Verdensnaturfonden kritiserer kunstig energiø: Miljøpåvirkningerne bliver glemt

WWF Verdensnaturfonden langer ud efter energiselskabers kunstige ø i Nordsøen. Det kan koste dyreliv i ”Nordsøens økologiske hjerte”, hvis man begynder at bygge på Dogger Banke, mener organisationen.

Verdensnaturfonden kritiserer den mulige energiø i Nordsøen for at være ugennemtænkt og i sidste ende få store konsekvenser for miljøet. Foto: Energinet.dk. .

14.03.2017

CSR.dk

Men nu banker WWF Verdensnaturfonden i bordet, skriver Politiken. Interesseorganisationen retter nemlig en hård kritik mod både selve idéen og selskabernes måde at fremlægge den på:

”Det er arrogant og uhensigtsmæssigt at komme med sådan et forslag, uden at fremhæve de miljøproblematikker, der kan følge med sådan et projekt”, siger Thomas Kirk, biolog og programleder for Verdensnaturfondens havbeskyttelsesprogram, til Politiken. Han uddyber:

”Vi reagerer på, at man bare sådan uden videre siger, at man vil bygge en kunstig ø på Dogger Banke uden reference til, at det faktisk er et beskyttet naturområde. Den her form for industrialisering af havet, må ikke bare tordne afsted, uden at nogen råber op”.

Dyrelivet skal sikres og miljøpåvirkningen undersøges
Dogger banke bliver af Energinet.dk beskrevet som et ideelt sted at opføre den kunstige ø, men sandbanken er mere end blot en bunke sand, man kan bygge på, lyder Thomas Kirks kritik. Det er nemlig ”Nordsøens økologiske hjerte”:

”Der er rigtig meget liv derude. Og der er mange arter. Mange fugle. Mange fisk, som gør, at det også er nogle af de vigtigste fiskepladser for danske fiskere. Nogle steder på Dogger Banke er mere produktive og vigtige end andre. Men det er noget, man skal kigge på, hvis visionen skal følges op”, siger Thomas Kirk til Politiken.

Og det er netop, hvad Thomas Kirk og hans kolleger er bekymrede for; at miljøpåvirkningen ikke bliver undersøgt grundigt nok. Og det, selvom Energinet.dk har meldt ud, at der vil blive lavet videre undersøgelser af naturpåvirkningen.

”Vores erfaring er bare, at der så bliver hyret en konsulent ind, der skal kigge på miljøforholdene ved projektet, som så siger, at alt ser fint ud. Og så sidder alle biologerne og er lange i ansigtet, fordi de ikke synes, det ser spor fint ud”, siger Thomas Kirk.

Energinet.dk: Selvfølgelig tænker vi på miljøet
Hos Energinet.dk afviser man kritikken. Torben Glar Nielsen, der er teknisk direktør i Energinet.dk, lægger vægt på, at planerne stadig kun er i idéfasen.

”Vi arbejder stadig på idéniveau og det med at tænke på miljøet, er for os helt selvindlysende. Det, vi skal arbejde med de næste to år, er netop at gå et spadestik dybere og holde møder med forskellige partnere, for at finde ud af, hvilke risici der er forbundet med projektet. Verdensnaturfonden mere end velkommen til at deltage. Det er ikke en skueproces”, svarer Torben Glar Nielsen til Politiken.

Læs også: Naturorganisationer: Svanemærket skader regnskoven

Han er desuden uforstående over for Thomas Kirks kritik af selskabets konsulentarbejde, når miljøpåvirkninger skal undersøges.

”På alle danske projekter, vi er med i, synes jeg, at vi har lavet grundige rapporter over indvirkninger på miljøet. Vi har skarpe, dygtige konsulenter, der går ud og analyserer. Og i de fleste projekter er der ting, der påpeges, som bliver ændret”, siger han.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online