager er måske det nærmeste, man kommer et autoriseret bud på en måde at få gang i verdensmålsarbejdet. To danske organisationer har testet det og fået bedre overblik.

08.06.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ingen ved, om de i FN’s Global Compacts hovedkontor i New York var blevet trætte af at høre om, at der ikke fandtes nogle gode værktøjer. Eller om det udelukkende var fordi, de kunne se på tallene i hundredvis af undersøgelser, at virksomhederne verden over ikke var kommet langt nok og godt nok i gang med at integrere verdensmålene i deres arbejde.

Resultatet var i hvert fald, at i januar 2020 lancerede verdens største netværk for bæredygtig virksomhed et nyt værktøj: SDG Action Manager.

Det er en gratis onlineplatform, som giver et 360-graders status og input til mulige forbedringer på en virksomheds arbejde med verdensmålene. Den er udviklet af B-corp bevægelsen’s B Lab og Global Compact i fællesskab og bygger på dels den impact assessment, som B Corp-bevægelsen bruger til at guide og vurdere virksomheder, der gerne vil certificeres som B Corp og dels de 10 principper som er Global Compacts fundament. Og så er verdensmålene lagt oveni.

Værktøjet indeholder udvalgte spørgsmål fra B Labs B Impact Assessment, der relaterer sig til FN’s Verdensmål, suppleret af performance- målinger fra UN Global Compacts 10 principper og input fra eksperter i ansvarlig virksomhedsførelse, civilsamfundet, FN og forskning. Blandt andre er Dansk Institut for Menneskerettigheder kommet med input til SDG Action Manager.

Ved lanceringen på World Economic Forums årlige topmøde i Davos i januar måned, sagde Lise Kingo, CEO for FN’s Global Compact:

”Selvom der bliver skabt rigtige fremskridt af erhvervslivet, så er der også en klar erkendelse af, at handlingerne ikke kan måle sig med udfordringens størrelse. Virksomhederne har en vigtig rolle at spille i at vi kan leve op til løftet om fælles, vedvarende fremgang for alle. Med udgangspunkt I vores princip-baserede tilgang, har vi udviklet SDG Action Manager, så vi bedre kan mobilisere den private sektor og få os tilbage på sporet mod 2030.”

Hvordan gør man?
Man starter med et baseline-modul og forsætter derfra til en gennemgang fra Verdensmål 1 (Afskaf fattigdom) til Verdensmål 16 (Fred, retfærdighed og stærke institutioner). På grund af dens tværgående natur er Verdensmål 17 (Partnerskaber for handling) inkorporeret i alle moduler.

”Virksomheder er ikke forpligtet til at udfylde alle moduler. Man starter med baseline-målingen, hvorefter man selv prioriterer sin verdensmålsindsats med fokus på de specifikke Verdensmål, hvor ens virksomhed har størst impact-forbedringspotentiale,” forklarer Steffen Kallehauge, som arbejder med værktøjet i den danske udgave af B Corp-bevægelsen.

SDG Action Manager måler på virksomheders forretningsmodel, drift, supply chain og risikoområder. For at hjælpe virksomheder med at forbedre sin performance, måler værktøjet på både kvalitative og kvantitative data, og giver dig en foreløbig vurdering af, hvor din virksomhed står. Dels i forhold til målene og dels i forhold til andre virksomheder, som har benyttet værktøjet.

Den officielle kampagne for SDG Action Manager, fortæller at virksomheder kan bruge værktøjet til at:

  • Finde sit udgangspunkt: fordi man får en måling på, hvilke specifikke verdensmål virksomhederne har den største indflydelse på – både positivt og negativt.
  • Sætte mål og måle på forbedringer: Værktøjerne gør det muligt for virksomheder at måle, sætte mål og visualisere deres performance. En handy mulighed, når man tænker på, at der kun er 10 år tilbage til at indfri verdensmålene.
  • Blive en del af bevægelsen: B Lab og UN Global Compact inviterer til at blive en del af en global bevægelse af pioner-virksomheder, der arbejder på at skabe en bedre verden for planet og mennesker i 2030.

