08.02.2018  |  Menneskerettigheder

Virksomheder: Støt op om menneskerettighedsforkæmpere!

Indhold fra partner Hvad er dette?

Den danske regering og mange virksomheder støtter aktivt op om FN’s Verdensmål. Men, selvom mange virksomheder allerede arbejder med FN’s Vejledende Principper for menneskerettigheder og erhverv, halter det stadig med at inkorporere menneskerettigheder i deres bidrag til 2030 Agendaen. Nye tiltag fra FN viser at der derfor er særligt brug for at virksomheder anerkender den vigtige rolle, som menneskerettighedsforkæmpere spiller for at fremme fred, stabilitet og bæredygtig udvikling.

I år kan vi fejre 70 året for vedtagelsen af Menneskerettighedserklæringen, men vi må erkende at det desværre stadig er med livet som indsats når aktivister kæmper for ytringsfrihed og anstændige arbejdsvilkår. For vores partnere i blandt andet Cambodja og Uganda er chikane og trusler hverdag. Blot fordi de dokumenterer og taler højt om krænkelser på fundamentale rettigheder.

FN’s Særlige Rapportør for Menneskerettighedsforkæmpere, Michel Forst, er bekymret. I en ny rapport sætter han fokus på det stigende antal overfald, arrestationer og i værste tilfælde mord mod både ’almindelige’ borgere, arbejdstagere, fagforeninger og whistle blowers, der vover sig til at problematisere virksomheders ageren.

Anbefalingen er klar: Virksomheder skal anerkende og støtte den vigtige kamp, som menneskerettighedsforkæmpere udøver, for at fremme bæredygtig udvikling og ansvarlige investeringer. Demonstrationer, arbejdsnedlæggelse og forbrugerboycuts er ”bad for business”.

Og bag disse risici gemmer der sig ofte korruption, mangel på ytringsfrihed og diskrimination af sårbare grupper. Ved at se ud over de kortsigtede løsninger bør virksomheder øge deres indsats for at forebygge disse konsekvenser. Det fremmer samtidigt et sundt forretningsmiljø i fremtiden.

Hvad kan danske virksomheder konkret gøre? De kan følge eksemplet fra andre virksomheder, såsom Adidas, der har udviklet en Human Rights Defenders Policy. Eller følge med i FN’s arbejdsgruppe for menneskerettigheder og erhverv’s samarbejde med den særlige rapportør omkring udviklingen af retningslinjer til stater og virksomheder vedrørende menneskerettighedsforkæmpere.

Der er også udviklet en ny vidensportal Business, Civil Freedoms, and Human Rights Defenders  som angiver hvilke lande og sektorer der har højst risiko for krænkelser. Vi mener at det er i alle virksomheders interesse at trække systematisk på disse resourcer i deres processer for nødvendig omhu.

Regeringer, virksomheder og organisationer skal aktivt italesætte den vigtige rolle, som menneskerettighedsforkæmpere spiller, i at fremme fredelige og stabile samfund.

I stedet for at trække på skuldrene og konstatere at ”det er svært, men vi forsøger” bør den danske regering og virksomheder blive mere eksplicitte i behovet for at styrke frihedsrettigheder og anstændige arbejdsvilkår, også som del af 2030 Agendaen.

Det giver mening – også på bundlinjen.

Blogindlægget er også blevet delt i  92-gruppens nyhedsbrev februar 2018

Se her, hvordan du kan støtte Folkekirkens Nødhjælp

Mere fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp

https://www.noedhjaelp.dk

  • mail@dca.dk
  • 33 15 28 00
  • Meldahlsgade 3, 1613 København V

Folkekirkens Nødhjælp arbejder for at styrke verdens fattigste i kampen for et værdigt liv. Organisationen arbejder både med langsigtet udvikling, samt humanitære indsatser i både Afrika, Asien og Mellemøsten. Vi arbejder gennem lokale udviklingsorganisationer, landbrugsorganisationer og menneskerettighedsgrupper, hvilket skaber lokalt ejerskab o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere