Analytiker: Equinor kan ’grønvaske sig’ ved at købe Ørsted
Med et køb af det danske energiselskab Ørsted til en anslået pris på over 360 mia. kr. kan norske Equinor (det tidligere Statoil) ’grønvaske sig’ ved at skabe opmærksomhed om sin indsats omkring vedvarende energi, spekulerer norsk analytiker. Den høje pris skræmmer dog.
Greenwashing i olieindustrien bliver ikke altid lige vel modtaget, men ikke desto mindre er det præcis det, den norske analytiker Teodor Sveen-Nilsen, der har netop oliesektoren som sit speciale, mener at giganten Equinor bør sigte efter med en spektakulær handel.
Han peger således på, at den statsejede norske energigigant, der hed Statoil indtil for et par år siden, og allerede er i gang med at løfte sin klimaindsats, bør se på et opkøb af danske Ørsted for på den måde at ’grønvaske sig’ yderligere, skriver Dagens Næringsliv.
Handlen vil blive en af de helt store – Ørsted har i øjeblikket en markedsværdi på omkring 280 mia. kroner på NasdaqOMXC, og med en præmie på 30 procent, som Sveen-Nilsen mener er realistisk, lander den samlede pris på over 360 mia. kr., hvilket selvsagt er en udfordring.
”Det vil overraske mig meget, hvis de (Equinor, red.) ikke har diskuteret en sådan mulighed eller andre lignende muligheder. Men det er klart, at den høje pris og størrelsen på Ørsted er en hæmsko for sådan et køb”, siger Sveen-Nilsen til DN.
Bør satse på grøn vækst
Baggrunden for Teodor Sveen-Nilsens forslag og det behov, han mener Equinor har for en frisk gang grønvaskning, er, at selskabets satsning på vedvarende energi i dag forsvinder i den omfattende olie- og gasforretning. Derfor ser han to muligheder for Equinor på området:
Enten må koncernen skille fornybar-aktiviteterne ud i sit eget selskab, sådan som man også gjorde med sin benzinstationsvirksomhed i Fuel & Retail, eller også skal man satse på kraftig vækst gennem et opkøb af en aktør som Ørsted, der nærmer sig en fuldstændig grøn omstilling.
”Jeg tror Equinor vil fortsætte med at bygge sten på sten inden for fornybar energi, men den del af virksomheden drukner lidt i alt det andet. Og værdimæssigt betyder fornybar-virksomheden ikke meget for værdisætningen af Equinor”, siger Teodor Sveen-Nilsen.
Derudover påpeger han, at en udskilning af den vedvarende energi vil være vanskelig. Dels er der ikke meget information om dens værdi, den aktuelle strategi er også en barriere, og endelig er forretningen heller ikke nær så moden, som Fuel & Retail var, da den blev skilt ud.
Læs også: PFA og PKA vil investere op mod 30 milliarder i Ørsteds bæredygtige projekter
”Fornybar-virksomheden har et højt kapitalbehov, tjener ikke penge og har sandsynligvis et betydeligt negativt cashflow”, siger Sveen-Nilsen til DN.
Ørsted har på nuværende tidspunkt ingen kommentarer til historien, oplyser Senior Press Officer Lasse Bjerre Sørensen.
-AK