Spørgsmålet er, om det virker? Holder det, hvad det lover? To danske virksomheder har i løbet af de seneste måneder testet SDG Action Manager for at få overblik og retning på deres indsats.

Find frem til det, der giver mest mening
Arbejdet med verdensmål behøver på ingen måde gå i stå, selvom en stor del af samfundet gør det. Under coronakrisen arbejdede Erhvervshus Fyn, et af Danmarks regionale erhvervsfremmehuse, på at udvikle nye værditilbud, som kan understøtte fynske virksomheders arbejde med bæredygtighed og omstilling.

Christina Melvang fra Erhvervshus Fyn..

”Hos Erhvervshus Fyn er det en klar prioritet at få verdensmålene ind i virksomhedernes forretning, for det er det, der driver virksomhederne til at prioritere det arbejde. Det gælder for alle, men især i de mindre virksomheder, at hvis et område ikke bliver en del af deres kerneforretning, så svinger indsatsen, så man ikke får nok ud af det. Det har vi kunnet se tidligere med f.eks. miljøledelse. Hvis det har ligget som et appendiks ude i virksomhederne, så får de ikke nok igen for de ressourcer, de har investeret. Så vi er optaget af, at arbejdet med bæredygtighed og verdensmål skal ind på en anden måde,” forklarer Christina Melvang, som er forretningschef i Erhvervshus Fyn.

Det kræver gode værktøjer, og SDG Action Manager er et af de værktøjer, Erhvervshus Fyn har kigget på.

”Verdensmålene er svære at forstå med de mange mål og undermål, og virksomhederne har berettiget vanskeligt ved at finde ud af, hvordan de skal komme i gang. Derfor har vi haft brug for et værktøj til at lave en baseline, der fortæller, hvor virksomheden er henne lige nu, og hvad der giver mest mening for netop den virksomhed. Og det kan SDG Action Manager,” siger Christina Melvang.

Giver inspiration
Den formodning blev bekræftet, da Erhvervshus Fyn testede SDG Action Manager på både egen forretning, og på otte semi-fiktive virksomheder, i en workshop for omkring 35 personer. Hvilket faktisk gør det til den største træningssession i værktøjet i verden ind til videre.

Testen viste, at Erhvervshus Fyn arbejder med temmelig mange af målene, men også at mål otte klart ligger tættest på erhvervshusenes centrale opgave: at hjælpe med at skabe jobs og arbejde med produktivitetsforbedringer gennem teknologi og grøn omstilling.

”Vi kunne se, at man med SDG Action Manager kommer ned i dybden af verdensmålene og finder ud af, hvad det egentlig handler om. Der kan modvirke tendensen til verdensmålsbingo, hvor man bare bruger overskrifterne, men uden at være sikker på, hvad det handler om,” siger Christina Melvang.

”Når man bruger Action Manageren, har vi oplevet, at man også bliver udfordret på undermålene. Det har været interessant. Fordi værktøjet beder dig fortælle, hvad du helt konkret gør. Det betyder samtidig, at værktøjet giver inspiration til, hvad man kunne gøre,” fortsætter hun.

Den anden side af oplevelsen for Erhvervshus Fyn var, at Action Manageren er et omfattende værktøj, som man skal passe på ikke at drukne i. Det kan man gøre ved at prioritere.

”Vi har valgt at fokusere på vores ydre indflydelse. Vores egne forhold er på ingen måde glemt, men det er vigtigst at arbejde med vores kerneforretning: at skubbe til og bakke op om udviklingen i de fynske virksomheder.
Hvis vi kan være med til at en virksomhed omstiller, eller udvikler helt nye produkter – så kan det virkelig batte noget, slutter Christina Melvang.

Et overskueligt værktøj
I marts måned 2020 gik de seks Sinatur-hoteller i Danmark fra travlhed og høj belægning til dage fulde af afbestillinger for til sidst at konkludere, at det bedste – også for forretningen – var at lukke hotellerne. Inklusive restauranter, konference- og mødefaciliteter. Det gav lidt tid til overs. Som bl.a. er blevet brugt på at kigge virksomhedens verdensmålsindsats igennem ved hjælp af SDG Action Manager.

