Better World Fashion vil have modebranchens mindste aftryk

Skindjakker produceret med en cirkulær model er kernen i den danske start-up, Better World Fashion. Men ideen bagved er langt større.

Reimer Ivang iført eget produkt. Skindjakker af 98 procent genbrugsmaterialer skal vise verden, at der er andre måder at drive virksomhed på end ren profitjagt. Foto: BWF.

20.09.2017

Eva Harpøth Skjoldborg og Anders Kampmann, CSR.dk

I efteråret 2014 holdt Reimer Ivang og Karsten Lund et møde. De skulle egentlig have talt om noget helt andet, men da Karsten Lund, som har 20 års erfaring fra modebranchen og ikke mindst produktionen i Sydøstasien, nævnte muligheden for at skabe noget af genbrugt læder, skete der noget.

To år senere, efter at have rejst penge på Kickstarter, designet jakkerne, fundet og oplært producenterne og sourcet rå-materialerne, begyndte salget af skindjakker på deres website betterworldfashion.com i december 2016, og i januar 2017 blev virksomheden certificeret som B-corporation.

Der må da være en anden måde
”Vi skabte virksomheden da vi gerne vil vise verden, at virksomheder kan skabes på et andet grundlag end udnyttelse og profit. Vi vil være en del af den bevægelse, der sender modebranchen i en mere bæredygtig retning,” siger Reimer Ivang, CEO og en af Better World’s grundlæggere.

Det var ikke en tilfældig indskydelse fra Reimer Ivangs side. Han er økonom, forsker ved Aalborg Universitet og forretningsudvikler med speciale i digitale løsninger. Men lige siden han begyndte sin uddannelse havde noget naget ham.

”Jeg har altid tænkt, at det da ikke kunne passe, at profit var den eneste målestok og værdi vi havde, når vi drev virksomheder. Better World Fashion er på den måde også en mulighed for at lave et bevis på, at det kan lade sig gøre, og fratage alle de virksomheder, som er bygget på udnyttelse, muligheden for at sige, at det ikke kan lade sig gøre,” siger Reimer Ivang.

Kun sytråden er ikke bæredygtig
Better World Fashion producerer skindjakker og tasker af 98 procent genbrugte materialer. Kasserede skindjakker bliver klippet op og syet om til nye. Foret er polyester, som er fremstillet af genbrugte plastikflasker. Lynlåsen og knapperne består af omsmeltet metal fra f.eks. sodavandsdåser. Det eneste element, som ikke er 100 procent bæredygtigt er sytråden.

Sourcingen af de kasserede skindjakker foregår ved opkøb hos NGO’er i primært Danmark, og også andre steder i Europa. Produktionen, hvor læderet renses uden brug af kemi, foregår på en familieejet virksomhed i Polen. Med jakken følger adgang til en app, hvor kunderne kan følge genbrugslæderets ID og se deres jakkes historie.

”Vores målsætning er, at skabe det mindst ressourceforbrugende modebrand i verden. I denne forbindelse er den cirkulære forretningsmodel og anvendelsen af 2. generations materialer absolut uundgåeligt,” siger Reimer Ivang.

Det betyder, at man som kunde enten køber jakkerne med tilbagekøbsgaranti, eller lejer sin jakke. Det koncept har givet BWF en case-omtale af Ellen MacArthur Foundation, der bl.a. peger på den  langtidsholdbare model, selskabet har sat i søen. Og amerikanske Project Just har valgt BWF som “Rising Star”.

Svært at blive certificeret som cirkulær
Better World Fashion, har været certificeret B corp siden januar i år. De ville egentlig gerne have haft deres produkt certificeret, men det viste sig ikke at være så nemt.

”Hvis vi kigger ud i landskabet for certificeringer lige nu, så er det faktisk meget nedslående. Vi kan ikke blive Svanemærket eller nogle af de andre gængse, for de er ikke bygget til cirkulære forretningsmodeller. B Corp er så en rigtig god certificeringsmulighed af virksomheden, hvor vi får dokumenteret vores intentioner og vores evne til at føre dem ud i virkeligheden, så den valgte vi,” forklarer Reimer Ivang.

Bevisførelsen på plads
Manglen på produktcertificering har dog ikke afholdt Better World Fashion fra at dokumentere deres produkt. I samarbejde med Institut for produktion på Ålborg Universitet har de fået regnet på deres jakkers aftryk på omverdenen sammenlignet med den typiske skindjakke.

Det tyder på, at Better World Fashion (BWF) er godt på vej. Hvor produktionen af en jakke af helt nye materialer kræver 17 kg CO2, bruger en BWF-jakke trekvart kilo. Der er nul gram kemi i en BWF-jakke mod 3,75 i en af nyt læder etc. På vandforbrug er tallene en liter mod 341,5 liter, på affald nul kilo mod seks kilo.

Better World Fashion er langt fra færdige. De arbejder på en ny livscyklusmodel og forventer at skabe overskud i 2017.

”Vi betaler selvfølgelig vores producenter og salgsfolk, men partnerne i virksomheden har ikke fået løn endnu. Skal vi bevise at denne her virksomhedsmodel virker, skal det på plads. Ellers er det jo ikke bæredygtigt,” afslutter Reimer Ivang. 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR-strategier

Hvordan ser en god CSR-strategi ud i dag? Dækker både store og SMV’er. Fokus på SDG’er, partnerskaber, sektorsamarbejder og science-based targets. 

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

25.03.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

22.03.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

22.03.2024Bureau Veritas

Sponseret

How to successfully implement APQP4Wind

22.03.2024CSR.dk

Nyt stort millionprojekt skal booste virksomheders viden om materialer

21.03.2024BSR

Sponseret

Collaborating to Advance the SDGs: Three Considerations for Business Leaders

19.03.2024CSR.dk

Toms Gruppen etablerer genskovningsprojekt med Rainforest Alliance

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus