Better World Fashion vil have modebranchens mindste aftryk

Skindjakker produceret med en cirkulær model er kernen i den danske start-up, Better World Fashion. Men ideen bagved er langt større.

Reimer Ivang iført eget produkt. Skindjakker af 98 procent genbrugsmaterialer skal vise verden, at der er andre måder at drive virksomhed på end ren profitjagt. Foto: BWF.

20.09.2017

Eva Harpøth Skjoldborg og Anders Kampmann, CSR.dk

I efteråret 2014 holdt Reimer Ivang og Karsten Lund et møde. De skulle egentlig have talt om noget helt andet, men da Karsten Lund, som har 20 års erfaring fra modebranchen og ikke mindst produktionen i Sydøstasien, nævnte muligheden for at skabe noget af genbrugt læder, skete der noget.

To år senere, efter at have rejst penge på Kickstarter, designet jakkerne, fundet og oplært producenterne og sourcet rå-materialerne, begyndte salget af skindjakker på deres website betterworldfashion.com i december 2016, og i januar 2017 blev virksomheden certificeret som B-corporation.

Der må da være en anden måde
”Vi skabte virksomheden da vi gerne vil vise verden, at virksomheder kan skabes på et andet grundlag end udnyttelse og profit. Vi vil være en del af den bevægelse, der sender modebranchen i en mere bæredygtig retning,” siger Reimer Ivang, CEO og en af Better World’s grundlæggere.

Det var ikke en tilfældig indskydelse fra Reimer Ivangs side. Han er økonom, forsker ved Aalborg Universitet og forretningsudvikler med speciale i digitale løsninger. Men lige siden han begyndte sin uddannelse havde noget naget ham.

”Jeg har altid tænkt, at det da ikke kunne passe, at profit var den eneste målestok og værdi vi havde, når vi drev virksomheder. Better World Fashion er på den måde også en mulighed for at lave et bevis på, at det kan lade sig gøre, og fratage alle de virksomheder, som er bygget på udnyttelse, muligheden for at sige, at det ikke kan lade sig gøre,” siger Reimer Ivang.

Kun sytråden er ikke bæredygtig
Better World Fashion producerer skindjakker og tasker af 98 procent genbrugte materialer. Kasserede skindjakker bliver klippet op og syet om til nye. Foret er polyester, som er fremstillet af genbrugte plastikflasker. Lynlåsen og knapperne består af omsmeltet metal fra f.eks. sodavandsdåser. Det eneste element, som ikke er 100 procent bæredygtigt er sytråden.

Sourcingen af de kasserede skindjakker foregår ved opkøb hos NGO’er i primært Danmark, og også andre steder i Europa. Produktionen, hvor læderet renses uden brug af kemi, foregår på en familieejet virksomhed i Polen. Med jakken følger adgang til en app, hvor kunderne kan følge genbrugslæderets ID og se deres jakkes historie.

”Vores målsætning er, at skabe det mindst ressourceforbrugende modebrand i verden. I denne forbindelse er den cirkulære forretningsmodel og anvendelsen af 2. generations materialer absolut uundgåeligt,” siger Reimer Ivang.

Det betyder, at man som kunde enten køber jakkerne med tilbagekøbsgaranti, eller lejer sin jakke. Det koncept har givet BWF en case-omtale af Ellen MacArthur Foundation, der bl.a. peger på den  langtidsholdbare model, selskabet har sat i søen. Og amerikanske Project Just har valgt BWF som “Rising Star”.

Svært at blive certificeret som cirkulær
Better World Fashion, har været certificeret B corp siden januar i år. De ville egentlig gerne have haft deres produkt certificeret, men det viste sig ikke at være så nemt.

”Hvis vi kigger ud i landskabet for certificeringer lige nu, så er det faktisk meget nedslående. Vi kan ikke blive Svanemærket eller nogle af de andre gængse, for de er ikke bygget til cirkulære forretningsmodeller. B Corp er så en rigtig god certificeringsmulighed af virksomheden, hvor vi får dokumenteret vores intentioner og vores evne til at føre dem ud i virkeligheden, så den valgte vi,” forklarer Reimer Ivang.

Bevisførelsen på plads
Manglen på produktcertificering har dog ikke afholdt Better World Fashion fra at dokumentere deres produkt. I samarbejde med Institut for produktion på Ålborg Universitet har de fået regnet på deres jakkers aftryk på omverdenen sammenlignet med den typiske skindjakke.

Det tyder på, at Better World Fashion (BWF) er godt på vej. Hvor produktionen af en jakke af helt nye materialer kræver 17 kg CO2, bruger en BWF-jakke trekvart kilo. Der er nul gram kemi i en BWF-jakke mod 3,75 i en af nyt læder etc. På vandforbrug er tallene en liter mod 341,5 liter, på affald nul kilo mod seks kilo.

Better World Fashion er langt fra færdige. De arbejder på en ny livscyklusmodel og forventer at skabe overskud i 2017.

”Vi betaler selvfølgelig vores producenter og salgsfolk, men partnerne i virksomheden har ikke fået løn endnu. Skal vi bevise at denne her virksomhedsmodel virker, skal det på plads. Ellers er det jo ikke bæredygtigt,” afslutter Reimer Ivang. 

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR-strategier

Hvordan ser en god CSR-strategi ud i dag? Dækker både store og SMV’er. Fokus på SDG’er, partnerskaber, sektorsamarbejder og science-based targets. 

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams