03.06.2020 | Klima, miljø og energi
Burger King vil suge energi ud af luften
Alle Burger Kings restauranter i Danmark skal i fremtiden genvinde energi fra deres ventilationssystemer. Burgerkæden bliver den første i verden til at bruge ny svensk teknologi, der kan reducere udledningen af CO2 med 625 ton om året alene i Skandinavien.
Svenske Enjay har udviklet Lepido-systemet, der kan fange energi fra Burger Kings ventilationssystemer. Illustration: Enjay
Når bøfferne drager på deres rejse hen over flammerne på grillen hos Burger King, har det, på grund af fedt og sod i luften fra grillen, skabt svære forhold for ventilationen, der forsøger at holde styr på duften af flammegrillet kød i køkkenet.
Det har betydet, at det indtil nu ikke har været muligt at genvinde energi fra ventilationssystemerne i restauranterne. Men med en ny svensk teknologi kan burger-mastodonten nu flammegrille bøffer i vanligt tempo samtidig med, at de genvinder energi fra ventilationen.
Læs også: McDonald’s USA opnår mål om 100 % bæredygtigt fremstillet kaffe
Hos Burger King er den nye investering et led i en større plan omkring klimaeffektive løsninger, og Iwo Zakowski, der landechef hos Burger King Danmark, forudser, at den kan få stor betydning på fastfood-kædens energiaftryk i fremtiden.
"Når det nye system er integreret i alle vores restauranter, kommer vil til at kunne reducere udledningen af CO2 med hele 625 ton om året i hele Skandinavien. Det er et vigtigt skridt i den retning, som vi forsøger at tage i Burger King, hvor vi hele tiden er på udkig efter smarte og nye metoder til, at vi kan mindske vores klimaaftryk - selvfølgelig helst uden at gå på kompromis med smagen i vores flammegrillede burgere", siger han.
Svensk innovation
Det tekniske gennembrud, hvor man nu kan "fange" energien fra køkkener, kommer fra det svenske cleantech-firma Enjay, der har udviklet Lepido-systemet, som er det, der skal integreres hos Burger King.
Systemet består af en vedligeholdelsesfri enhed, der udvinder energi under særligt udfordrende miljøer, som køkkener i restauranter, og gør, at man kan genbruge energien fra køkkenet på trods af de store mængder af fedt og sod, der befinder sig i rummet.
"Det faktum, at vores løsning fungerer godt hos Burger King, der griller sin mad over ild, viser, at Lepido kan bruges i ventilationssystemer i alle typer restauranter", siger Enjays administrerende direktør og grundlægger, Jesper Wirén.
Læs også: Burgerkæden Max Burgers får FN’s Global Action Award
Når den svenske teknologi bliver integreret hos Burger King, vil CO2-emissionerne blive reduceret med 2,5 ton om året pr. enhed, hvilket betyder, at når alle 250 Burger King-restauranter i Skandinavien omdannes, vil emissionerne falde med 625 ton om året.
Lepido-systemet er desuden med på tegnebrættet til alle nye Burger King-restauranter, som King Food bygger i Skandinavien.
- HCL
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.