08.02.2018 | Menneskerettigheder
Virksomheder: Støt op om menneskerettighedsforkæmpere!
Indhold fra partner Hvad er dette?
Den danske regering og mange virksomheder støtter aktivt op om FN’s Verdensmål. Men, selvom mange virksomheder allerede arbejder med FN’s Vejledende Principper for menneskerettigheder og erhverv, halter det stadig med at inkorporere menneskerettigheder i deres bidrag til 2030 Agendaen. Nye tiltag fra FN viser at der derfor er særligt brug for at virksomheder anerkender den vigtige rolle, som menneskerettighedsforkæmpere spiller for at fremme fred, stabilitet og bæredygtig udvikling.
I år kan vi fejre 70 året for vedtagelsen af Menneskerettighedserklæringen, men vi må erkende at det desværre stadig er med livet som indsats når aktivister kæmper for ytringsfrihed og anstændige arbejdsvilkår. For vores partnere i blandt andet Cambodja og Uganda er chikane og trusler hverdag. Blot fordi de dokumenterer og taler højt om krænkelser på fundamentale rettigheder.
FN’s Særlige Rapportør for Menneskerettighedsforkæmpere, Michel Forst, er bekymret. I en ny rapport sætter han fokus på det stigende antal overfald, arrestationer og i værste tilfælde mord mod både ’almindelige’ borgere, arbejdstagere, fagforeninger og whistle blowers, der vover sig til at problematisere virksomheders ageren.
Anbefalingen er klar: Virksomheder skal anerkende og støtte den vigtige kamp, som menneskerettighedsforkæmpere udøver, for at fremme bæredygtig udvikling og ansvarlige investeringer. Demonstrationer, arbejdsnedlæggelse og forbrugerboycuts er ”bad for business”.
Og bag disse risici gemmer der sig ofte korruption, mangel på ytringsfrihed og diskrimination af sårbare grupper. Ved at se ud over de kortsigtede løsninger bør virksomheder øge deres indsats for at forebygge disse konsekvenser. Det fremmer samtidigt et sundt forretningsmiljø i fremtiden.
Hvad kan danske virksomheder konkret gøre? De kan følge eksemplet fra andre virksomheder, såsom Adidas, der har udviklet en Human Rights Defenders Policy. Eller følge med i FN’s arbejdsgruppe for menneskerettigheder og erhverv’s samarbejde med den særlige rapportør omkring udviklingen af retningslinjer til stater og virksomheder vedrørende menneskerettighedsforkæmpere.
Der er også udviklet en ny vidensportal Business, Civil Freedoms, and Human Rights Defenders som angiver hvilke lande og sektorer der har højst risiko for krænkelser. Vi mener at det er i alle virksomheders interesse at trække systematisk på disse resourcer i deres processer for nødvendig omhu.
Regeringer, virksomheder og organisationer skal aktivt italesætte den vigtige rolle, som menneskerettighedsforkæmpere spiller, i at fremme fredelige og stabile samfund.
I stedet for at trække på skuldrene og konstatere at ”det er svært, men vi forsøger” bør den danske regering og virksomheder blive mere eksplicitte i behovet for at styrke frihedsrettigheder og anstændige arbejdsvilkår, også som del af 2030 Agendaen.
Det giver mening – også på bundlinjen.
Blogindlægget er også blevet delt i 92-gruppens nyhedsbrev februar 2018
Samfund

Chokoladesalg i Wefood støtter unge mødre på flugt i Uganda
Håndlavet ugandisk Rafiki-chokolade sælges nu for første gang i et dansk supermarked. Overskuddet fra salget i Wefood sendes tilbage til Uganda, og hjælper kvinder som blandt andre Beatrice Nauto i gang med landbrug eller business.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Salling Group stiller butikker til rådighed for Folkekirkens Nødhjælp
Saling Group, der ejer kæderne Netto, føtex og Bilka, stiller i år føtex og Bilka til rådighed ved at modtage og håndtere kontanter fra Folkekirkens Nødhjælps Sogneindsamling.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Global klimatilpasning: Behov for en holdindsats
Nyt partnerskab mellem Danfoss, Folkekirkens Nødhjælp og Udenrigsministeriet om hjælp til småbønder i Kenya.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Wefood-konceptet fejrer syv år med succes
For syv år siden slog Wefood første gang dørene op på Amagerbrogade i København til et supermarked med overskudsvarer. Her er nogle af resultaterne siden åbningen.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Gavmilde danskere og tæt samarbejde med Salling Group sikrer 11 millioner kroner til verdens brændpunkter
Søndag den 12. marts blev der indsamlet 11 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps årlige indsamling. Salling Groups butikker var behjælpelige med at tage imod de mange kontante bidrag, som står for over halvdelen af det samlede beløb.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Salling Fondene og Salling Group støtter ofre for jordskælvskatastrofe gennem Folkekirkens Nødhjælp
Salling Fondene og Saling Group, der ejer kæderne Netto, føtex og Bilka, donerer 1 mio. kr. til hjælpearbejdet efter jordskælvet i grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien.
Indhold fra partner