Danfoss-direktør: Vi skal gøre demoprojekter til virkelighed
I et blogindlæg giver Niels B. Christiansen sin opskrift på, hvordan den såkaldte fjerde industrielle revolution bliver en gylden mulighed for at forbedre den globale levestandard.
Niels B. Christiansen, formand og adm. direktør for Danfoss, har skrevet et blogindlæg til The Hoffington Post om, hvordan vi griber de teknologiske muligheder vi har til at skabe en bedre og mere bæredygtig verden. Det handler om at sætte de rigtige mål, skriver Danfoss-chefen. Og at ture handle.
Læs også: Grøn energi på Christiania
Et sted Niels B. Christiansen mener er vigtigt at sætte ind, er i verdens byer:
”Mere end halvdelen af verdens befolkning lever i byer, og i 2050 vil yderligere 2,3 milliarder indbyggere tilslutte sig de urbane områder. Vores byer dækker ikke mere end tre procent af jordens overflade, men de er ansvarlige for 2/3 af energiforbruget”, skriver Niels B. Christiansen i indsparket.
Han tager derefter fat i København som eksempel, og nævner her EnergyLab Nordhavn, Skandinaviens største urbane udviklingsprojekt under opbygning.
”Projektet benytter Københavns Nordhavn som et fuldskala smartcity-energilaboratorie og demonstrerer dermed, hvordan elektricitet og opvarmning, energieffektive bygninger og elektrisk transport kan blive integreret i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem”, skriver den adm. direktør.
Demonstrationsprojekter skal skaleres op
Og det er godt med demonstrationsprojekter, mener Niels B. Christiansen, men det er ikke nok. Projekterne skal skaleres op og sættes i værk flere steder, hvis det skal rykke ved noget.
For at gøre det kræver det politisk aktion, skriver den adm. direktør, og opsætter herefter tre handlingsmuligheder, han ser som værende centrale:
- Først og fremmest skal bygninger kunne ”tale sammen”. Forbrugere skal kunne sælge bæredygtig energi fra solcellerne på taget til naboen, og afgifter skal ikke hæmme innovationen.
- Data om infrastruktur og forbrugernes private hjem skal være tilgængelig for forskere. På den måde kan nye forretningsmodeller blive udviklet.
- Overskudsvarme fra industrien skal blive reguleret til vedvarende energikilder. Her nævner Danfoss-chefen EU’s nylige vinterpakke som et positivt tiltag, men understreger, at der stadig er lang vej foran os.
Læs også: Maersk siger farvel til olie på Esplanaden
“På den ene side er skabelsen af et bedre samfund inden for rækkevidde, men på den anden side vil vi opleve en højere grad af kompleksitet og et presserende behov for forandringer. I en kompleks verden bliver både samfund og virksomheder nødt til at tilpasse sig hurtigt og være proaktive og modige i vores beslutninger”, afslutter Niels B. Christiansen sit indspark.
Læs hele bloggen fra The Huffington Post her.
-CHM