Kari Brandsgård fra Sinatur Hotel og Konference.

”Bæredygtighed er en stærk del af vores kædes fundament og har været det nærmest siden hotellerne startede. Så vi er egentlig altid gået lidt uden om verdensmålene, fordi vi allerede havde et andet sprog for det arbejde, syntes vi,” forklarer Kari Brandsgård, som er leder af hotellet Haraldskær ved Vejle og talsperson for Sinaturhotellerne, når det handler om bæredygtighed.

”Men vi kan se, at verdensmålene er det sprog, vores kunder bruger, og de spørger efter vores indsats. Så vi syntes, at når nu vi havde tiden, så ville det være fint at finde ud af, hvor gode vi egentlig er, hvor vi ligger henne i forhold til andre, og hvor vi kan blive bedre ikke mindst,” fortsætter hun.

Mere bevidste om forbedringsmuligheder
Helt konkret har arbejdet med SDG Action Manager har givet Sinatur, en chance for at få et databaseret overblik over, hvordan de præsterer på de forskellige mål.

”På den måde har det øget vores bevidsthed om, hvor vi kan blive bedre og udvikle os. Og så gør det verdensmålene lidt mere håndgribelige. De kan godt virke meget overvældende, men når man begynder at arbejde med SDG Action Manager, så bliver det hele lidt mere håndfast,” siger Kari Brandsgård.

”Og så var det faktisk mere overskueligt, end jeg havde frygtet. Måske hjælper det at vi allerede har været igennem B Corp assessment, så hverken sprog eller metode er fremmed. Men vi synes det er en god måde at komme i gang og får en idé om, hvad man gør godt og hvor man kan blive bedre,” siger Kari Brandsgård.

”For mål 8, om anstændige jobs, fik vi f.eks. en score, der viste, at vi ligger forholdsvis godt. Men vi fandt også ud af, at der var nogle ting, vi ikke har bygget ind i vores formelle systemer og redskaber, fordi vi driver virksomhed i en skandinavisk kontekst, og derfor har det som en del af lovgivning osv.,” fortæller Kari Brandsgård.

”Så nu skal vi have føjet nogle ting til vores personalehåndbog,” fortsætter hun.

Det er ting såsom forbud mod diskrimination og sexuel chikane. For selvom det ikke er noget, Sinatur-hotellerne slås med, understreger Kari Brandsgård, så findes det jo i samfundet og dermed potentielt også på Sinaturs hoteller.

Gøre plads til dem på sidelinjen
Når ens virksomhed bliver vurderet i SDG Action Manager, sker det med udgangspunkt i delmålene. For spørgsmålet om anstændige jobs, er det f.eks. at sørge for, at ”alle mænd og kvinder har et produktivt og anstændigt job med lige løn for lige arbejde – det gælder også for unge og personer med handicap.”

For Sinatur betyder det at hjælpe med at udvide adgangen til arbejdsmarkedet for dem, der ellers ikke så nemt kan komme til.

”Vi synes, at vi har et stort ansvar over for det samfund, vi er en del af, og det gælder også at give plads til dem, der er havnet lidt på sidelinjen af arbejdsmarkedet. Det kan være unge, der ikke rigtig har fået en uddannelse, eller voksne, som på et tidspunkt har truffet valg der viste sig ikke at være så gode. Vi har et rigtig godt samarbejde med vores lokale jobcentre på alle vores seks hoteller,” siger Kari Brandsgård.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: Verdensmål i forretningen

Det er ikke nyt, men det er stadig svært – hvordan tænker man verdensmålene ind i forretningsudvikling og strategi, frem for at arbejde med dem som en traditionelt CSR-værktøj? Vi undersøger, hvilke spørgsmål man skal stille sig selv og leder efter metoder og værktøjer til at komme på rette vej.

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus