Verdensnaturfonden kritiserer kunstig energiø: Miljøpåvirkningerne bliver glemt
WWF Verdensnaturfonden langer ud efter energiselskabers kunstige ø i Nordsøen. Det kan koste dyreliv i ”Nordsøens økologiske hjerte”, hvis man begynder at bygge på Dogger Banke, mener organisationen.
I sidste uge fremlagde energiselskaberne Energinet.dk og TenneT deres forslag om en kunstig energiø midt i Nordsøen. Øen kan blive centrum for flere tusinde havmøller og blev rost af både eksperter og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).
Læs også: Dong får grønt lys til del to af britisk havmøllepark
Men nu banker WWF Verdensnaturfonden i bordet, skriver Politiken. Interesseorganisationen retter nemlig en hård kritik mod både selve idéen og selskabernes måde at fremlægge den på:
”Det er arrogant og uhensigtsmæssigt at komme med sådan et forslag, uden at fremhæve de miljøproblematikker, der kan følge med sådan et projekt”, siger Thomas Kirk, biolog og programleder for Verdensnaturfondens havbeskyttelsesprogram, til Politiken. Han uddyber:
”Vi reagerer på, at man bare sådan uden videre siger, at man vil bygge en kunstig ø på Dogger Banke uden reference til, at det faktisk er et beskyttet naturområde. Den her form for industrialisering af havet, må ikke bare tordne afsted, uden at nogen råber op”.
Dyrelivet skal sikres og miljøpåvirkningen undersøges
Dogger banke bliver af Energinet.dk beskrevet som et ideelt sted at opføre den kunstige ø, men sandbanken er mere end blot en bunke sand, man kan bygge på, lyder Thomas Kirks kritik. Det er nemlig ”Nordsøens økologiske hjerte”:
”Der er rigtig meget liv derude. Og der er mange arter. Mange fugle. Mange fisk, som gør, at det også er nogle af de vigtigste fiskepladser for danske fiskere. Nogle steder på Dogger Banke er mere produktive og vigtige end andre. Men det er noget, man skal kigge på, hvis visionen skal følges op”, siger Thomas Kirk til Politiken.
Og det er netop, hvad Thomas Kirk og hans kolleger er bekymrede for; at miljøpåvirkningen ikke bliver undersøgt grundigt nok. Og det, selvom Energinet.dk har meldt ud, at der vil blive lavet videre undersøgelser af naturpåvirkningen.
”Vores erfaring er bare, at der så bliver hyret en konsulent ind, der skal kigge på miljøforholdene ved projektet, som så siger, at alt ser fint ud. Og så sidder alle biologerne og er lange i ansigtet, fordi de ikke synes, det ser spor fint ud”, siger Thomas Kirk.
Energinet.dk: Selvfølgelig tænker vi på miljøet
Hos Energinet.dk afviser man kritikken. Torben Glar Nielsen, der er teknisk direktør i Energinet.dk, lægger vægt på, at planerne stadig kun er i idéfasen.
”Vi arbejder stadig på idéniveau og det med at tænke på miljøet, er for os helt selvindlysende. Det, vi skal arbejde med de næste to år, er netop at gå et spadestik dybere og holde møder med forskellige partnere, for at finde ud af, hvilke risici der er forbundet med projektet. Verdensnaturfonden mere end velkommen til at deltage. Det er ikke en skueproces”, svarer Torben Glar Nielsen til Politiken.
Læs også: Naturorganisationer: Svanemærket skader regnskoven
Han er desuden uforstående over for Thomas Kirks kritik af selskabets konsulentarbejde, når miljøpåvirkninger skal undersøges.
”På alle danske projekter, vi er med i, synes jeg, at vi har lavet grundige rapporter over indvirkninger på miljøet. Vi har skarpe, dygtige konsulenter, der går ud og analyserer. Og i de fleste projekter er der ting, der påpeges, som bliver ændret”, siger han.
-CHM