03.06.2020 | Klima, miljø og energi
Burger King vil suge energi ud af luften
Alle Burger Kings restauranter i Danmark skal i fremtiden genvinde energi fra deres ventilationssystemer. Burgerkæden bliver den første i verden til at bruge ny svensk teknologi, der kan reducere udledningen af CO2 med 625 ton om året alene i Skandinavien.
Svenske Enjay har udviklet Lepido-systemet, der kan fange energi fra Burger Kings ventilationssystemer. Illustration: Enjay
Når bøfferne drager på deres rejse hen over flammerne på grillen hos Burger King, har det, på grund af fedt og sod i luften fra grillen, skabt svære forhold for ventilationen, der forsøger at holde styr på duften af flammegrillet kød i køkkenet.
Det har betydet, at det indtil nu ikke har været muligt at genvinde energi fra ventilationssystemerne i restauranterne. Men med en ny svensk teknologi kan burger-mastodonten nu flammegrille bøffer i vanligt tempo samtidig med, at de genvinder energi fra ventilationen.
Læs også: McDonald’s USA opnår mål om 100 % bæredygtigt fremstillet kaffe
Hos Burger King er den nye investering et led i en større plan omkring klimaeffektive løsninger, og Iwo Zakowski, der landechef hos Burger King Danmark, forudser, at den kan få stor betydning på fastfood-kædens energiaftryk i fremtiden.
"Når det nye system er integreret i alle vores restauranter, kommer vil til at kunne reducere udledningen af CO2 med hele 625 ton om året i hele Skandinavien. Det er et vigtigt skridt i den retning, som vi forsøger at tage i Burger King, hvor vi hele tiden er på udkig efter smarte og nye metoder til, at vi kan mindske vores klimaaftryk - selvfølgelig helst uden at gå på kompromis med smagen i vores flammegrillede burgere", siger han.
Svensk innovation
Det tekniske gennembrud, hvor man nu kan "fange" energien fra køkkener, kommer fra det svenske cleantech-firma Enjay, der har udviklet Lepido-systemet, som er det, der skal integreres hos Burger King.
Systemet består af en vedligeholdelsesfri enhed, der udvinder energi under særligt udfordrende miljøer, som køkkener i restauranter, og gør, at man kan genbruge energien fra køkkenet på trods af de store mængder af fedt og sod, der befinder sig i rummet.
"Det faktum, at vores løsning fungerer godt hos Burger King, der griller sin mad over ild, viser, at Lepido kan bruges i ventilationssystemer i alle typer restauranter", siger Enjays administrerende direktør og grundlægger, Jesper Wirén.
Læs også: Burgerkæden Max Burgers får FN’s Global Action Award
Når den svenske teknologi bliver integreret hos Burger King, vil CO2-emissionerne blive reduceret med 2,5 ton om året pr. enhed, hvilket betyder, at når alle 250 Burger King-restauranter i Skandinavien omdannes, vil emissionerne falde med 625 ton om året.
Lepido-systemet er desuden med på tegnebrættet til alle nye Burger King-restauranter, som King Food bygger i Skandinavien.
- HCL
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.