16.02.2021  |  Kommunikation

Concito svarer på kritik af deres fødevare-database

Kritikken kommer fra blandt andet Landbrug & Fødevarer og Danish Crown og går på regnemetoden bag databasens CO2-beregninger

Tænketanken Concito kom for ganske nyligt med en database der viser CO2-aftrykket på de 500 mest almindelige fødevarer.

Læs også: Salling Group vil guide kunder til at købe mere klimavenligt

Databasen har vakt stor interesse, dog ikke kun af positiv karakter. Særligt er databasen blevet kritiseret for sin regnemetode, som blandt andet Landbrug & Fødevarer og Danish Crown finder mangelfuld og unuanceret.

I et blogindlæg på Concitos hjemmeside svarer Michael Minter på nogle af de største kritikpunkter. 

Særligt beregningerne på kød har været under lup og modtager ikke anerkendelse fra hverken L&F eller Danish Crown.

"Det har vakt forundring og kritik, at vi i beregningen af klimaaftrykket fra forskellige udskæringer af kød har medtaget fødevarernes pris, hvilket er medvirkende til at give oksemørbrad et meget højt klimaftryk. Det er svært at opdrætte kvæg uden en mørbrad, lyder argumentet blandt andet. Og det er jo fuldstændig korrekt”, skriver Michael Minter.

”Når det alligevel er relevant at fordele klimaaftrykket ud på de forskellige kødudskæringer på grundlag af priserne, er det fordi prisen på forskellige udskæringer er med til at bestemme, hvor meget kød, der i sidste ende produceres. En øget efterspørgsel på de dyre udskæringer, som der er mindre af på dyret, vil fremme en større produktion fra slagteriet og i sidste ende en større husdyrproduktion i landbruget", fortsætter han.

Et andet kritikpunkt fra blandt andet kvægformand i L&F Christian Lund har været, at der ikke er taget højde for, i hvilket land fødevaren er produceret.

Her understreger Michael Minter, at databasen er ikke lavet som en guide til fødevareproducenterne for hvordan de kan mindske klimaaftrykket fra netop deres produktion.

Databasens primære formål er at guide professionelle madaktører og forbrugere i retning af de fødevaretyper og måltider, der generelt set har det laveste klimaftryk.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere