Åbent brev følges op: Jespers Torvekøkken dropper nu 38.000 engangskopper på Campus Emdrup

Frokost- og kantinevirksomheden vil erstatte hovedparten af knap 900.000 engangskopper frem mod 2025.

Onsdag denne uge blev de nye emballage-kopper afprøvet i kantinen. Foto: Jespers Torvekøkken..

02.11.2023

CSR.dk

Forbruget af engangsemballage i form af engangskopper og take away-emballage i Danmark er enormt.

Ikke bare på landets restauranter, men også på universiteter og andre steder, hvor mange mennesker hver dag bespises af frokost- og kantineordninger.

Med et ønske om at nedbringe de stadig stigende mængder engangsemballage fra take away, har Jespers Torvekøkken og andre aktører derfor for nyligt været medafsender på et åbent brev, der skulle appellere til, at politikerne skal indføre ét nationalt genbrugssystem.

Læs også: Frasorterede grøntsager skal opgraderes til plantebøffer hos Meyers Kantiner

Nu følger frokost- og kantinefirmaet så op med et pilotprojekt på Campus Emdrup, som indebærer, at 38.000 engangskopper nu erstattes af flerbrugsremballage fra den store, svenske emballageproducent, IDUN (DUNI Group).

”Under corona-nedlukningerne gik det op for os, hvor stor en udfordring emballage-problematikken egentlig er. Alt vi lavede dengang skulle være portionsanrettet, så vi gik fra at bruge 30.000 kroner pr. måned til at bruge 600.000 kroner pr måned – alene på engangsemballage. Det fik mig til at tænke, at det på alle måder var et problem, der skulle løses. I IDUN har vi fundet den helt rette samarbejdspartner,” siger CEO for Jespers Torvekøkken, Ronny Saul.

Pilotprojektet er det første skridt på vejen mod at indfri målet om at erstatte langt de fleste af de knap 900.000 engangskopper, som årligt bruges af kunder i de kantiner, Jespers Torvekøkken driver.

Udvider emballageinitiativ
Mens der ventes svar på det åbne brev fra miljøminister Magnus Heunicke, som blandt andet Plastic Change også er medafsender på, følger Jespers Torvekøkken nu op med pilotprojektet på Campus Emdrup.

Pilotprojektet er én af flere investeringer, som virksomheden har gjort for at reducere sin CO2-udledning i de kantiner, virksomheden er leverandør til.

Jespers Torvekøkkens bæredygtighedsstrategi dikterer blandt andet, at 80 procent af den engangsemballage, som virksomheden bruger, skal være udfaset i 2025.

Derfor indfører virksomheden genbrugelig emballage på andre lokationer fra 1. april 2024 og i de kommende år. Det fortæller CEO i Jespers Torvekøkken Ronny Saul.

”Vi har investeret og investerer fortsat millioner af kroner og utallige timer via vores afdeling for Bæredygtighed & Udvikling i at finde det rigtige koncept i forhold til at udvikle og introducere genanvendelig emballage og service af den type, som nu tages i anvendelse på Campus Emdrup. Vi har investeret i maskiner og workshops og arrangeret debatter, som ene og alene omhandler dette område. Det har krævet en massiv og dedikeret investering at nå hertil,” siger han.

Ingen dårlig samvittighed
Og det er initiativer, der falder i god jord hos de studerende. I hvert fald, hvis man spørger Signe og Amalie, der læser på Campus Emdrup.

Læs også: Nu udgør økologiske fødevarer knap en tredjedel af alle måltider i kantinekoncern

”Det er en mega god idé og et fedt initiativ. Det er jo ikke altid, at man lige får husket termokoppen hjemmefra. Det plejer vi at få sådan lidt dårlig samvittighed over, så det er rigtig godt, at der nu er genanvendelige kopper her på Campus Emdrup,” siger de.

Der var kick off på pilotprojektet på Campus Emdrup denne uge, hvor Ronny Saul samt køkkenchef Sandie Birk Würtzen fra Jespers Torvekøkken deltog sammen med Director Circularity i DUNI Group, Erland Riis Lavsen.

Her blev brugerne af kantinen blandt andre tilbudt kaffe i de nye kopper og dermed kunne systemet blive testet af studerende og undervisere.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø