Verdensnaturfonden kritiserer kunstig energiø: Miljøpåvirkningerne bliver glemt

WWF Verdensnaturfonden langer ud efter energiselskabers kunstige ø i Nordsøen. Det kan koste dyreliv i ”Nordsøens økologiske hjerte”, hvis man begynder at bygge på Dogger Banke, mener organisationen.

Verdensnaturfonden kritiserer den mulige energiø i Nordsøen for at være ugennemtænkt og i sidste ende få store konsekvenser for miljøet. Foto: Energinet.dk. .

14.03.2017

CSR.dk

Men nu banker WWF Verdensnaturfonden i bordet, skriver Politiken. Interesseorganisationen retter nemlig en hård kritik mod både selve idéen og selskabernes måde at fremlægge den på:

”Det er arrogant og uhensigtsmæssigt at komme med sådan et forslag, uden at fremhæve de miljøproblematikker, der kan følge med sådan et projekt”, siger Thomas Kirk, biolog og programleder for Verdensnaturfondens havbeskyttelsesprogram, til Politiken. Han uddyber:

”Vi reagerer på, at man bare sådan uden videre siger, at man vil bygge en kunstig ø på Dogger Banke uden reference til, at det faktisk er et beskyttet naturområde. Den her form for industrialisering af havet, må ikke bare tordne afsted, uden at nogen råber op”.

Dyrelivet skal sikres og miljøpåvirkningen undersøges
Dogger banke bliver af Energinet.dk beskrevet som et ideelt sted at opføre den kunstige ø, men sandbanken er mere end blot en bunke sand, man kan bygge på, lyder Thomas Kirks kritik. Det er nemlig ”Nordsøens økologiske hjerte”:

”Der er rigtig meget liv derude. Og der er mange arter. Mange fugle. Mange fisk, som gør, at det også er nogle af de vigtigste fiskepladser for danske fiskere. Nogle steder på Dogger Banke er mere produktive og vigtige end andre. Men det er noget, man skal kigge på, hvis visionen skal følges op”, siger Thomas Kirk til Politiken.

Og det er netop, hvad Thomas Kirk og hans kolleger er bekymrede for; at miljøpåvirkningen ikke bliver undersøgt grundigt nok. Og det, selvom Energinet.dk har meldt ud, at der vil blive lavet videre undersøgelser af naturpåvirkningen.

”Vores erfaring er bare, at der så bliver hyret en konsulent ind, der skal kigge på miljøforholdene ved projektet, som så siger, at alt ser fint ud. Og så sidder alle biologerne og er lange i ansigtet, fordi de ikke synes, det ser spor fint ud”, siger Thomas Kirk.

Energinet.dk: Selvfølgelig tænker vi på miljøet
Hos Energinet.dk afviser man kritikken. Torben Glar Nielsen, der er teknisk direktør i Energinet.dk, lægger vægt på, at planerne stadig kun er i idéfasen.

”Vi arbejder stadig på idéniveau og det med at tænke på miljøet, er for os helt selvindlysende. Det, vi skal arbejde med de næste to år, er netop at gå et spadestik dybere og holde møder med forskellige partnere, for at finde ud af, hvilke risici der er forbundet med projektet. Verdensnaturfonden mere end velkommen til at deltage. Det er ikke en skueproces”, svarer Torben Glar Nielsen til Politiken.

Læs også: Naturorganisationer: Svanemærket skader regnskoven

Han er desuden uforstående over for Thomas Kirks kritik af selskabets konsulentarbejde, når miljøpåvirkninger skal undersøges.

”På alle danske projekter, vi er med i, synes jeg, at vi har lavet grundige rapporter over indvirkninger på miljøet. Vi har skarpe, dygtige konsulenter, der går ud og analyserer. Og i de fleste projekter er der ting, der påpeges, som bliver ændret”, siger han.

-CHM

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

12.11.2024CSR.dk

Kommuner står med stor energirenoveringsopgave foran sig

11.11.2024CSR.dk

Mangelfuldt fremmøde ved COP29

11.11.2024CSR.dk

Sektorkobling kan åbne døren til en grøn fremtid

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Miljømærkninger

Aarhus Vand styrker vandforsyningen i kommunen med digital tvilling fra Schneider Electric

07.11.2024Schneider Electric

Sponseret

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V