Åbent brev følges op: Jespers Torvekøkken dropper nu 38.000 engangskopper på Campus Emdrup
Frokost- og kantinevirksomheden vil erstatte hovedparten af knap 900.000 engangskopper frem mod 2025.
Forbruget af engangsemballage i form af engangskopper og take away-emballage i Danmark er enormt.
Ikke bare på landets restauranter, men også på universiteter og andre steder, hvor mange mennesker hver dag bespises af frokost- og kantineordninger.
Med et ønske om at nedbringe de stadig stigende mængder engangsemballage fra take away, har Jespers Torvekøkken og andre aktører derfor for nyligt været medafsender på et åbent brev, der skulle appellere til, at politikerne skal indføre ét nationalt genbrugssystem.
Læs også: Frasorterede grøntsager skal opgraderes til plantebøffer hos Meyers Kantiner
Nu følger frokost- og kantinefirmaet så op med et pilotprojekt på Campus Emdrup, som indebærer, at 38.000 engangskopper nu erstattes af flerbrugsremballage fra den store, svenske emballageproducent, IDUN (DUNI Group).
”Under corona-nedlukningerne gik det op for os, hvor stor en udfordring emballage-problematikken egentlig er. Alt vi lavede dengang skulle være portionsanrettet, så vi gik fra at bruge 30.000 kroner pr. måned til at bruge 600.000 kroner pr måned – alene på engangsemballage. Det fik mig til at tænke, at det på alle måder var et problem, der skulle løses. I IDUN har vi fundet den helt rette samarbejdspartner,” siger CEO for Jespers Torvekøkken, Ronny Saul.
Pilotprojektet er det første skridt på vejen mod at indfri målet om at erstatte langt de fleste af de knap 900.000 engangskopper, som årligt bruges af kunder i de kantiner, Jespers Torvekøkken driver.
Udvider emballageinitiativ
Mens der ventes svar på det åbne brev fra miljøminister Magnus Heunicke, som blandt andet Plastic Change også er medafsender på, følger Jespers Torvekøkken nu op med pilotprojektet på Campus Emdrup.
Pilotprojektet er én af flere investeringer, som virksomheden har gjort for at reducere sin CO2-udledning i de kantiner, virksomheden er leverandør til.
Jespers Torvekøkkens bæredygtighedsstrategi dikterer blandt andet, at 80 procent af den engangsemballage, som virksomheden bruger, skal være udfaset i 2025.
Derfor indfører virksomheden genbrugelig emballage på andre lokationer fra 1. april 2024 og i de kommende år. Det fortæller CEO i Jespers Torvekøkken Ronny Saul.
”Vi har investeret og investerer fortsat millioner af kroner og utallige timer via vores afdeling for Bæredygtighed & Udvikling i at finde det rigtige koncept i forhold til at udvikle og introducere genanvendelig emballage og service af den type, som nu tages i anvendelse på Campus Emdrup. Vi har investeret i maskiner og workshops og arrangeret debatter, som ene og alene omhandler dette område. Det har krævet en massiv og dedikeret investering at nå hertil,” siger han.
Ingen dårlig samvittighed
Og det er initiativer, der falder i god jord hos de studerende. I hvert fald, hvis man spørger Signe og Amalie, der læser på Campus Emdrup.
Læs også: Nu udgør økologiske fødevarer knap en tredjedel af alle måltider i kantinekoncern
”Det er en mega god idé og et fedt initiativ. Det er jo ikke altid, at man lige får husket termokoppen hjemmefra. Det plejer vi at få sådan lidt dårlig samvittighed over, så det er rigtig godt, at der nu er genanvendelige kopper her på Campus Emdrup,” siger de.
Der var kick off på pilotprojektet på Campus Emdrup denne uge, hvor Ronny Saul samt køkkenchef Sandie Birk Würtzen fra Jespers Torvekøkken deltog sammen med Director Circularity i DUNI Group, Erland Riis Lavsen.
Her blev brugerne af kantinen blandt andre tilbudt kaffe i de nye kopper og dermed kunne systemet blive testet af studerende og undervisere.
- HCL