Wiking Gulve får Cradle to Cradle certifikat
Wiking Gulve A/S beviser deres rejse mod nye bæredygtige højder med Cradle to Cradle certificering
Wiking Gulve A/S producerer lamelgulve i Danmark ved brug af 100 pct. vedvarende energi. Gulvene består af fortrinsvist nordiske træsorter med kort transportvej til fabrikken i Roslev nord for Skive.
Træ er i sig selv et CO2 neutralt materiale, og 90 pct. af gulvene er ovenikøbet FSC-certificerede. Træet kommer altså fra skovdrift, hvor der plantes lige så meget, som der skoves, og hvor der tages hensyn til planter, dyr og arbejdsmiljø. Heller ikke de færdige gulve køres langt omkring, men sælges i Nordeuropa – tæt på træernes oprindelse.
Wiking Gulve vælger Cradle to Cradle
Det er alt sammen meget fint. Men ikke nok for Wiking Gulve. De vil mere, og de vil bevise det.
”Vi har altid haft fokus på bæredygtighed, men nu vil markedet gerne se det officielt. Byggecentrene taler om, at de gerne vil bidrage med mere bæredygtige produkter, og vi vil gerne bidrage til, at de kan sætte handling bag ordene,” siger administrerende direktør Henrik Nielsen.
Derfor har Wiking Gulve det seneste halve år arbejdet på at få Cradle to Cradle certificeret deres lamelgulve.
Læs også: 5 gode råd om cirkulær økonomi i praksis
Og i slutningen af februar kom certifikatet. Det dokumenterer ikke bare det gode, der allerede er i gang. Det beviser også, at virksomheden hele tiden arbejder på at gøre produkter og processer endnu mere bæredygtige.
Cradle to Cradle er nemlig ikke kun en certificering – det er også et værktøj til at styre mod optimal bæredygtighed og søge løsninger, som måske ikke engang er opfundet endnu.
”Når vi alligevel skulle i gang, så valgte vi en ambitiøs certificeringsordning, hvor vi fik hele butikken med. Nu har vi fået et 360 graders view på forretning og produkt med Cradle to Cradle, og det har virkelig givet os en ny indsigt,” fortæller administrerende direktør Henrik Nielsen.
Wiking Gulve går forrest med Cradle to Cradle
Med 360 grader mener han 360 grader. Certificeringen vurderer produktets status indenfor fem grupper af kriterier, der kommer hele vejen rundt om produkt og proces:
- Materialesundhed
- Mulighed for genbrug og genanvendelse (cirkulær økonomi)
- Vedvarende energi og carbon management
- Ansvarlig brug af vandressourcen
- Social retfærdighed
Der findes p.t. ikke andre danskproducerede lamelgulve på markedet, som har den internationale tredjepartsverificerede Cradle to Cradle certificering.
”Vi har gennemgået alt punkt for punkt. Det har været en intensiv proces, og vi er stolte af, at vi som en lille virksomhed pludselig går forrest på det her område,” siger Henrik Nielsen.
Læs også: Nå 11 FN verdensmål med Cradle to Cradle
I den første certificeringsproces er produkternes eksisterende påvirkning af miljø og mennesker kortlagt og vurderet, og muligheder for optimering er identificeret og planlagt.
Produkterne er vurderet til BRONZE niveau på materialesundhed og vand, mens de scorer GULD i de tre andre kriteriegrupper. Se certifikatet her.
Næste skridt bliver at forbedre produkt og processer, og målet for Wiking Gulve er at opnå SØLV ved recertificeringen om to år og PLATIN senest i 2029.
Lak og lim skal forbedres i samarbejde med leverandører
”Certificeringen har givet os et øjebliksbillede. Nu ved vi, hvor vi står, og vi har fået øjnene op for, hvor vi skal gøre noget for at flytte os. Vi skal udvikle en cirkulær forretningsmodel, så vi kan tage brugte gulve tilbage til genanvendelse. Og så skal vi helt sikkert rykke os på lak, lim og olier for at få en bedre vurdering,” siger Henrik Nielsen.
Det bliver bl.a. nødvendigt at udfase såkaldt x-ratede indholdsstoffer. Det kræver et tættere samarbejde med underleverandørerne, end virksomheden har været vant til.
”Vi er begyndt at snakke med vores underleverandører om det, og hvis de ikke finder en løsning i laboratoriet, må vi se os om efter andre leverandører,” siger Henrik Nielsen.
Certificering tilfører værdi, uden at produktet bliver dyrere
Cradle to Cradle certificeringen har ikke gjort Wiking Gulves produkter dyrere. Men det øger produktets værdi. Det forventer Henrik Nielsen i hvert fald.
”Vi er den eneste danske producent af den her slags gulve. Vi er en relativt lille spiller på et stort marked, hvor vi konstant bliver presset på pris. Vi skal have noget andet at slå på, og det får vi med Cradle to Cradle,” siger Henrik Nielsen.
Læs også: Cirkulære indkøb med krav til miljømærker
Flere og flere bygger efter certificeringsordninger som LEED, BREEAM og DGNB, og her vil det være en fordel at kunne tilbyde et Cradle to Cradle certificeret produkt. Men i forhold til de private forbrugere skal der gøres en ekstra indsats.
”Slutkunderne ved ikke så meget om Cradle to Cradle, så det bliver vores opgave at klæde byggemarkedskæderne på til at formidle budskabet,” erkender Henrik Nielsen.
Vugge til Vugge er akkrediteret assessor for Cradle to Cradle Products Innovation Institute og har foretaget vurderingen og hjulpet Wiking Gulve igennem certificeringen.
Læs også casen om søsterselskabet PA Savværk, der har fået Cradle to Cradle certificeret deres plankegulve efter deltagelse i støtteprogrammet CØ-SMV.
FAKTA:
- Cradle to Cradle Certified™ er et internationalt tredjepartsverificeret miljømærke, der vurderer produkters status og fremskridt i forhold til kriterier på fem områder: Materialesundhed, genanvendelighed og brug af genanvendte materialer, brug af vedvarende energi, håndtering af vandressourcen og social ansvarlighed.
- Produkterne vurderes på en skala på fem trin fra Basic til Platin. På de fleste parametre scorer ’Wiking Flooring - Engineered Parquet Flooring’ GULD, men den samlede vurdering ligger altid på det laveste niveau, der er scoret i de fem kategorier. I dette tilfælde BRONZE.